Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 20 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SQ2RH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 03-05-2010
Post: #1571
RE: HUSAREK DSP
(28-04-2021 9:26)SP8BAI napisał(a):  
(27-04-2021 20:55)SQ2RH napisał(a):  dość często jest urywana pierwsza kropka z mojego znaku i wiele stacji odbiera mnie nie jako SQ2RH ale iQ2RH.
73 Roman SQ2RH

ten problem rozwiązuje umieszczenie spacji przed znakiem w zapisie na karcie SD.
Spacja to jakby jeden pusty znak.
Jacek

Już też na to wpadłem, choć nie do końca to działa. Wg mnie to jest jakaś zwłoka tak jak by PTT za późno się załączało. Tutaj nie chodzi o to co jest zapisane w makrach na karcie SD, z klucza jest to samo. Trzeba będzie to zobaczyć na oscyloskopie.
28-04-2021 20:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SN5WD Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 23-02-2021
Post: #1572
RE: HUSAREK DSP
Ten problem wynika ze zbyt wolnego procesora lub zbyt wolnej pętli głównej. Testowałem to na uBitx nadając z keyera pojedynczą literkę "e". W zależności na jaką fazę pętli trafiła to była generowana poprawnie, generowana ale skrócona, nie generowana ze startem PTT, bez startu PTT. Przy 20 WPM było 10% ewidentnych błędów, przy 30 WPM ilość błędów rosła do 50%. Moim zdaniem w tej sytuacji pozostaje bardzo nieeleganckie kluczowanie przez audio. Lepiej przez audio niż robić protezy w postaci spacji.

Pozdrawiam, Mirek

W komercyjnym radiu, pomimo że jest szybkie, z keyera wystawiam kluczowanie i PTT wyprzedzające o kilkadziesiąt ms, tak na wszelki wypadek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2021 21:23 przez SN5WD.)
28-04-2021 21:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 31-10-2009
Post: #1573
RE: HUSAREK DSP
(28-04-2021 12:31)SQ8MVY napisał(a):  Rozglądnij się za konwerterem opartym o FT232. Tylko nie chińską podróbką, a z oryginalnym scalakiem.
Chińskie układy konwerterów CP210x, CH340 itp itd mają duży problem ze stabilnością.
Testowałem też konwerter z FT232RL (pewnie chiński), jest tak samo niedobrze. Ale taka ciekawostka: mam też DISCO z starszym softem tj. 14112017_D. Dzisiaj dla testów włączyłem to DISCO i jest bardzo dobrze. Można normalnie pracować bez problemów, a układ ten CP210x. Co chińskich układów to masz rację, ale generalnie takie są w Polsce w firmach dostępne :-(
Jacek
(edit) Post miał być pod postem Pawła SQ8MVY
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2021 23:03 przez SP8BAI.)
28-04-2021 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 698
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1574
RE: HUSAREK DSP
Jacku, czy masz uziemioną obudowę komputera i radia ? Jeżeli nie to mogą się takie dziwne rzeczy dziać, tym bardziej, że te chińskie konwertery są mocno okrojone, jeśli chodzi o filtrowanie zasilania dla ukłądu.
Jak masz możliwość to zaopatrz się w izolator galwaniczny portów USB na ADuM3160 lub lepiej ADuM4160

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2021 8:42 przez SQ8MVY.)
29-04-2021 8:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 56
Dołączył: 31-10-2009
Post: #1575
RE: HUSAREK DSP
(29-04-2021 8:42)SQ8MVY napisał(a):  Jacku, czy masz uziemioną obudowę komputera i radia ?
Jak masz możliwość to zaopatrz się w izolator galwaniczny portów USB na ADuM3160 lub lepiej ADuM4160
Uziemienia nie mam, ale połączenie galwaniczne jest na AduM4160. Jak pisałem, to zastanawia mnie że, na starszym sofcie działa prawidłowo, na tym najnowszym nie. Ale w sumie się nie przejmuję, (zaczynam się przyzwyczajać do nieoczekiwanych skoków częstotliwości i wyświetlanych "off line" :-) ), poczekam jeszcze na nowszy soft. Podobno Pan Tomasz nad tym pracuje.
Jacek
29-04-2021 20:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,176
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1576
RE: HUSAREK DSP
Powiem wprost szlak mnie trafił i to już kolejny raz ... przed chwilą podczas żucia szmat z kolegami na CW nadawałem całe 15 minut gdzieś nie wiadomo gdzie ... bo naciśnięciu T=R aby dostroić odbiornik i pozostać nadajnikiem tu gdzie nadawałem ... nadajnik poszedł gdzieś nie wiadomo gdzie ... nie pierwszy już raz ... owszem wyświetlił chyba to na ekranie ... tylko po co się przestroił ? !!! ja nie jestem w stanie tego zauważyć, ja nie mam komputera w głowie i nie pamiętam gdzie nadawałem. Dodam jeszcze że moich korespondentów pewnie trafił jeszcze większy gdy zniknąłem - gdy wróciłem nikogo już nie było.Kręcę gałką i próbuje zrozumieć ... może to ma jakąś funkcjonalność, jakiś sens .... Czy w nowym sofcie też tak jest ? Czy kto wie dlaczego tak jest ?

73 JERZY SQ9RFC
29-04-2021 21:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 20-05-2015
Post: #1577
RE: HUSAREK DSP
Zblokuj przyciskiem L pokrętło TUNE , może samo się przekręciło.

