HomeMade

Pełna wersja: PA170W z Chin, jak to poskładać ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5
... żeby nie upalić tranzystora.
Kupiłem sobie taki wzmacniacz .
Sprzedawca nie podaje schematu tylko link do strony kogoś kto to poskładał. Z opisu wynika że sprzedawce jest nieco ignorantem i nie ma co wierzyć w elementy które załącza do kitu.

Sprężyłem się i samemu rozrysowałem układ połączeń między elementami. To czy w danym miejscu ma być rezystor czy kondensator wziąłem z w.w. strony.
Zauważyłem że na w.w. stronie schemat (naszkicowany ołówkiem) jest narysowany błędnie w stosunku do układu połączeń. W związku z tym chciałbym żeby ktoś rzucił jeszcze raz na to okiem tak bez większego sugerowania się powyższym opracowaniem bo nie ma co go uznawać za bezbłędny.
Czy ktoś obeznany w temacie mógłby przeglądnąć to co zamieszam niżej i sprawdzić czy:
1. ogólny dobór (R,C,D) elementów jest dobry. (tranzystor nie jest wrysowany)
2. jakie mają być wartości poszczególnych elementów
Sprzedawca dostarczył:
18pF, 40pF, 120pF, 10nF, 100nF, 10R, 51R, 470R, 10k, druty na cewki, kable koncentryczne itd.
X1 (na moim schemacie) - nie wiem co tam ma być, miejsce na element jest.

Docelowo, jak to się uda uruchomić to zrobię opracowanie "na gotowo" dla potomnych i zamieszczę tu na forum.

ps. generalnie wydaje mi się że schemat jest ok i większość obwodów rozumiem (oprócz obwodów z koncentrykami) ale nie wiem jakie mają być wartości elementów.

Po co układ biasu jest zasilany poprzez 4 szeregowo połączone rezystory jakby nie mogło być jednego ?
Nie warto jest zmodyfikować bias zasilając go poprzez stabilizatory LM78.. na koniec doregulowywane podkówką ?

İmage

İmage

Układ połączeń PDF
Składałem takie PA tylko 100W - czyli inny tranzystor, PCB to samo.
X1 możesz dać 100nF równolegle z tym 10nF C21.
Montaż według tego obrazka.
(07-02-2018 12:55)SP8X napisał(a): [ -> ]... żeby nie upalić tranzystora.
...
Sprzedawca nie podaje schematu tylko link do strony kogoś kto to poskładał. Z opisu wynika że sprzedawce jest nieco ignorantem i nie ma co wierzyć w elementy które załącza do kitu.

Mam podobny co do zasady wzmacniacz na BLF278.

Aby nie upalić tranzystora na wejsciu musi być tłumik, choćby 3dB - należy go wlutować w miejsce kondensatorów C1, C2, C3 lub pilnować , żeby był zawsze na wejściu zapięty. Te tranzystory są odporne na wysoki SWR na wyjściu ale bardzo łatwo można je zniszczyć przeciążając bramkę.
Tłumik powinien wytrzymać 5W.
Zamiast rezystora R12 - kondesator 1n niskostratny. Nie wykluczone, ze w tym miejscu niezbędny będzie element pi fltra gdy SWR na wejściu będzie wysoki.
transformator wejściowy - 3 zw. przewodu w teflonie.
Transformator wyjściowy - kabelek 25om (sprawdź czy średnica wewnętrznej żyły jest odpowiednia dla takiego Z) i odcinek kabla 50om (połączenie z filtrem pi)
Bias jest stabilizowany diodą zenera - to wystarczy.
Link podany przez sprzedawcę jest OK - jest tam odręczny schemat ideowy. Warto go przeczytać/przetłumaczyć.

pozdr. Ryszard
Na dniach zacznę to składać to dam cynk jak idzie.
Przypadkiem przy przeglądaniu rosyjskiego forum coś takiego znalazłem, przyda się:
http://forum.vhfdx.ru/usiliteli-moshchno...pressa/90/
W poście nr 100 jest aplikacja jaką przysłał dostawca. Na wejściu narysowano tłumik (??dB) ale rysunek ma w tym miejscu błąd. Kondensatorów 10nF bocznikujących tłumik nie powinno być (albo tłumika...). trochę też jest namieszane w opisie, bo to wzmacniacz na dwójkę a nie na 70cm ale można się połapać.
Pozdr. R.
Z powodu braku czasu prace idą bardzo wolno.
Dziś zlutowałem filtr końcowy.
İmage

Po przegwizdaniu go NWT500 dostałem taki wynik.

İmage

Czy taka charakterystyka jest akceptowalna dla pasma 2m ?
Zaznaczam że dostałem w zestawie trochę inne wartości kondensatorów niż na schemacie (pierwszy post).
Zamiast 12pF dostałem 18pF i zamiast 30pF - 40pF.
Nigdy w życiu nie robiłem jeszcze filtra ale wydaje mi się że ten mógłby ciąć trochę wcześniej i mocniej.
Zostawić tak jak jest czy próbować zmienić wartości na te ze schematu ?
Gdyby udało się przesunąć parametry filtra ok. 25 MHz w dół poprawiłbyś jego maksymalne tłumienie w okolicach drugiej harmonicznej sygnału. Jak widać z wykresu jest do utargowania ok. 10dB.
Taka charakterystyka jest do przyjęcia. Ten garb w okolicach 350MHz mógł wyprodukowac twój przyrząd.
Sprawdziłem w programie Elsie ten filtr dla wartości kondensatorów jakie dostałeś i charakterystyka wychodzi z dobrym tłumieniem 3-ciej harmonicznej. Jakbyś podał geometrię cewek (średnica wewnętrzna, grubość drutu, długość wyprowadzeń do punktów lutowania) można by sprawdzić dokładniej czy rzeczywiście ten filtr będzie OK pod kątem dopasowania (SWR) i tłumienia w paśmie przenoszenia.
Niedokładne dopasowanie filtru w paśmie przenoszenia ("wysoki" swr) jest jedną z przyczyn problemów z oddawaniem pełnej mocy we wzmacniaczach na LDMosach.
__________________
R.

Edit:
Załączam wyliczony filtr dla wartości kondensatórów jakie dostałeś: schemat z dokladnymi wartościami elementów, charakterystyka filtru +return loss, charakterystyka SWR i tłumienie w pasmie przenoszenia:
İmage İmage İmage

Ponieważ elka coś namieszała z powiększeniem obrazków podaje również bezposrednie linki:
https://obrazki.elektroda.pl/8861202000_1520159627.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/9442339700_1520159691.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/4868667900_1520159701.jpg
Kondensatory można wstawić jakie są jeżeli rzeczywiście mają taką pojemność jak są opisane (jeżeli to ATC to mają Smile) , indukcyjności trzeba przemierzyć lub wyliczyć z geometrii cewek
pozdr.
Wszystkie cewki jednakowe.
-drut 1.2mm
- 2 zwoje na średnicy wewnętrznej 8mm
- długość drutu w rozwinięciu 81-83mm
İmage
İmage
İmage

ps. co do za program "Elsa" w którym robisz symulacje ? Nie mogę go namierzyć po nazwie
Hej,

Poszukaj: Elsie http://www.TonneSoftware.com

Powodzenia
Stron: 1 2 3 4 5
Przekierowanie