Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moduł Discovery STM32F746 - potrzebny układ
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 08-03-2010
Post: #1
Moduł Discovery STM32F746 - potrzebny układ
Moduł Discovery STM32F746 - poszukuje układu U14 (STM32F103CBT6)

Może ktoś ma uszkodzony moduł np wyświetlacz lub inne uszkodzenie to kupię cały moduł lub układ U14.
İmage

http://sq8aqx.blogspot.com/
06-08-2021 18:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 449
Dołączył: 23-03-2010
Post: #2
RE: Moduł Discovery STM32F746 - potrzebny układ
Tutaj znajdziesz:
06-08-2021 19:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 08-03-2010
Post: #3
RE: Moduł Discovery STM32F746 - potrzebny układ
...najważniejsza jest zawartość układu.

http://sq8aqx.blogspot.com/
06-08-2021 20:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 449
Dołączył: 23-03-2010
Post: #4
RE: Moduł Discovery STM32F746 - potrzebny układ
No tak.......pytałeś o układ scalony.
06-08-2021 21:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #5
RE: Moduł Discovery STM32F746 - potrzebny układ
Witam,

Odrobinę gimnastyki i powinno zadziałać.
Ten STM pełni rolę programatora ST-Link v2-1.
Najpierw należy do niego wgrać bootloader zewnętrznym programatorem. Następnie z poziomu softu ST Utility wgrać firmware.

Troszkę informacji wraz z plikami bootloadera można znaleźć w tym miejscu Powinno Ci się udać tym sposobem ożywić Discoverkę.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2021 0:39 przez SQ8MVY.)
07-08-2021 0:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 08-03-2010
Post: #6
RE: Moduł Discovery STM32F746 - potrzebny układ
Paweł też tak myślałem, podmieniłem układ z wsadem programatora st-link, ale niestety tu musi być inny.
Normalnie po podłączeniu się z discovery przez USB ST-LINK to moduł widzimy jako dodatkowy dysk.
Chyba pozostaje podmiana na układ z oryginalnym wsadem.

http://sq8aqx.blogspot.com/
07-08-2021 8:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #7
RE: Moduł Discovery STM32F746 - potrzebny układ
Witam,

Rafale to tak nie zadziała jeżeli przekładkę zrobiłeś z programatora tego małego chińskiego pod USB za 20 pln. On nie wspiera dysku ani VCP ( wirtualny port COM ). Jak chcesz przekładkę robić to z programatora z innej discoverki lub Nucleo, ale takiej, w którym programator przedstawia się w wersji v2-1 . Nie niższej.
Dlatego zaproponowałem sposób programowania jak w powyższym linku. Wrzucić sam bootloader do STM-a w zewnętrznym programatorze, a następnie aktualizuj z poziomu STLink Utility.

Mogę się również mylić. Nie oznacza to , że nie warto spróbować różnych opcji przywrócenia do życia Discoverki.
We wszystkich swoich płytkach Discovery oraz Nucleo przerobiłem wbudowany programator na J-Link-a, więc od dosyć dawna mam mały kontakt z ST-Linkami.

Kurczę może by przenieść dyskusję do innego wątku, niż ogłoszenie, bo to ciekawy temat.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2021 9:40 przez SQ8MVY.)
07-08-2021 9:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 08-03-2010
Post: #8
RE: Moduł Discovery STM32F746 - potrzebny układ
Dzięki pomocy Pawła moduł Discovery działa.

Demontujemy układ U14, sprawdzamy napięcie po U12 - ma być 3.3V, wlutowujemy STM32F103CBT6 i taki musi być bo ma 128kB pamięci Flash.
Podłączmy programator ST-LINK do złącza CN8 i pod programem STM32 ST-LINK Utility programujemy od adresu 0x08000000 wsadem: bootloader_and_firmware_stlink_v2_1.bin
Po wgraniu możemy odłączyć programator, podłączmy kabel mini USB do Discovery, czekamy aż wgrają się sterowniki, ponownie odłączamy i podłączamy kabel mini USB, doinstalują się kolejne sterowniki.
Uruchamiamy ponownie program STM32 ST-LINK Utility, zakładka ST-LINK klikamy na Firmware update, następnie na Device Connect. Wyświetli się nam jaką mamy wgraną wersję. Jeżeli nie to należy wypiąć kabel USB, wpiąć i ponownie kliknąć na Device Connect. Następnie klikamy Update the firmware to YES. Po załadowaniu należy odłączyć kabel USB i ponownie podłączyć.
Moduł Discovery żyje Smile

http://sq8aqx.blogspot.com/
11-08-2021 23:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości