HomeMade

Pełna wersja: Straty w linii przesyłowej, Doublet Ant
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie, interesuje mnie temat dodatkowych strat powstających w linii przesyłowej z powodu wysokiego SWR. Całkowita strata w linii jest sumą straty "normalnej" wynikającej z budowy i długosci linii (dla danej częstotliwosci, w warunkach dopasowania) i dodatkowej straty zależnej od poziomu SWR w linii.
Dlatego np. antena Doublet, w której linii zasilającej może występować SWR=20 i więcej dobrze sobie radzi z linią powietrzną drabinkową o minimalnych stratach. A użycie w takim przypadku np. linii koncentrycznej to energetycznie porażka, straty całkowite przy dużym SWR w linii stają się nie do przyjęcia. Tyle wiem i czuję.
Ale czy może ktoś rozszerzyć temat, trochę teorii, czemu w koncentryku aż tyle strat w porównaniu z linią powietrzną (nawet w zakresach KF?).

Kombinuję z takim układem w SP3KWA: wyprowadzenie antenowe z shacku w piwnicy bloku, przewodem wentylacyjnym na dach: 2 równoległe kable koncentryczne długości 16m 75 Ohm fi18mm . Na dwa sąsiednie bloki rozchodzą się ramiona Doublet'a (2x 33... m) W shacku SP3KWA skrzynka w pełni symetryczna 2 wariometry 2 kondensatory, podwójne Pi. I jak to będzie z tymi stratami w linii...

za odpowiedzi TNX VY 73 de SP3SLU Jurek
Temat był dobrze opisany wraz z wykresem strat dodatkowych w linii o znanej stratności w Świat Radio kwiecień 2013 na podstawie tak zwanych Tez Waltera Maxwella W2DU (SK). On był specjalistą od linii przesyłowych i anten. Bardzo dobrze wyjaśnia problematykę w książce Reflections III - Transmission Lines and Antennas.
Wykres pokazuje jakie są dodatkowe straty w zależności upraszczając od rzeczywistych strat linii zasilającej wynikających z jej parametrów i długości w sytuacji pełnego dopasowania.
Warto zapoznać się z tym artykułem, choćby z powodu mitu że dobra antena na KF musi mieć SWR jak najbliższy 1:1 co wcale nie jest do końca prawdą.
Dwa wykresy z książki.
Przekierowanie