Piligrim - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery HomeMade (/forum-64.html) +--- Wątek: Piligrim (/thread-37.html) |
kondensatory do Pilgrima - SP2QCA - 11-10-2010 0:03 czolem, nurtował mnie dobór kondensatorów do przesównika. Ponieważ mój mostek E312 jest b. dokładny (0,1%) i do tego mierzy straty (tangens teta), postanowiłem to zbadać. Dodatkową motywacją było drobne zamieszanie po przeczytaniu artykułów w EDW. W tekście jest sporo skrótów dawnych oznaczeń polskich, nowych, zagranicznych a na wykresach są one pomieszane. Dla mnie to nie było jasne - poza tym że styrofleksy miały być najlepsze. Ale jak duża jest różnica pomiędzy styrofleksami a MKT - tego z artykułu nie wywnioskowałem. Procedura była taka: 1. pomiar pojemności początkowej w temperaturze pokojowej 2. wstawienie ich do zamrażarki (-3 stopnie) na dobę 3. wyciągnięcie na godzinę przed pomiarem i wrzucenie do mieszaniny 0,5 kg lodu i 1/4l wody - to zapewnia stałośc temperatury na poziomie 0 stopni Na zdjęciach widać które są które oraz wynik analizy. Moim zdaniem ważne są: - stabilność temperaturowa - straty Zastanawiam się czy niskostratne kondensatory daloby się usłyszeć (tzn. że pracują lepiej) jeśli zastosowałoby się je w zaraz po kluczu FST ? Zaskoczeniem jest dla mnie kondensator B - nie jest produkcji Miflex, wygląda na typowy styroflex a jest b. kiepski temperaturowo. A własnie z nich w 1-szym wariancie dobierałem kondensatory .... Kondensator I jest radziecki, straty ma nie do zmierzenia, te 0,1 są symboliczne, miernik już nie mierzy tak małych strat. Uwaga: wykres jest obcięty żeby nie zaciemniać obrazu przez te 6% kondensatora B. Jak widać MKT są całkiem dobre - jeśli ktoś nie ma styrofleksów. Ale i przy styrofleksach też trzeba uważać. pozdrowienia Artur sp2qca ps. załączam pozostałe zdjęcia żeby najlepiej zobrazować które są które. RE: Piligrim - UA9JES - 12-10-2010 12:52 Adam, the ring type is specified correctly? RE: Piligrim - SP5FCS - 12-10-2010 13:41 Vlad, of course it is mistake. The correct type of cores (T50-2) is in the revised schema. We can also see the right type of core in Photos. Vlad, sorry and thanks for the correction, Adam. Pomyłka w opisie typu rdzenia na schemacie filtrów Combo dla pasma 40m. Właściwy typ T50-2 na poprawionym schemacie w załączniku. Poprawny typ rdzenia jest również widoczny na zdjęciach modułu. Przepraszam Kolegów za kolejny błąd w dokumentacji filtrów Combo. Adam RE: kondensatory do Pilgrima - SP8RHP - 15-10-2010 21:37 (11-10-2010 0:03)sp2qca napisał(a): .... Taka moja mała informacja Artur...o ile dobrze pamiętam co do kondensatora I tooo... kiedyś rosjanie robili partię kondensatorów specjalnie dla "wojennych":))) a różnica od tych cywilnych była właśnie taka że były to właśnie dwa kondensatory w odudowie skompensowane doskonale pojemnościowo/temperaturowo (mam też takie). Robili wtedy rosjanie naprawdę konkretne rzeczy ))).Tak kondensatory te wyglądały jak u Ciebie na zdjęciu jak elektrolity... Pozdrawiam de Robert VY 72&73!!!. RE: Piligrim - SP6OUJ - 30-10-2010 19:18 Jakaś cisza nastała tu na forum. Zabieram się za Piligrima i tu naraz problem z kondensatorami do przesównika 47nF. Szukałem ich na Allegro, TME i jak znalazłem już prawie wszystkie wartości rezystorów 1%, to z kondensatorami mam problem. To samo z FST3125. Czy może mi Ktoś napisać, gdzie tego szukać? Czy pozostałe kondensatory na płytce głównej też mają być 1%? 