NWT-7 analizator obwodów - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Pomiarowa (/forum-54.html) +--- Dział: Przyrządy pomiarowe (/forum-58.html) +--- Wątek: NWT-7 analizator obwodów (/thread-12.html) |
RE: NWT-7 analizator obwodów - SQ9NOX - 09-04-2010 16:48 (08-04-2010 23:14)bez_znaku napisał(a): Witam, Od jednego z kolegów na tym forum dostałem coś takiego: NWT-7 Może znajdziesz tam coś ciekawego dla siebie? 73 de sq9nox RE: NWT-7 analizator obwodów - bez_znaku - 09-04-2010 23:05 (09-04-2010 16:48)sq9nox napisał(a):(08-04-2010 23:14)bez_znaku napisał(a): Witam, O to właśnie mi chodziło - serdeczne dzięki Pozdrawiam RE: NWT-7 analizator obwodów - SP2QCA - 28-04-2010 9:36 Koledzy, mam problem z konwerterem USB-RS232 (świeżo kupionym na allegro), nie chce mi współpracować z NWT-7 pod XP. Pierwsza sprawa to żaden ze sterowników na płycie nie dawał spodziewanego efektu, w postaci nowego portu COM widocznego w menedzerze urządzeń ani żadnej informacji o błędzie. Niby OK ale nic nie działało - pojawiało się tylko nieznane urządzenie . Ustaliłem VID i PID dla tego urządzenia ale szukanie po internecie sterownika nie powiodło się: albo efekt taki sam (dalej nieznane urządzenie) albo sterownik miał soft po chińsku i nie wiadomo było co się stanie jak się kliknie na dowolny przycisk, których było zadziwiająco dużo. Próbowałem metody takiej żeby wziąć jakiś sterownik i w pliku inf podmienić string VID i PID, ale jak na razie się nie udało, w tym sensie że NWT pokazuje status online ale poza tym to nie przemiata podanego zakresu. Pytanie - czy ktoś miał podobne problemy ze sterownikiem i NWT i musiał kombinować? Na wszelki wypadek też byłbym wdzięczny za link do sprawdzonych konwerterów które u Kolegów działają (pod XP najlepiej). pozdrowienia Artur SP2QCA RE: NWT-7 analizator obwodów - SQ1GC - 28-04-2010 14:29 Witaj Ja do większości urządzeń peryferyjnych używam przejściówki takiej jak na zdjęciu poniżej. Kupić to coś można np. na alledrogo. Koszt parę złotych. Bez problemu się instaluje na załączonych sterownikach i w systemie zgłasza się jako normalny port typu COM. Niestety nie jest to w pełni sprzętowy port RS232, więc nie zawsze i nie ze wszystkim chce działać. U mnie np. nie chce współpracować z programatorami do mikrokontrolerów, które wymagają zasilania z portu COM (za niskie napięcia). Z urządzeniami, które mają własne zasilanie i Com-a używają tylko do sterowania jest O.K. RE: NWT-7 analizator obwodów - SQ4AVS - 28-04-2010 14:46 A mógłbyś podać konkretny link, bo z nimi bywa bardzo różnią, nawet jedna na chipsecie profilica nie chciała działać dobrze (kupiłem parę sztuk). Wszystkie zwrot. Uruchamiać nwt się uruchamiała ale głupoty wyczyniało RE: NWT-7 analizator obwodów - SP5FCI - 28-04-2010 18:48 Witam Ogólnie zawodowo używam takiej przejściówki http://www.cel-mar.pl/usb_rs232_i9110.htm , ewentualnie podobnej (na rs 485), i powiem tylko tyle że nie miałem nigdy problemów . Z tym że jak to z przejściówkami bywa, nigdy nie wiadomo czy to wina przejściówki czy ogólnie transmisji. Proponuje jeszcze sprawdzić, dla kolegów którzy nie maja COM w komputerze, stacje dokujące, często jest tak, że stacja dokująca posiada COM, np w IBM, Dellach , innych nie testowałem. Pozdrawiam Piotr SP5FCI RE: NWT-7 analizator obwodów - SQ1GC - 28-04-2010 22:24 (28-04-2010 14:46)sq4avs napisał(a): A mógłbyś podać konkretny link, bo z nimi bywa bardzo różnią, nawet jedna na chipsecie profilica nie chciała działać dobrze (kupiłem parę sztuk). Wszystkie zwrot. Uruchamiać nwt się uruchamiała ale głupoty wyczyniało Niestety namiarów u kogo kupiłem niestety Ci nie podam, bo było do dosyć dawno. Jednak sporo tego na allegro, więc nie powinno być problemu z zakupem. Przejściówka po podłączeniu do usb jest wykrywana jako USB-SERIAL CH340 i taki też symbol widnieje na obudowie przejściówki. Plik sterownika pochodzi od http://www.winchiphead.com i nosi nazwę CH341SER. Sterowniki do kabla dostałem na płycie, są one w wersji 1.31 i z nimi przejściówka instaluje się bez problemu.Tak jak pisałem z urządzeniami nie wymagającymi zasilania z portu COM chodzi poprawnie. Jednak jak pisałem wcześniej nie jest to sprzętowy port RS-232, więc to czy będzie działać z konkretnym urządzeniem to dowiemy się dopiero po sprawdzeniu. RE: NWT-7 analizator obwodów - SP9MRN - 28-04-2010 23:39 (28-04-2010 9:36)sp2qca napisał(a): Na wszelki wypadek też byłbym wdzięczny za link do sprawdzonych konwerterów Artur, praktycznie ze wszystkim działają mi kable z sony-ericssonów (tych starszych) - taka "kroplowa" wtyczka MAc mrn RE: NWT-7 analizator obwodów - WIKTG - 01-05-2010 0:34 Zamiast szukać przejściówek z USB na RS-a można zrobić to, co uczynił konstruktor NWT7: http://www.dk3wx-qrp.homepage.t-online.de/nwt/NWT7.html czyli podmiana procesora PIC16F876A na PIC18F2250 (inny też wsad) i parę zmian na płytce, w tym podłączenie gniazda USB. To jest jedno rozwiązanie, a drugie to: 1. Zakupić gniazdo USB typ B, jak kto nie ma to dobry kabel USB i układ FT232RL. 2. Zrobić płytkę o wymiarach około 15mm x 30mm pod gniazdo USB i układ FT232. 3. Wylutować z płytki analizatora MAX-a 232. 4. Wylutować gniazdo DB9. 5. Połączyć powyższą do PIC16F876A w miejsce układu MAX232 oraz do masy i zasilania. Jak kto chce nie używać zasilacza, tylko pędzić analizator z portu USB, to zasilanie z USB podłączyć do wyjścia układu stabilizatora 7805 Trzeba jeszcze wgrać do komputera dedykowany do FT232 sterownik portu pobrany ze strony producenta. Układ połączeń w nocie do FT232RL. Rozwiązanie nr 2 jest sprawdzone i działające, koszt przeróbki wraz z opłatą za przesyłkę elementów w okolicy 22 zł. RE: NWT-7 analizator obwodów - SP9MQH - 01-05-2010 18:12 Witam Ja do mojego NWT7 oraz NWT 500 używam adaptera firmy Logi Link typu AU0002B, pracuje poprawnie na dwóch PC-tach pod XP |