Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 53
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1191
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur,
Serdecznie Tobie dziękuję za informację, tak myślałem, że trzeba zrobić coś niestandardowo , ale to zawsze następne doświadczenie i nauka dla mnie i wszystkich składających Tulipana.
Jeszcze raz wielkie dzięki
------------
Adam
08-01-2018 22:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RJQ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 09-02-2016
Post: #1192
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam po długiej przerwie.
Mój Tulipan DSP ożył, pora na uruchomienie kolejnych płytek.

İmage

Pozdrawiam,
Marcin SP9RJQ
07-03-2018 23:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 20-05-2015
Post: #1193
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Wygląda profesjonalnie. pozazdrościć. Jeśli można wiedzieć jak jest wykonana obudowa, jakieś szczegóły.

Pozdrawiam.

Ryszard 73
08-03-2018 17:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1194
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Hej,

Mam ciekawostkę, o której nie wiem skąd się bierze i jakie jest lekarstwo. Na paśmie 40 m, przy podłączonej antenie dzieje się jak na filmie:
FILM
Po podłączeniu generatora wcz 50 Ohm, 50 uV wszystko jest ok. Mieszkam na dużym osiedlu, antena balkonowa, z którą do tej pory nie było kłopotu. Szczególnie mnie martwią zaniki czułości, która wraca na trochę po chwilowym naciśnięciu PTT oraz historie dziejące się tam, gdzie jest nośna (ok. 2.7k Hz na prawo od centrum). Nie chcę niczego sugerować, proszę o pomoc....

73 Staszek SP2GNB
24-04-2018 21:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1195
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 12:18 przez SP3OSJ.)
25-04-2018 0:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1196
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj Staszku.

Ja miałem bardzo podobny problem.
Musiałem wymienić aż trzy przekaźniki w BPF i LPF, pomimo że były nowe.

Pozdrawiam
Wojtek
25-04-2018 10:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1197
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,
Zaskakującym dla mnie zjawiskiem jest dobra praca z gen. wcz jako źródłem sygnału - nie ma jak śledzić przebieg sygnału, nie wariuje...
W swoim czasie wykonałem dwie identyczne płytki nr4 Tulipana (BPF+LPF+PA+PRE+ATT), jedną World Wide (0,1 - 30MHz, oryginał) i drugą z filtrami tylko na pasma amatorskie wg Waldka SP4JJH. Do tej pory eksploatowałem tą pierwszą nosząc się z zamiarem "obadania" drugiej. Zrobiłem także stanowisko do zabawy wyposażone m.in. w sterownik (oryginał). Zostały uruchomione obie płytki - pierwsza poszła do TRXa, druga w zapas.
Po wczorajszych doświadczeniach rano wymieniłem płytki, w Tulipanie obecnie jest płytka "pasmowa", uprzednio dokładnie sprawdzona, a "WW" idzie a stanowisko badawcze.
Dlaczego tak zadziałałem? Ano na płytce nr4 jest lekko licząc 80% przekaźników radia - jest co sprawdzać...
O wynikach dam znać...

-------------------------
Edit: praca wre. Pytanie: co to za sygnał? Jest w stałej odległości od czerwonej linii. Wywołują go m.in. trzaski z eteru.
İmage

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2018 18:06 przez SP2GNB.)
25-04-2018 13:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 696
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1198
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj,

Prawdopodobnie wzbudza Ci się filtr 23kHz w torze RX powodując utratę czułości. Możesz cały filtr 23kHz pominąć wpinając sygnał I/Q z mieszacza na wejście ostatniego wzmacniacza - ten na wejściu przetwornika ADC.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2018 18:26 przez SQ8MVY.)
25-04-2018 18:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1199
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dziękuję Pawle,
Spróbuję zlokalizować ew. wzbudzenie, mam tylko niezły oscyloskop. Jeśli takowe jest, to jak je zlikwidować zostawiając filtr? Co daje ten filtr? Przerost formy nad treścią? Czy byłbyś łaskaw na załączonym jpg zaznaczyć jak "wyciąć" filtr? Przyda się nie tylko mnie... Dzięki z góry...

İmage

73 Staszek SP2GNB
25-04-2018 18:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 696
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1200
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj,

To nie ten schemat, który załączyłeś. Filtry znajdują się na PCB DSP. W torze RX jest filtr LPF 23kHz, w torze TX jest filtr LPF chyba 6 lub 9 kHz. Oba filtry zbudowane są na wzmacniaczach operacyjnych.

Co do tego wzbudzenia, to nie jestem do końca pewny, i czy występuje akurat w tym filtrze. Może również problem leżeć w torze RX AVALI....

Wspominasz, że masz tylko ten efekt na 40-tce. Czy jak się przestroisz wyżej / niżej na tym paśmie, to ten sygnał jest w tym samym miejscu- czyli odrobinę powyżej filtru ?
Może masz bardzo silne źródło zakłóceń w domu lub u sąsiada - zasilacz komputerowy, ledy itd.... Na tyle silne, że zatyka Ci odbiornik....

Obrazek na szybko, i trochę nieudolnie zrobiony.... Wylutować dodatnie bieguny kondensatorów C30 oraz C29 i wpiąć do nich wyjście AVALI ....

İmage

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2018 20:12 przez SQ8MVY.)
25-04-2018 20:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości