Tuner antenowy tinyAAT-QRP - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html) +--- Dział: Skrzynki antenowe i przełączniki (/forum-50.html) +--- Wątek: Tuner antenowy tinyAAT-QRP (/thread-942.html) |
RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SP9VNM - 14-09-2011 23:37 Jarku, na razie skrzyneczka to na oko 25% kubatury FT-817, jest nieco większa od T1 Elecrafta ale o ile zrozumiałem autora to jest ona dedykowana do pracy przy antenie. (co nie wyklucza zastosowania także na stole) 73/72! Jerzy SP9VNM RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SP3SWJ - 14-09-2011 23:51 :-) uwierz mi że jestem zaciętym propagatorem skrzynek antenowych .... a nie skrzynek kabla antenowego :-) Niemniej jednak mam świadomość że 90% userów będzie jej używało jako skrzynkę kabla... :-( Waldka skrzynka nadaję się by ja schować w odpowiednia obudowę hermetyczną - jako dodatkowe zabezpieczenie tego cacuszka.. no chyba że podejdziemy do tematu w stylu "kanalizacja" i całą skrzynkę z akumulatorkami po przeprojektowaniu PCB zmieści się w "beczce" rury kanalizacyjnej 75 mm. Ale wtedy poniekąd urzytkownicy byli by "zmuszeni" do używania jej pod anteną. I wtedy nadal będzie śliczna w środku ... ale dostosowana do zastosowań OUTDOOR - a wręcz będzie można ja wciągnać z Dipolem na górę :-) [attachment=3708] a ten gabaryt nie będzie większy od niejednego "baluna" RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - 3Z6AEF - 19-09-2011 23:10 Kończę rewizję PCB (REV.B). Oprócz ewidentnych poprawek, wynikających z uruchamiania i testów prototypów, zostały wprowadzone - na życzenie Kolegów - pewne modyfikacje: - dodano dwie linie digital: TUNED (out) i LOCK (in) (LOCK: w "powietrzu" - nic nie robi, masa- resetuje pamięci, vcc - blokuje strojenie; TUNED (LED): stan wysoki (LED świeci) jeśli tuner nastrojony, miga (fala prostokątna ok. 4 Hz) w trakcie strojenia) - linie RS485, linie digital i zasilanie wyprowadzono na złącze śrubowe oraz RJ (jak to określano w założeniach)) - poprzesuwano przekaźniki tak, żeby zmieściły się rdzenie o wymiarze T50 Co jeszcze? Jakieś dodatkowe pomysły i życzenia? (ale proszę pamiętać o głównym przeznaczeniu tunera: QRP na wyjazdy terenowe ) RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - GREG - 19-09-2011 23:49 Czy coś jeszcze? Może LCD i będzie FULL WYPAS Pozdrawiam RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SP3SWJ - 19-09-2011 23:51 Czy jest może BUZEREK... chyba wydawało mi się że jest Czy jakiś paten na bakteryjki do środka ?? może ten układ buforoway jak w MAX6 Watchdog ?? !!!!! UWAGA do do obłożenia pinów w skrętce w RS485 wdał się błąd do tabelki !!! powinno byc tak że AB idą na zwykłym skręcie - poniżej poprawione 1-A 2-B 3 -TUNED 4 - +++ 12V ...16V 5 - +++ 6 - LOCK 7 - ------ 8 - ------ zasilanie jest OK jest zgodność z POE i do zasilania będzie można użyć dowolny zasilacz 12V POE http://www.coolcomponents.co.uk/catalog/resources/MODPOE/MOD-POE-PWR.gif http://monitoruj.pl/informacje/zasilaniePoE/ Czy możesz dać jakiś ukłąd stabilizatora z radiatorem co zaakceptuje wyższe napięcie nawet 24V - tak na wszelki wypadek... a rozwiąząło by to problem prostego ładowania AKU ( 3x liion z wbudowaną elektroniką ) do ładowania można by w domu użyć popularnego zasilacza od laptopa 19...22V (19-09-2011 23:49)GREG napisał(a): Czy coś jeszcze? Przeczytaj zalinkowane wcześniej założenia ;-) oraz link o dyskusji o eATU i protokole na interfejsie RS485 ;-) to wtedy będziesz wiedział że ...... LCD jest w standardzie :-) .... ... .... a nawet sterowanie z PC lub automatyczne strojenie pod TRX z komend CAT RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - 3Z6AEF - 20-09-2011 0:03 (19-09-2011 23:49)GREG napisał(a): [...]Może LCD[...]Faktycznie, pierwszą wersję schematu tinyAAT narysowałem z wewnętrznym LCD. Ale potem zrezygnowałem z tego, uwzględniając, że: - to ma być głównie do pracy terenowej QRP, czyli maksymalnie proste, - jest zaimplementowany sprzęg RS485 z protokołem easyATU, czyli można wykorzystać sterownik LCD Adama SP5FCS z easyATU (nb. protokół będzie również rozszerzony do postaci binarnej z sumami kontrolnymi - wg założeń - co potem przyda się także w skrzyni BigGunAAT ) RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SP3SWJ - 20-09-2011 0:04 TERMINATOR RS485 na jumperku do zapięcia w fazie końcowej projektowania PCB pamiętac o dobrych padach do podłączenia -zacisk śrubowy GND -zacisk śrubowy ANT (lub gniazda banaowe) na PCB jumper do zbajpasowania RS485 by RS232TTL wyszedł na złącze RJ - do celów uruchamiania. RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SQ5STZ - 29-09-2011 13:22 (19-09-2011 23:10)3Z6AEF napisał(a): ....Co jeszcze? Jakieś dodatkowe pomysły i życzenia? Waldku, piszę to teraz publicznie Przydałoby się wejście/wyjście (analogowe lub cyfrowe) na wskaźnik poziomu fali padającej i odbitej. Niech to będzie nawet zgrubne, ale niech będzie! Każdy potem sobie dopnie (lub nie, w zależności od potrzeb) uAperomierz lub linijkę LED. Uwolni to nas od wożenia miernika SWR czyli kolejnego "klocka" zajmującego miejsce w bagażu (plecaku). Co Ty na to ??? Dziękuję za usłyszenie Robert SQ5STZ RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - SP3SWJ - 29-09-2011 18:55 .... a morsem tuner nie nadaje SWR ??? .... podpinanie miernika pod mostek nie wchodzi w grę bo by obciążało go i fałszowało wyniki dla procka.... a w inny sposób to albo wyjście DAC albop PWM można wypuścić analoga na wskaźnik.... ( no chyba że dodac wzmacniacz operacyjny buforujący sygnął pomiarowy..... pracujący różnisowo FRW-REW RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP - 3Z6AEF - 29-09-2011 20:00 (29-09-2011 18:55)SP3SWJ napisał(a): [...] a morsem tuner nie nadaje SWR ?[...]W obecnej wersji - tylko testowo. W REV.B jest przewidziany wybór zworką konfiguracyjną ("denerwowć usera telegrafią czy nie" ) (29-09-2011 18:55)SP3SWJ napisał(a): [...] albo PWM można wypuścić analoga na wskaźnik [...]I tak właśnie zrobiłem: PWM + prosty filtr RC (zaoszczędziłem pin z klawiszy, które teraz czyta się analogowo, tzn. standardowe rozwiązanie z pomiarem napięcia - co prawda nie lubię tego, ale skoro trzeba... ) Dzisiaj kończę sprawdzanie PCB - potem wysyłam do płytkarni po 2-3 szt., sprawdzę czy wszystko OK (program musi być trochę zmieniony) i będziemy robić większą serię. Stay tuned! |