HomeMade

Pełna wersja: Arduino
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
IMHO troche slabe procki na takie zabawy. Predzej na Corteksie jakims, patrz M0NKA Wink

pz
Jakub - w tym "śmiesznym" TRX-e Ten-Teca np. Arduino Uno spokojnie da radę Smile Wygląda mi,że tam nie ma żadnej obróbki DSP ,jest tylko sterowanie syntezą i keyerem.IMHO , prawie od zawsze twierdziłem ,że obecnie jest sens robić amatorsko TYLKO proste urządzenia. Tym bardziej QRP Smile
http://qrper.com/2014/05/the-ten-tec-pat...ent-229854
Witam,
Uruchomiłem klucz CW - Nanokeyer na arduino nano3 - LINK. Do tej pory nie miałem żadnej styczności z arduino. Zainstalowałem odpowiednie sterowniki, wgrałem środowisko, ściągnąłem ze strony autora kod i wgrałem go. Urządzenie reaguje poprawnie sygnałami diod i dźwiękowymi przy wszelkiego typu operacjach, klucz po wgraniu kodu generuje znaki Morse'a, działa monitor podsłuchu, ale nie mogę uaktywnić przycisków komend i pamięci. Nie działa również potencjometr, tempo jest cały czas takie samo. Zdefiniowałem piny dla encodera (jest taka opcja), ale też nie działa. Na początku, po podłączeniu potencjometra 10k, klucz reagował dziwnie w skrajnych położeniach - mrugały szybciej diody, gasły i w pewnym momencie klucz przestawał działać. Po przestawieniu potencjometra w mniej skrajne położenia, wracał do normy. Zmieniłem potencjometr na inny, (być może ten jest uszkodzony) na 22k (w kodzie uwzględniłem to i wgrałem ponownie), ale pomimo, że klucz już nie zachowuje się dziwnie podczas kręcenia potencjometrem, to dalej nie zmienia prędkości. Wykasowałem zdanie "#define FEATURE_COMMAND_BUTTONS" zgodnie z instrukcją na stronie podanej w linku, żeby aktywować przyciski komend (jest to w podtytule "COMMANDS BUTTON" niedaleko schematu i filmików) ale zero zmiany. Co robię nie tak? Proszę o pomoc. Smile

edit:
Ja tego nie rozumiem, ale on nie widzi żadnych zmian w plikach. Np. skasowałem wszystkie pliki H i CPP z folderu i zostawiłem tylko "Arduino File" i na nowo "wgrałem". Komunikat mówi, że udało się pomyślnie załadować (choć są pokasowane te pliki) i dalej jest tak jak było, można nadawać z manipulatora i jest monitor, ale nic więcej. Zmieniłem tempo początkowe ("initial speed" czy wysokość monitora) w plikach i program przy wgrywaniu nie widzi żadnej zmiany. Czy ja popełniam jakiś błąd, bo pierwszy raz się czymś takim bawię, czy jest coś nie tak z ty arduino?
Moja rada - nie rób na raz tylu operacji, bo się potkniesz o coś jeszcze oprócz właściwego problemu Smile
Wg. mnie to robisz nie tak: "Wykasowałem zdanie "#define FEATURE_COMMAND_BUTTONS" zgodnie z instrukcją na stronie podanej w linku."
Jeśli usuniesz ten wiersz, to faktycznie nic nie zmienisz - on i tak jest w standardzie nieaktywny. Musisz go odkomentować - usunąć tylko "//" na początku. Przywróć pokasowane pliki, uaktywnij przyciski, skompiluj i załaduj od nowa.
(17-10-2014 9:37)SQ8MHI napisał(a): [ -> ]Moja rada - nie rób na raz tylu operacji, bo się potkniesz o coś jeszcze oprócz właściwego problemu Smile
Wg. mnie to robisz nie tak: "Wykasowałem zdanie "#define FEATURE_COMMAND_BUTTONS" zgodnie z instrukcją na stronie podanej w linku."
Jeśli usuniesz ten wiersz, to faktycznie nic nie zmienisz - on i tak jest w standardzie nieaktywny. Musisz go odkomentować - usunąć tylko "//" na początku. Przywróć pokasowane pliki, uaktywnij przyciski, skompiluj i załaduj od nowa.

Tak, dziękuję za odzew, masz rację. Ja nigdy nie programowałem prcesorów, nie znam języka i "uncomment" przetłumaczyłem jako "skasować". Ale to nie wszystko. Dziękuję Jurkowi SQ9RFC, który objaśnił mi o co chodzi z komplilacją plików. Teraz wszystko śmiga.

Pozdr.


Ależ to jest maszyna ten klucz... Smile
(20-07-2014 22:17)SQ9MDD napisał(a): [ -> ]Więcej niż najlepsza książka daje analizowanie kodu źródłowego gotowych rozwiązań kolegów. Wrzućcie co macie ciekawego do pokazania...

. . .


Polecam pobrać program drukarki 3D - oczywiście napisany na Arduino...

https://github.com/ErikZalm/Marlin

przez "warunkowe" kompilowanie u uniwersalność na wiele różnych płytek troche ciężko się przegląda. ....

Jako ciekawostkę dodam że kompletny zestaw RAMPS MEGA256 + graficzny LCD + 5 driverów krokowców.... to wydatek rzędu 190 pln z dx.com ...

http://www.dx.com/p/robotale-3d-ramps-1-...FQ4kPmG-So

i jest taka platforma do eksperymentów że hej ... http://reprap.org/wiki/RAMPS_1.4#Wiring

:-)
(05-09-2013 21:42)SP6IFN napisał(a): [ -> ]Ponieważ poprzednie moje próby zainstalowania "wygodniejszego" środowiska do pisania programów na Arduino spełzły na niczym, pobrałem i rozpakowałem to:
http://arduinodev.com/codeblocks/, specjalnie opracowana wersja Code::Blocks pod Arduino. Używam już normalnego Code::Blocks_a, ucieszyłem się więc niezmiernie. Oprogramowanie również open....a pod Arduino wygląda wręcz bosko.
. . .


Ja od kilku dni to męczę... i zmuszałem ostatnio projekt drukarki by się kompilował


Z czym masz problemy ... czy sobie poradziłeś ?
Witam

Panowie mam pytanie i jak wrażenia z użytkowania Codeblocks dla Arduino ?

Pozdrawiam

Andrzej
pierwsza ważna sprawa... ładnie pokazuje kod ... jak normanly edytor :-)

można uruchamiać z pendriva USB :-) nie trzeba instalować Smile

a jak masz PC z USB3.0 toooo :-)
To co Jarku jak mam USB 3.0 ? , mam taki w komputerze :-)

w sumie co mi da przy arduino ?

Andrzej
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Przekierowanie