![]() |
równoległe łączenie tranzystorów polowych - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Dyskusja ogólna (/forum-63.html) +--- Wątek: równoległe łączenie tranzystorów polowych (/thread-2116.html) |
RE: równoległe łączenie tranzystorów polowych - bolanren - 20-08-2014 14:25 Dziękuję wszystkim za informacje. Poproszę projektanta płytki o wykonanie dodatkowych punktów na rezystory w bazach i źródłach oraz miejsca na kondensatory. Perełki pewnie są prostsze ale nie ma sposobu by je wprowadzić do wersji smd. pozdrawiam wszystkich P.s. Gliwice są bardzo fajne i mile je wspominam. Tam jest znakomita odlewnia pomników "GZUT". sp5rzm Jerzy RE: równoległe łączenie tranzystorów polowych - SP2IPT - 20-08-2014 14:52 Jak nie ma sposobu jak jest? ![]() RE: równoległe łączenie tranzystorów polowych - SQ5KVS - 20-08-2014 15:21 No i są perełki (FB) w wersji smd... RE: równoległe łączenie tranzystorów polowych - bolanren - 20-08-2014 15:58 Są i ładnie wyglądają więc jednak nie punkty pod lutowanie rezystorów i kondensatorów a jedynie lekko szersze ścieżki z podobnymi punktami. Dziękuję za przykład. Z rozpędu zapytam przy okazji o to jakie transformatory dopasowujące pomiędzy mieszaczem, a filtrem kwarcowym Koledzy by zaproponowali? Robiłem różne eksperymenty, w tym również z fabrycznymi z Mini Circuit ale wydawało mi się, że najlepiej się spisywały wykonane na bazie dwuotworowych ferrytów z telewizyjnych zwrotnic. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak wykonać stanowisko pomiarowe do określenia, które rdzenie do układu z pośrednią częstotliwością 9Mhz najbardziej by się na takie transformatory nadawały? Dodam, iż nie chodzi koniecznie o jakieś oszczędnościowe rozwiązania. Pozdrawiam sp5rzm Jerzy RE: równoległe łączenie tranzystorów polowych - SP9FKP - 21-08-2014 8:53 Fabryczne będą jak najbardziej odpowiednie, pamiętaj tylko, że T1 ma przekładnię 1:9 a T2 1:1. RE: równoległe łączenie tranzystorów polowych - bolanren - 21-08-2014 10:38 Dziękuję za informację i radę. Zapytam jeszcze o to czy uzwojenia T2 nawijać 50 omową "skrętką"? RE: równoległe łączenie tranzystorów polowych - SP9FKP - 21-08-2014 11:39 Niekoniecznie. Geneza tego transformatora wzięła się z faktu, że oryginalny XF-9B miał symetryzatory na wejściu i wyjściu co dawało zwarcie dla prądu stałego. W przypadku PP9 o ile dobrze pamiętam - nie, można więc śmiało go pominąć. RE: równoległe łączenie tranzystorów polowych - bolanren - 21-08-2014 14:09 Piotrze, Dziękuję za odpowiedź. Znalazłem schemat filtru PP9 - A2R. Na wejściu i wyjściu widzę jakieś dopasowujące indukcyjne elementy. Czy to w kontekście tego o czym wcześniej napisałeś da się jakoś z tym kultowym XF9B porównać? Pozdrawiam Jerzy RE: równoległe łączenie tranzystorów polowych - SP9FKP - 21-08-2014 14:34 Pamięć mnie zawodzi niestety. W tym przypadku oczywiście transformator będzie konieczny. RE: równoległe łączenie tranzystorów polowych - bolanren - 21-08-2014 19:44 Tym nie mniej za sympatyczny kontakt serdecznie dziękuję. pozdrawiam Jerzy Dobry Wieczór, Eksplorując konsekwentnie ![]() |