Taurus TRX QRP wg SP5DDJ - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ (/thread-15.html) |
RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ - SQ6OXK - 06-07-2010 15:06 Mimo wszystko ja bym unikał montowania wewnątrz, zawsze bedzie to jakaś zmiana temperatury. Co do radiatora same izolacyjne śróy to nie wszystko, bo i tak muisz izolować radiator od obudowy, albo montować na izolowanych dystansach. Ja dla mnie łatwiej już kupić zestaw i odizolować tranzystor. PS. Cześći to Taurus-ów już są, czekam jeszcze na rdzenię proszkowę od samego Amidona i trymerki (dziwne, że nie było od ręki na stanie) RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ - SQ6OXK - 06-07-2010 20:22 Widzisz mi się nie udało znaleść, przewaźnie byly inne i nie zabardzo pasowały. Poztym potrzebuje w sumie około 50 szt. a okazało się że nie wychodzą tak drogo. Wyszło średnio 0.50$ za sztukę czyli okóło 1,50 zł. Nie wiem jeszcze jaka jest cena przesyłki, ale pewnie nie przekroczy 10$ Wydaje mi się że nie jest to najgorsza cena. RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ - SQ1GYQ - 06-07-2010 21:00 Witam Rdzenie amidon link z informacja co gdzie i za ile http://ultek.foxnet.pl/sq7jhm/files/Amidon%20rdzenie.pdf Pozdrawiam Andrzej RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ - SP319032 - 25-07-2010 16:38 Witam Składam Taurus-a na 80m, TRX częściowo zmontowany miałem ponad 2 lata wcześniej, budowę przerwały życiowe zawirowania, w zeszłym tygodniu odkurzyłem odbiornik sprawdziłem i uruchomiłem bez większych problemów, aktualnie montuje nadajnik wzmacniacz mikrofonowy sprawdzony trochę kombinuje z pasmem przenoszenia żeby je zawęzić, jak dobrze pójdzie to już niedługo kolejny Taurus będzie pracował. RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ - SP5TAA - 24-08-2010 20:00 (29-06-2010 14:14)SP6-01-396 napisał(a): Ja dopiero czekam na płytki od Włodka zamówiłem sobie 3 kpl. Czołem panowie. Zastanowiło mnie jak odbierałeś te stacje kiedy część z nich nawet dla ciebie nie była słyszalna... na twoim miejscu nie zawracałbym se głowy jak uzyskać 10Watt`ów z tego QRP urządzenia a co zrobić aby większość stacji była słyszana... powodzenia. Witek sp5taa. RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ - SQ6OXK - 24-08-2010 20:56 Może źle się wyraziłem, w tych odebrany QSO, które nadawały się do zawodów, oczywiście byli słyszalni obaj korespondenci, a pisząc to miałem na myśli że w części nasłuchów słyszałem tylko jedną ze stacji, albo zakłócenia QRM od bliski stacji uniemożliwiały usłyszenie słabszej z nich. Oczywiście masz rację, że czułość i selektywność jest bardzo istotna, no ale bez skutecznie pracującego nadajniki to trochę kiepski HM To czy ma %W czy 10W już nie ma takiego dużego znaczenia, choć oczywiście zawsze milej mieć trochę więcej. RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ - SQ3REI - 09-10-2010 19:59 A ja walczę z Taurusem 80m i utknąłem na nadajniku.Sytuacja moja wygląda teraz tak (podaję wartości napięć na kolektorach): I 2N3904 - 0,3V II 2N3904 - 25,1V (!) 2N2219 - 2,57V 2SC2078 - 1,87V WY Ant. - 3,04V Co jest powodem,że nie uzyskuje odpowiedniego napięcia na driverze i PA? Wymieniłem już jeden i drugi (z innego sklepu), bo słyszałem o tzw. "malowankach", ale i to nic nie zmieniło. RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ - SQ4RNF - 21-10-2010 12:30 Witaj, Jakie napięcie masz na bazie 2N2219? Czy jesteś pewien co do poprawnego wlutowania TR1? BTW. Czy te napięcia, które podajesz są międzyszczytowe? RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ - SQ3REI - 03-11-2010 9:01 Napięcie na bazie 2N2219 wynosi 0,7V. Na kołki MIC podaję sygnał sinus o napięciu ok. 40 mV. Pomiar dokonuję sondą V640 podłączoną do uniwersalnego miernika cyfrowego, więc wg mnie jest to napięcie międzyszczytowe Vp-p. Sprawdzałem Tr1 - jest prawidłowo wlutowany. RE: Taurus TRX QRP wg SP5DDJ - SQ4OAG - 03-11-2010 14:10 Witam Wszystkich, złożyłem wreszcie swojego TAURUSA na 80m (odbiornik) i mam problem z uruchomieniem. Po włączeniu zasilania w głośniku słychać cichutki szum (siła głosu na max). Po próbie strojenia potencjometrem w głośniku nie ma żadnej reakcji. Antena to około 20 metrowy odcinek drutu. Nie mam możliwości w miejscu w, którym pracuję na zamontowanie anteny. Pozdrawiam |