Mini transceiver PSK NIKI 80 - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Transceivery QRP (/forum-65.html) +--- Wątek: Mini transceiver PSK NIKI 80 (/thread-495.html) |
Mini transceiver PSK NIKI 80 - SP7NJR - 14-09-2010 20:12 W związku z pytaniami Kolegów o szczegóły konstrukcji mojego urządzenie zamieszczam schemat transceivera, zdjęcia oraz krótki opis. Pozdrawiam Paweł SP7NJR RE: Mini transceiver PSK NIKI 80 - SP9SNC - 17-09-2010 20:47 Pawle, wszyscy jakoś niewiedzieć dlaczego milczą... Ja ze swej strony gratuluje pomysłu i zwycięstwa!!! Popełniłem swego czasu projekt K1SWL PSK20 i byłem oczarowany, jak pudełeczko o tak prostej konstrukcji, może dać tyle satysfakcji w pracy tą emisją. Dla nie zaznajomionych z tematem, polecam stronę http://www.smallwonderlabs.com i dodam tylko, że pozwoliłem się ustrzelić na tym urządzeniu VE2 dysponując ze swej strony dipolem na 14MHz W Twoim MIKI natomiast zastanawia mnie i ciekaw jestem odpowiedzi: czy sygnał nadajnika emituje dwukrotnie sygnał użyteczny (znaczy produkty mieszania) + nośną? Bo przecież wzbudnicy SSB nie posiada... 73 Piotr RE: Mini transceiver PSK NIKI 80 - SP7NJR - 18-09-2010 11:56 Emituje w dwóch miejscach.Ta niedogodność jest okupiona prostotą układu. Coś za coś. Nośnej nie ma. Przy budowie trx NIKI trzeba zadbać o odpowiednie rdzenie. Użyłem Amidony. Są dostępne i wiadomo co się można po nich spodziewać. Początkowe próby z dławikami zamiast obwodów nie dały żadnego efektu. RE: Mini transceiver PSK NIKI 80 - SP4XYD - 24-10-2010 22:48 Witaj Dość ciekawa koncepcja- w sumie "lustrzaną" część widma sygnału PSK wytną filtry w p.cz. odbiorników korespondentów i samo oprogramowanie do odbioru.Tracimy tylko "trochę" mocy na emisję śmieci...,ale i tak jest zapas. Ja miałem kiedyś robić kopię "Warbblera" na 3,5MHz ze wspomnianej wyżej firmy od "kitów", ale zachęcony ciekawym pomysłem Twojego trx-a i tym ,co bardzo lubię w radiotechnice amatorskiej-PROSTOTĄ chyba się skuszę. Możesz udostępnić projekt tej zaawansowanej PCB ? 73, Jarek RE: Mini transceiver PSK NIKI 80 - SP7NJR - 04-11-2010 22:04 witam ponownie . jest mozliwa modyfikacja tx wstawiając prosty filtr np. trzy kwarcowy pomiędzy T1 a T2 .Oczywiście pamiętając o dopasowaniu.Koszt niewielki , rezonatory dostepne.Jak wystarczy czasu w zimowe wieczory to postaram się taki układ przetestować. paweł RE: Mini transceiver PSK NIKI 80 - SP7NJR - 14-12-2010 21:25 witam. zamieszczam projekt pcb NIKI 80 autorstwa Maćka SP7ROH. płytka zaprojektowana jest jednocześnie z układem Digi vox. Podczas montaż proponuję w pierwszej kolejności zmontować i uruchomić układ trx i po uruchomieniu następnej kolejności zmontować i uruchomic digi vox. Gniazda RCA mcz., zasilania ,antenowe BNC, przekażnik antenowy wg. katologu TME. Płytka przygotowana pod obudowy KM35B lub KM35BN firmy ,,maszczyk,, . Układ scalony OP do ukladu digi vox NE5532. RE: Mini transceiver PSK NIKI 80 - SP4XYD - 18-12-2010 22:25 Witam Doskonale-projekt PCB ułatwi na pewno wykonanie.Ja nie wytrzymałem i wykonałem swój trx na płytce uniwersalnej, tzw. poligon. Zmiany: -rdzenie ferrytowe -różne,(z szuflady ) które miałem pod ręką, mierzyłem indukcyjność uzwojeń miernikiem LC -tranzystor wyjściowy - APM3055L SMD z "odzysku" z karty graficznej od PC, jest niskowoltowy i potrzebuje mniejszego wysterowania-polecam ! - z moim laptopem(netbook EeePC 901 z czipsetem audio Realtek HD Audio) niestety występuje potrzeba przełączania (kluczowania) jednego z torów m.cz.-po podlączeniu Line IN i Speaker następuje sprzężenie akustyczne(przesłuch) którego nie można wyłączyć programowo w mikserze Windows, walczyłem już z tym w SDR, myśle że może to wystąpić w innych laptopach, ja rozwiązałem to przekaźnikiem kontaktronowym .Nie zrobiłem jeszcze QSO, ale odbieram dużo stacji.Dalsze testy po włożeniu do metalowej obudowy.Załączam posiadaną dokumentację TRX Warbler "z kitu "USA- można wykorzystać parę ciekawych rozwiązań. RE: Mini transceiver PSK NIKI 80 - SP7NJR - 21-12-2010 12:37 witam sp4xyd. Zgadza się.W niektórych kartach dzwiękowych występuje problem sprzęgania wyjścia z wejściem.U mnie problem ten występował przy współpracy z kartą Yamaha.W pozostałych przypadkach można było właściwie skonfigurować ustawienia karty dzwiękowej. !!!!!! Na rysunku PCB niki z rozmieszczeniem elementów wkradł się błąd - tranzystor PN2222 został wstawiony odwrotnie. Załącznik - PCB NIKI rozmieszczenie elementów - jest poprawiony. paweł sp7njr RE: Mini transceiver PSK NIKI 80 - SQ8JS - 22-01-2011 16:02 Witam. Jako początkujący zadam pytanie ratujące przed dodatkową robotą: schemat płytki (plik niki pcb.pdf) to oczywiście odbicie lustrzane zastosowane na potrzeby naświetlenia płytki? RE: Mini transceiver PSK NIKI 80 - SP7ROH - 24-01-2011 14:46 (22-01-2011 16:02)sq8js napisał(a): Witam. Witam Jako że jestem projektantem tej płytki, możne odpowiem. Jest to lustrzane odbicie gotowe do wydruku, na potrzeby naświetlenia lub prasowanki. Maciek -=- |