Jak to działa. - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: ABC Radioamatora (/forum-12.html) +--- Wątek: Jak to działa. (/thread-1676.html) Strony: 1 2 |
RE: Jak to działa. - SP4EJT - 23-05-2013 8:49 (22-05-2013 20:12)SQ2RBW napisał(a): ... Utkwiła mi w pamięci relacja rolnika, który opowiadał, że trzymając w rękach widły (!!!) lub np. zaglądając do licznika energii elektrycznej słyszy cicho to co jest akurat grane. Chyba nie kłamał...A jeśli ktoś miał ze 3 metalowe plomby w zębach to mógł to słyszeć cały czas RE: Jak to działa. - SQ9JXT - 23-05-2013 12:04 (23-05-2013 6:48)SQ4BJO napisał(a): Kiedyś ( w latach 70 i wczesnych 80) była dość modna radiofonia przewodowa, ale nie ta oparta o wzmacniacze mocy m.cz ale o modulację AM i transmisję poprzez kable telefoniczne. Haha, sam to pamiętam jak bawiliśmy się na torach gdzie w pobliżu nich przebiegała wieloprzewodowa linia telefoniczna (taka na drewnianych słupach z setką izolatorów ceramicznych na każdym) to było z tych drutów słychać dźwięki mowy. Ale szczerze mówiąc to nie pamiętam już czy audycja radiowa czy też rozmowy osób przez telefon. Ale fakt, zamierzchłe to były czasy - lata 80 siąte RE: Jak to działa. - SP4BK - 26-05-2013 6:56 Tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Radiofonia_przewodowa coś więcej na mój post. RE: Jak to działa. - SQ9RZI - 07-06-2013 9:13 (23-05-2013 8:49)SP4EJT napisał(a): A jeśli ktoś miał ze 3 metalowe plomby w zębach to mógł to słyszeć cały czas Nie wiem przypadkiem czy to nie funkcjonuje na zasadzie legendy miejskiej, to znaczy "szef ciotki miał kiedyś córkę, która przyjaźniła się z dziewczyną, której chłopak miał kuzyna, którego znajomy kiedyś słyszał, że dziadek jego sąsiada odbierał audycje radiowe przez plomby w zębach". Wydaje mi się, że w jednym ze starych odcinków "Pogromcy Mitów" próbowali zweryfikować prawdziwość tego twierdzenia i pomimo wielu przeprowadzonych eksperymentów (oraz prób znalezienia osoby, która czegoś takiego doświadczyła) nie udało się uzyskać pozytywnego efektu. |