HomeMade

Pełna wersja: YAESU FT 897D
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Poszukuję kontaktu z użytkownikami w/w radia, którzy maja podłączonego CAT-a przez wejście mikrofonowe. W moim przypadku podczas pracy np. na 2m FM i naciśnięciu PTT w odbiorniku testowym słychać takt zegarowy. Pracuję ponad 10 lat na tej konfiguracji i nigdy nie dostałem informacji od korespondentów, że coś mi się nanosi na sygnał. W ostatnim czasie jednak dostałem informacje i sprawdziłem na 2 m FM i się potwierdziła informacja. Skontaktowałem się z serwisem, a serwis twierdzi że to normalne. Czy któryś z użytkowników może to sprawdzić?
Dziękuje temat rozwiązany.
Zapewne ktoś jeszcze prócz mnie chętnie pozna sposób rozwiązania.
Witaj Piotr
Dziękuje za zainteresowanie tematem. Sprawdziłem na innym radiu i jest potwierdzenie wersji serwisu. Rozwiązanie jest proste używam kabla CT-62 podpięty na gniazdo mikrofonowe:
• Zwiększam napięcie zasilania z 5V /13,8 używając małej przetwornicy
• Podczas naciśnięcia PTT wysterowuje 5V przekaźnik ( zestaw gotowy stosowany w Arduino) Przekaźnik rozwiera linie TX lub RX podczas nadawania. Przerywanie zasilania CT-62 pozostawia w tle słabe buczenie. W załączeniu zdjęcia. Mam jeszcze jeden trop który muszę sprawdzić tj. dławik pomiedzy masa mikrofonu, a masa radia. Uszkodzenie dławika nie wpływa na pracę mikrofonu , ale jest zabezpieczenioem przed nanoszeniem się śmieci sygnałowych. Jak sprawdz to dam znać.:D
Przekierowanie