Ryszard 73
01-05-2021 17:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 327
Dołączył: 07-01-2017
Post: #1578
RE: HUSAREK DSP
(29-04-2021 21:42)SQ9RFC napisał(a):  Powiem wprost szlak mnie trafił i to już kolejny raz ... przed chwilą podczas żucia szmat z kolegami na CW nadawałem całe 15 minut gdzieś nie wiadomo gdzie ... bo naciśnięciu T=R aby dostroić odbiornik i pozostać nadajnikiem tu gdzie nadawałem ... nadajnik poszedł gdzieś nie wiadomo gdzie ... nie pierwszy już raz ... owszem wyświetlił chyba to na ekranie ... tylko po co się przestroił ? !!! ja nie jestem w stanie tego zauważyć, ja nie mam komputera w głowie i nie pamiętam gdzie nadawałem. Dodam jeszcze że moich korespondentów pewnie trafił jeszcze większy gdy zniknąłem - gdy wróciłem nikogo już nie było.Kręcę gałką i próbuje zrozumieć ... może to ma jakąś funkcjonalność, jakiś sens .... Czy w nowym sofcie też tak jest ? Czy kto wie dlaczego tak jest ?

Próby użycia ekranu z dwoma częstotliwościami w celu dostrojenia tylko odbiornika tak właśnie się kończą w przypadku softu z forum.
Jest pewien sposób na "poprawną" pracę w trybie ekranu z dwoma częstotliwościami ale operator musi pamiętać o podwójnym klikaniu przycisku przy każdej zmianie trybu ekranu.Gdy nie pamięta to jego emisję słychać tam gdzie nie powinno być słychać.Funkcjonalność ekranu z dwoma częstotliwościami jakaś tam jest,można nadawać ze splitem.Jednak częściej przy prowadzonych łącznościach może uwidaczniać się problem zauważony także przez SQ9RFC.
Prawdopodobnie w nowym sofcie można korzystać z tradycyjnego Rit i nie ma potrzeby wciskania T=R,T><R w celu dostrojenia odbiornika.

Wojc!o
03-05-2021 10:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,279
Dołączył: 29-01-2010
Post: #1579
RE: HUSAREK DSP
"Powiem wprost szlak mnie trafił i to już kolejny raz ...."
Wielu z nas ma do czynienia z programami, błędy są nie tylko w naszych softach ale też w softach takich firm jak Microsoft, Google, czy nawet w sterownikach które posiadamy w domu.
Ogarnięcie samemu przy bardziej złożonych projektach wszystkich kombinacji jest bardzo czasochłonne w bardziej złożonych projektach i licząc od powstania projektu trwa miesiące licząc po 8 godzin pracy dziennie (wiem robię to zawodowo), dodatkowo pewne błędy występują pseudolosowo, raz na ileś sytuacji w takiej sytuacji proponuję:
1 jeśli coś się zdarzy, spróbować namierzyć i opisać szczegółowo sytuację w której wystąpił błąd,
2 przesłać opis błędu ze sposobem wywołania Autorowi oprogramowania,
3 Uwzględnić że Autor oprogramowania ma życie zawodowe, rodzinne
4 z ciekawości spróbować podliczyć ile autor "zarobił" na takim projekcie, proszę uwzględnić ile zarobił by w pracy w tym czasie,
5 rozważyć jakie koszty poniósł, programatory, czasami płatne kompilatory, wtyczki itp
6 zastanowić się może nad wsparciem finansowym projektów, ja wspieram czasami Qucs Studio, Libre Office
Po spełnieniu tych warunków gwarantuję że wszystkim oszczędzi się nerwów autor łatwiej poprawi błąd (wiem że Autor softu Husarka często robi modyfikacje na "życzenie") i wszyscy będą bardziej zadowoleni
04-05-2021 8:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RV9OZ Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 03-02-2021
Post: #1580
RE: HUSAREK DSP
(04-05-2021 8:55)SQ4AVS napisał(a):  "Powiem wprost szlak mnie trafił i to już kolejny raz ...."
Wielu z nas ma do czynienia z programami, błędy są nie tylko w naszych softach ale też w softach takich firm jak Microsoft, Google, czy nawet w sterownikach które posiadamy w domu.
Ogarnięcie samemu przy bardziej złożonych projektach wszystkich kombinacji jest bardzo czasochłonne w bardziej złożonych projektach i licząc od powstania projektu trwa miesiące licząc po 8 godzin pracy dziennie (wiem robię to zawodowo), dodatkowo pewne błędy występują pseudolosowo, raz na ileś sytuacji w takiej sytuacji proponuję:
1 jeśli coś się zdarzy, spróbować namierzyć i opisać szczegółowo sytuację w której wystąpił błąd,
2 przesłać opis błędu ze sposobem wywołania Autorowi oprogramowania,
3 Uwzględnić że Autor oprogramowania ma życie zawodowe, rodzinne
4 z ciekawości spróbować podliczyć ile autor "zarobił" na takim projekcie, proszę uwzględnić ile zarobił by w pracy w tym czasie,
5 rozważyć jakie koszty poniósł, programatory, czasami płatne kompilatory, wtyczki itp
6 zastanowić się może nad wsparciem finansowym projektów, ja wspieram czasami Qucs Studio, Libre Office
Po spełnieniu tych warunków gwarantuję że wszystkim oszczędzi się nerwów autor łatwiej poprawi błąd (wiem że Autor softu Husarka często robi modyfikacje na "życzenie") i wszyscy będą bardziej zadowoleni


Czy można kupić oprogramowanie od autora dla amatora radia z Rosji? Jesteśmy tylko dwoma radioamatorami, którzy zbudowali ten transceiver. Szkoda postawić go na półce.
Czy można kupić oprogramowanie od autora dla amatora radia z Rosji? Jesteśmy tylko dwoma radioamatorami, którzy zbudowali ten transceiver. Szkoda postawić go na półce.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2021 16:04 przez RV9OZ.)
31-05-2021 15:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 16 gości