Keyer od Sumnera - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Zestawy i kity (/forum-42.html) +--- Wątek: Keyer od Sumnera (/thread-489.html) Strony: 1 2 |
RE: Keyer od Sumnera - 3Z6AEF - 24-10-2010 11:02 (24-10-2010 1:48)Jerzy_Mi napisał(a): [...] Onegdaj TV Jowisz zapoczątkował serię sensorowych przełączników kanałów, ale tam scalaków do tego nie stosowano :-)Stosowano: UL1111 A potem w Heliosie były sławne SAS580/SAS590, nawet rodzimej produkcji jako UL1958/UL1959 (To były czasy... Jak składałem Heliosa, to po kineskop jeździłem na Perski do stolicy... A zawoziłem diorowskie tunery serii AS-... ) Schemat klucza P4 jest tutaj. Jak widać, zastosowano "tajne" *) specjalizowane kostki jako detektory (zapewne CMOS) i "klasyczny" PIC-keyer, który odpowiada za całą logikę pracy klucza. Tomasz, najpierw jeszcze raz sprawdź połączenia i umieszczenie elementów, np czy nie pomyliłeś tranzystora ze... stabilizatorem (albo niech kolega sprawdzi "świeżym okiem"), potem czy zmieniają się stany na wyprowadzeniach 2 detektorów (przy dotykaniu sensorów), potem na wejściach DIT/DAH procesora itd. Może jednak coś niedolutowane... Bp jeśli uszkodzona jest któraś z kostek to pewnie trzeba będzie prosić producenta o spare part *) Wyprowadzenia i funkcje dokładnie odpowiadają kostce QT113 firmy Quantum - dostępne (?) w Digikey (cena ok. 2$ US + porto ) ATMEL też ma (?) podobne w ofercie: AT42QT113B. RE: Keyer od Sumnera - SQ6OXK - 24-10-2010 12:03 No ale UL1111 to o ile pamiętam chyba 4 tranzystory (w tym dwa ze wspólnie polutowanymi emiterami), więc żaden wielki układ scalony. Uwielbiałem te telewizory, wieczne problemy z pracą generatora (wytwornicy) wysokiego napięcia lub odchylaniem pionu :-) Po pewnym czasie, wymieniałem już wszytko naraz nawet jak jeszcze chodziło . By za chwile znów, się nim nie zajmować Koniecznie sprawdź najpierw czy w ogóle masz +5V z tego regulatora, na odpowiednich nogach układów, może padł przeciążony odwrotnym wlutowaniem układów. Ciekawe co to za dwa układu, są do tych sensorów. Oprócz tego, że są to specjalne i nie znakowane nic nie wiadomo RE: Keyer od Sumnera - SQ9RFC - 07-03-2011 15:01 Zrobiłem ten klucz. Połączyłem konstrukcję DL4YHF na procku PIC16F628A i dotykowy sensor QT100. Koszt elementów 30 zł. Działa bardzo ładnie. ALE kluczowe znaczenie mają kondensatorki 2-10 nF regulujące czułość sensora oraz pojemności samych łopatek. W moim przypadku trzeba było eksperymentalnie dobrać tę pojemność - większe pojemność zwiększa czułość mała pojemnośc <1 nF powodowała żę czujniki nie działały. Po zmianie obudowy - trzeba znów dobierać! Zmiana łopatek - znów dobieranie W dokumentacji czujnika jest kondensatorek rzędu pF od łopatek do masy - nawet pojemność dwuwarstwowego laminatu była za duża! |