73! Arek sp6ouj RE: Piligrim - SP5FCI - 30-10-2010 19:29 Witam z rozeznanania które robiłem nie byłoby problemu z kondensatorami MKT 5% cena ok 15PLN/ 100szt. Waldek pisał w swoim czasie że kondensatory MKT są nie wskazane, zobacz zresztą również pomiary Artura SP2QCA, można na ebayu lub na allegro znaleźć kondensatory WIMA MKS4 5% z rasterm 10 w granicach 35-45 pln za 100 szt/ Pozdrawiam Piotr SP5FCI RE: Piligrim - SP9XW - 30-10-2010 19:54 Witam kolegów. Potrzebuję kupić płytki do Piligrima. Brakuję mi obwodów wejściowych, końcówki mocy oraz płytki do przetwornicy. Komuś zostały te pozycje? Bardzo proszę o kontakt. Darek sp9xcw RE: Piligrim - SP6OUJ - 30-10-2010 20:01 Jeszcze poszukam tych kondensatorów na ebay. Mam płytkę główną , notch filter i CW board. Szukam też pozostałych. 73! Arek sp6ouj RE: Piligrim - SP2JQR - 30-10-2010 22:32 Na początku myślałem, że 100 sztuk kondensatorów wystarczy, ale okazało się że musiałem zakupić 500sztuk, aby wybrać porządny komplet do mojego Piligrima. Moje kondensatory były 10% MKT. Dopiero z tej ilości dało się znaleźć ze trzy komplety z dokładnością około 0,5% i to o wartościach brzegowych tolerancji ( około 44nF). Po zbadaniu całości okazało się, że w krzywej rozkładu prawdopodobieństwa Gausa pośrodku jest dziura, co świadczy o wcześniejszej selekcji - pewnie zostały sprzedane jako 5% i 1%. Odchyłka wartości o 10% zupełnie nie przeszkadza w działaniu mojego Piligrima. Kondensatory 10% są dużo tańsze, ale trzeba ich kupić duuuużo więcej... Jeśli wszystkie kondensatory są jednakowe, to nie ma większego znaczenia jaki jest ich współczynnik temperaturowy (oczywiście w granicy rozsądku ) Maksymalnie minimalna stratność też nie jest aż tak bardzo potrzebna - powinna być możliwie dobra, ale nie stanowi problemu jeśli jest jednakowa dla całego zestawu kondensatorów. kondensatory pracują razem z rezystorami i stratność odrobinę przesunie fazę, ale jednakowo we wszystkich kanałach, więc nie ma naprawdę problemu. To samo dotyczy brzegowych wartości tolerancji pojemności, odrobinę cała charakterystyka wytłumienia przesunie się w częstotliwości. Chcąc się dokładnie przekonać o ile zmienią się parametry rzeczywistego i nieidealnego przesuwnika fazy można zamodelować go na komputerze. Polecam wspólny zakup tanich 10% kondensatorów np. 2000 sztuk i selekcję dla wielu kolegów. pzdr RE: Piligrim - SP9FKP - 30-10-2010 22:53 Pójdę jeszcze dalej: naprawdę, dajmy sobie spokój z wyścigiem parametrów. Mało kto jest w stanie je zweryfikować. Dla większości miarodajne są odczucia subiektywne (często ważniejsze od tzw. pomiarów obiektywnych). Jeśli dajemy sobie radę w trakcie CQ WW DX w słuchaniu DX-ów, jeśli nasz sąsiad mieszkający 3 ulice dalej pracuje na innym paśmie i my o ty nie wiemy, to o co chodzi ??? |