Bartek 0 i Bartek II - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: Bartek 0 i Bartek II (/thread-532.html) Strony: 1 2 |
RE: Bartek 0 i Bartek II - SP2QCA - 21-10-2010 12:25 (21-10-2010 10:34)Atlantis napisał(a): Hmm... Jak dokładnie wygląda procedura strojenia filtrów za pomocą tego narzędzia? Ktoś ma może te publikacje w formie cyfrowej? Postaram się złożyć GDO/TDO. W ABC krótkofalowca jest duzo na temat jak się posługiwać TDO. Krótko mówiąc jak obwód jest dostrojony do czestotliwosci to wskazówka mikroampreomierza "opadnie". Cudów się nie spodziewaj - nie wykreślisz charakterystyki filtru za pomocą GDO/TDO - ale tak przez ok. 50-60 lat tak strojono filtry. To żmudne ale całkiem możliwe. Zbudowanie TDO - zwłaszcza jak masz miernik czestotliwości jest jedną z metod zestrojenia. Lepszą niż na słuch. O klasę wyżej stoją wobulatory OM3CPH, VNA, NWT7, TinyDDS + wbulator i inne. Ale pytanie czy asz części i umiejętności do ich zbudowania. Plus jest taki że widzisz charakterystykę filtru i dużo łatwiej i szybciej się filtr zestraja. Cytat:Prace posuwają się do przodu. Dzisiaj nawinę i wlutuję drugą cewkę filtra pasmowego. W przypadku filtrów TX powinienem zastosować trymery od strony druku (kondensatory stałe 390pF + trymery 50pF) czy wystarczą stałe kondensatory 420pF? 1. trymery mogą być - choć do dostrojenia służą rdzenie w cewkach Ale nie zaszkodzi a może być łatwiej. 2. drut 0,25 - liczbę zwojów zostaw jak w oryginale. 3. Najważniejsza w radiu jest dobra antena - a zwłaszcza przy QRP. Każde niedopasowanie zmniejsza moc w antenie. Jak możesz to powieś dipol - pytanie czy masz go czym dostroic. A masz znak - tak na marginesie? Przy 2W i to zakładając że w antenie - to na łączności zagraniczne bedzie trudno liczyć. Ja kiedyś miałem radio z ok. 6W (może 10 - nie pamietam) i LongWire 41,5 m jakies 4m nad ziemią - nie zawsze się dowoływałem ale przy dobrej porpagacji robiłem łączności krajowe. Łatwo nie będzie przy 2W ale zawsze możesz dorobić wzmacniacz. Ale powoli - krok po kroku. To najlepsza metoda. 73! Artur sp2qca RE: Bartek 0 i Bartek II - SQ9RZI - 21-10-2010 12:49 (21-10-2010 12:25)sp2qca napisał(a): 1. trymery mogą być - choć do dostrojenia służą rdzenie w cewkach Miałem na myśli filtry TX. Tam cewki są nawinięte na toroidach, a więc nie mają rdzeni. Cytat:dipol - pytanie czy masz go czym dostroic. W tej chwili jedyne narzędzie jakie mam pod ręką to zwykły reflektometr do strojenia anten CB. Będzie się nadawał? Cytat:A masz znak - tak na marginesie? Nie. Jak wspominałem jeszcze nie zrobiłem licencji. Oczywiście nie zamierzam nadawać ani nawet stroić anteny przed uzyskaniem odpowiednich uprawnień. Obwód TX zmontuję tak czy inaczej i wstępnie zestroje, przetestuję na sztucznym obciążeniu. Może dam do przetestowania komuś, kto ma znak, aby zrobił jakieś QSO. Wszystkie moje pytania o użytkowanie części nadawczej mają jak na razie charakter teoretyczny. Cytat:Przy 2W i to zakładając że w antenie - to na łączności zagraniczne bedzie trudno liczyć. Ja kiedyś miałem radio z ok. 6W (może 10 - nie pamietam) i LongWire 