![]() |
Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Warsztat Radioamatora (/forum-40.html) +--- Wątek: Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) (/thread-1186.html) |
RE: Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) - SQ1GYQ - 02-02-2012 19:45 Witam Pytanie do Krzysztofa SQ8Z czy te wszystkie narzędzia które wymieniłeś pasują do standardowego uchwytu pod wiertarkę, a najbardziej zależny mi czy ten ferm o którym pisałeś pasuje ? pozdrawiam Andrzej RE: Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) - SP3SWJ - 02-02-2012 21:22 :-) chyba pisał SQ8Z że mocowanie jest nietypowe i trzeba knuć... ![]() tu masz przykład z użyciem popularnych uchwytów hydraulicznych.... linkowany Ferm i Dremel mają tą sama obudowę... ale jak w zwykłym statywie zamocować :-) to juz musisz wykazać się inwencją RE: Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) - SQ8Z - 02-02-2012 21:50 "Pytanie do Krzysztofa SQ8Z czy te wszystkie narzędzia które wymieniłeś pasują do standardowego uchwytu pod wiertarkę, a najbardziej zależny mi czy ten ferm o którym pisałeś pasuje ? " niestety nie pasuje , i w zaleznosci od tego jaka konstrukcje mocujaca ma stojak trzeba sobie jakos radzic... w przypadku pierwszym , odlew w miejscu mocowania wiertarki byl na tyle konkretny . ze wystarczylo przy pomocy pilnika zwiekszyc srednice otworu o okolo 2mm jak na foto ponizej: [attachment=4661] w drugim przypadku i FERM ( srednica wieksza od poprzednio stosowanej okolo 1,5mm i z drugiej strony sam odlew-uchwyt chudziutki, wiec nie pozostalo nic innego jak obciac to: [attachment=4662] po czym na szybko przy pomocy katownikow i "cybanta" wykonac takie cos jak tu: [attachment=4663][attachment=4664][attachment=4665] mialem obawy czy na jednym cybancie bedzie wystarczajaco solidnie , ale okazalo sie ze jest o.k. RE: Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) - SQ9RFC - 02-02-2012 21:57 Czy ja dobrze słyszę i widzę że tam jest sprzęgło odśrodkowe? RE: Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) - SQ1GYQ - 03-02-2012 20:02 Witam Zadałem pytanie Krzysztofowi na temat mocowania bo wspominał że ma kilka urządzeń do wiercenia i się po prostu zakręciłem hi hi ![]() ![]() pozdrawiam Andrzej RE: Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) - SQ9JXB - 09-02-2012 16:47 Jest też taki zestaw na znanym Portalu aukcyjnym http://allegro.pl/szlifierka-precyzyjna-kompaktowy-zestaw-217-szt-i2092174945.html RE: Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) - SQ8Z - 03-03-2012 14:33 Medlunek z pld/wsch polski.... pokazana w pierwszym poscie wiertarko szlifierka dotarla do Lidla w Krosnie.... lezy tego caly stos i nikt nie kupuje.... ogladalem to z bliska i ...potwierdzily sie moje obawy... slabienkie to jest ;-(... a i cenowo wcale nie takie atrakcyjne) te same wykonania pod innymi nazwami mozna kupic prawie o polowe taniej na Allegro ;-) pozdrawiam Krzysztof SQ8Z RE: Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) - SQ6ADE - 03-03-2012 23:16 U nas znikło w kilka dni - ale może nikt nie chciał kupić i wysłali do Krosna ? ![]() Moja daje radę w warsztacie domowym ![]() RE: Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) - SP8LNG - 16-03-2012 11:08 [attachment=4942] Coś takowego przed wiekami stworzył mój kolega. Wywierciło to wiele tysięcy otworów. Teraz doczekało się po kilku latach odpoczynku w garażu (co widać) swych dni, i zapewne jeszcze długo posłuży. Wiercenie nim to prawdziwa przyjemność. Nie ma porównania z innymi drogimi patentami. Przy takiej dzwigni niedokładność prostopadłego prowadzenia jest zupełnie pomijalna. Posiada regulację skoku i siły nacisku. Otwór w dzwigni służy do opcjonalnego sterowania nogą poprzez cięgło, co wyrażnie przyspiesza i usprawnia proces wiercenia. Chyba też coś takiego popełnię. RE: Wiertara do płyteczek drukowanych z dyskonta (Lidl) - SQ7OVV - 19-03-2012 21:38 Kidyś... Daaawno teeemu w warsztacie radiotechnicznym, w którym pracowałem mieliśmy domowej roboty wiertarkę na patencie pokazanym przez Romana SP5AQT. Nieruchomy silnik i ruchomy stolik, to znakomite rozwiązanie. Zero sprężyn i stabilne wiertło. Nasza była na silniku od magnetofonu ZK140T.... Bardzo ciekawe rozwiązanie to to, które pokazał SP8NLG. Sam szukam jakiejś wiertarki dla siebie. Chyba coś zrobię w końcu sam...... Pozdrówka Kuba |