Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Pomiarowa (/forum-54.html) +--- Dział: Przyrządy pomiarowe (/forum-58.html) +--- Wątek: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K (/thread-1506.html) |
RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K - HF8V - 08-06-2013 18:59 Wbrew pozorom to moze być takze wina softu, w procedurze LCD_INIT trzeba sterownikowi wyraźnie podać ile ma linii uzywać, widocznie jedno liniowy kiedy dostaje daną o pozycji poza zakresem wysyła błędy i zawiesza komunikację. Proponuje zdezasemblować kod, znależć LCD_INIT i tam trzeba zmienić konstantę ładowaną w ustawienia MODE wyświetlacza. To przykładowa procedra LCD_INIT w AVR Kod: ldi lcd_data, HD44780_FUNCTION_SET | HD44780_FONT5x7 | [b]HD44780_TWO_LINE[/b] | HD44780_4_BIT ; // interfejs 4-bity, 2-linie, znak 5x7 Kol SQ6ADE zgadza się , ale ja nigdy nie sprawdzam stanu BUSY, jak sie pisze w ASM to wystarczy dać mu 4 ms na zapisanie każdego znaku i nie przypominam sobie żebym widział jakieś błedy... no ale to moze zależeć tez od typu wyświetlacza. EDIT : sorry przeczytałem schemat tam jest kod mcs-51 nie AVR, zrozumiałem że to zamiana 2 liniowego wyświetlacza na jednoliniowy , ale zasada powinna być ta sama , to musi być niekompaktybilność sprzetowa nowego wyświetacza ze starymi ustawieniami. Są deasamblery, a funkcje init łatwo znaleźć, tylko trzeba umieć programować w ASM. Poczytam jezszcze datashity tych wyświetlaczy i jak znajde rozbieżnosć to moge w wolnej chwili przerobić. A gdzie jest kod do tego miernika?? RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K - SQ9GAC - 08-06-2013 19:11 Ok tylko jak mam zdezasemblować kod ? RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K - SQ1GYQ - 08-06-2013 19:22 Witam Panowie wróćmy do początku, z tego co zrozumiałem efekt jest po tym jak został wymieniony lcd , dobrze zrozumiałem ? , dlaczego wymieniłeś lcd ?, czy ten miernik już kiedyś już działał ?. Bo może po co odkrywać ameryke tylko dobrać właściwy taki jak był ? Pozdrawiam Andrzej RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K - SQ9GAC - 08-06-2013 19:27 tak działał na starym wyświetlaczu i działał prawidłowo RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K - HF8V - 08-06-2013 19:31 No tak by było najlepiej ale krótkofalowiec jak wiadomo buduje urządzenia sposobem partyzanckim ) z tego co znajdzie w szufladzie. LCD jest na pewno sprawny skoro wyświetla jakieś stringi, tylko róznica moze być w organizacji pamieci i ustawieniach. Warto też odłączyć linie CONTR i chyba zewrzeć ją na mase (albo na plus? już nie pamietam, jest w nocie apliakcyjnej) na max kontrast bo tu mogą byc jakieś róznice, PS ten pdf z danymi wyświetlacza mi sie nie otwiera RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K - SQ6ADE - 08-06-2013 19:34 Co do tego magicznego BUSY - fajna sprawka to jest ale ostatnio w praktyce z jakimi'ś displejami 4*16 okazało się że czasami nie mają ochoty zakomunikować że są wolne. I wtedy maszyna stoi i generuje straty "no bo displej busy" .True - psia mać. W takiej aplikacji ciągła praca maszyny ważniejsza niż jakieś duperele wyświetlane. Może olać BUSY ? RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K - SQ9GAC - 08-06-2013 19:41 zmieniony wyświetlacz jest typu WC1601A0-SFYLYNC06 RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K - HF8V - 08-06-2013 19:49 Być może ja to przećwiczyłęm na dwóch typach LCD a jeden by bardzo marnej jakosci i tam nie było problemów, ale być moze są takie które się wieszają, być mozę tam wieksze delaye by pomogły, W LCD jest duuużo luzu bo ludzkie oko readuje tylko na mała ilość informacji , takze jest morze czasu w róznych petlach które trzeba wypełniać delayami. Z tego co widze tu nie ma lini BUSY, kod błedu jest wystawiany na magistrale danych, odłączenie R/W nic nie da jeśli jest procedura sprawdzania stanu każdej operacji, wtedy sie na pewno zawiesi... Jak znajdę datashit to moze coś wiecej powiem. PS wystarczy przyłożyć sondę logiczną do R/W jeśli "mruga" to znaczy że jest taka procedura. RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K - SQ9GAC - 08-06-2013 19:52 ok tylko ja nie mam wglądu do programu na procku :-) , może i chciałbym poprawić ale nie wiem jak odczytać ten wsad z procka RE: Miernik częstotliwości z kitu NE 079-K - HF8V - 08-06-2013 20:18 Aha, myslałem ze sam programowałeś z kodu udostepnionego w necie, rozumiem ze po prostu kupiłeś zaprogramowany uC... Tak to to czarno widze, bo masz mała możliwość manewru . Moze być taka sytaucja ze ten drugi LCD jest po prostu wolniejszy, a soft dobrze pracował z tamtym szybszym i to wychodzi w petli pomiaru impulsów, jest wiele mozliwosci i trudno tak powiedzieć.... jak sie samemu pisze to błedy mozna poprawić. |