41,5 m jakies 4m nad ziemią - nie zawsze się dowoływałem ale przy dobrej porpagacji robiłem łączności krajowe. Na początku raczej nie będzie mi zależało na robieniu łączności DX. Wystarczy możliwość prowadzenia rozmów krajowych i to nie koniecznie z drugim krańcem Polski. W tej chwili składam: 1) Taurusa SP5DDJ na pasmo 20m. Odbiornik uruchomiony, nadajnik składam (oczywiście jak pisałem powyżej - przetestuję jedynie na sztucznym obciążeniu) ale brakuje mi kilku drobiazgów, by posunąć prace do przodu. 2) Bartka SP5AHT na pasmo 80m. Część elektroniczna jest gotowa w jakichś 85%. Zostało kilka cewek do nawinięcia i wlutowania, potem strojenie. 3) Bartka 0 - opis zbędny. Wcześniej złożyłem Librę na 80m. Działa, jedynie trzeba lekko doregulować TX, zostawiłem to na później, i tak na razie nie potrzebuję nadajnika. Moce jakimi dysponują te urządzenia powinny chyba wystarczyć, żeby dało się przeprowadzić wyraźną rozmowę z kimś, kto nadaje z kraju? RE: Bartek 0 i Bartek II - SP2QCA - 21-10-2010 17:03 1. skoro mowa o filtrach TX to oczywiscie daj trymery, inaczej nie bedziesz mial jak zestroic. 2. skoro nie bedziesz nadawal to nie potrzebujesz stroic dipola Do odbioru odmierz 2 x 19,5m i "z głowy" 3. nie ma prostej odpowiedzi na takie pytanie. Juz sam autor pisał w artykule że używał Bartka do łączności urlopowych - to było chyba w Radioelektroniku. Więc urządzenie działa. Taurusy i inne też - ludzie na nich robią łączności w zawodach i nie tylko. Wystarczy poczytac na http://www.sp5ddj.pl 73! Artur sp2qca RE: Bartek 0 i Bartek II - SQ9RZI - 24-10-2010 0:05 BTW jakie kondensatory powinny pracować w VFO? Jak rozumiem C1 powinien być styrofleksowy (zwijany). A C3 i C4? Są bardzo krytyczne? Mogę dać zwykłe ceramiczne? Niestety jeśli chodzi o te styrofleksy, to mam ich niewiele - pod ręką kilka sztuk 200 pF i 220nF, innych musiałbym szukać na starych płytach z pudełku na strychu. RE: Bartek 0 i Bartek II - SP2QCA - 24-10-2010 8:58 Dobrze jest jesli C1 to nie jeden kondensator tylko 2-3 równolegle, dobierane na stabilnosc generatora. Ok. 80-90% pojemnosci calkowitej to powinien byc styrofleks a reszta - jak wyjdzie. C3 i C4 zawsze stosowalem ceramiczne z czarną kropką i nie eksperymentowałem z nimi ale sadze ze będą wpływać na stabilność. 73! Artur sp2qca RE: Bartek 0 i Bartek II - SQ9RZI - 25-10-2010 18:30 (24-10-2010 8:58)sp2qca napisał(a): C3 i C4 zawsze stosowalem ceramiczne z czarną kropką i nie eksperymentowałem z nimi ale sadze ze będą wpływać na stabilność. Nie wiesz może gdzie mógłbym takie kupić? RE: Bartek 0 i Bartek II - SP2QCA - 26-10-2010 1:10 Głownie wylut ze starych układów. Teraz już takich nie produkują (przynajmniej ja nie trafiłem w sklepie). Opcja 2: pisałem wcześniej że po wysłaniu koperty zwrotnej wyślę Ci parę drobiazgów, więc po prostu ją do mnie wyślij. 73! Artur sp2qca RE: Bartek 0 i Bartek II - SQ9RZI - 11-11-2010 11:09 Karkas cewki VFO nie jest wlutowany,to jedynie przymiarka. Do ukończenia projektu brakuje poza tym paru kondensatorów i dławika 60mH. Ten ostatnio będzie najtrudniejszą częścią pracy. |