Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 117
Dołączył: 04-11-2016
Post: #1071
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Paweł czy wiesz coś na temat tego najnowszego firmwaru do Tulipana , nadaje się do wgrania czy jest stabilny , czy na razie lepiej zostać na starszym ?
21-04-2017 19:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 698
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1072
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Ostatnie poprawki dotyczą interfejsu CAT - trzeba śledzić temat Tulipana. A czy nadaje się do wgrania ? Trzeba wgrać i sprawdzić. Nie wgrywałem tych ostatnich, więc nie wiem jak ze stabilnością. Należy mieć na uwadze, że są to softy do testowania...

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-04-2017 20:18 przez SQ8MVY.)
21-04-2017 20:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #1073
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam.
Problem z moca na 17m udalo sie rozwiazac. Winowajca okazal sie transformator 1:4 . Nawinalem transformator na rdzeniu BN-43-2402 i wszystko jest ok. Moc w calym zakresie ~18W.
Jezeli chodzi o software to mam wgrany sys 16032017_2 . To chyba jest najnowszy.

Pozdrawiam
Arek K2KP
23-04-2017 2:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 117
Dołączył: 04-11-2016
Post: #1074
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Działa wszystko prawidłowo, podłączałeś do komputera przez CAT-a?
23-04-2017 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PP2KR Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 13-04-2016
Post: #1075
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Hello everyone.
I'm setting up my Tulip transceiver (boards by SP3OSJ) and I'm having some difficulties.
Perhaps the main one would be the lack of sensitivity above 10mhz. I can receive a signal from a generator in the bands of 160 to 40m but over 30m I have no signal.
Has anyone ever had a similar problem and could help me?

Cześć wszystkim.
Ustawię swój nadajnik Tulip (płyty przez SP3OSJ) i mam pewne trudności.
Być może głównym byłoby brak czułości powyżej 10 mhz. Mogę odbierać sygnał z generatora w pasmach od 160 do 40 m, ale powyżej 30 m nie mam sygnału.
Czy ktoś miał podobny problem i mógłby mi pomóc?
24-04-2017 0:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1076
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:10 przez SP3OSJ.)
24-04-2017 18:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PP2KR Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 13-04-2016
Post: #1077
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(24-04-2017 18:54)SP3OSJ napisał(a):  1) Sprawdź czy masz częstotliwość DDS na wszystkich amatorskich pasmach (częstościomierz) (punkt 1)
2) Sprawdź czy masz częstotliwość po podziale przez "4" (częstościomierz) (punkt 2)
3) podłącz antenę bezpośrednio do mieszacza i sprawdź czy TRX odbiera wszystkie amatorskie pasma (punkt 3).

Dziś wziąłem (pożyczone od przyjaciela) SA, aby wykonać pewne pomiary z DDS. Jej wydaje się problemem jest pigtail ..
Wyjście DDS jest czyste we wszystkich pasmach. Więc muszę wymienić kabel. Bez analizatora widma będzie bardzo trudne do znalezienia sprawcy.

Today I took(borrowed from a friend) a SA to take some measurements from DDS. Its appears the problem is the pigtail..
The DDS output is clear in all bands. So I need to replace the cable. Without the spectrum analyzer will be very dificult to find the culprit.

Thank you Arthur


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2017 20:32 przez PP2KR.)
25-04-2017 20:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #1078
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(23-04-2017 21:56)SQ7BCN napisał(a):  Działa wszystko prawidłowo, podłączałeś do komputera przez CAT-a?
Marek,
Jeszcze nie mialem okzaji podlaczac do komputera. Moze uda sie cos zrobic w przyszlym tygodniu . Jka cos to dam znac. Reszta funkcji wydaje sie dzialac poprawnie. Jedyne co to po wgraniu nowego firmware "szerokosc " filtru pokazala sie od 300 do -1 !!. Jak tylko ruszylem encoderem to wskoczylo bodajze 2900. Kiedys mialem podobna przygode tylko ze z moca. Wskoczylo bodajze -1 ale po przekreceniu encoder numery wrocily do normy. To wydarzylo mi sie tylko raz , tak wiec nie wiem czy to jest blad w oprogramowaniu czy poprostu po wgraniu nowego firmware tak sie stalo.

Arek
25-04-2017 21:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 53
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1079
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam Panowie,
Mam pytanie , na 1 pcb Artura ,pomiędzy dwoma mini USB, jest gniazdo wyjściowe oznaczone PA mini A4D , gdzie coś takiego zdobyć łącznie z wtyczką ?
Pozdrawiam
25-04-2017 21:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 698
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1080
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(25-04-2017 21:35)K2KP napisał(a):  ... tak wiec nie wiem czy to jest blad w oprogramowaniu czy poprostu po wgraniu nowego firmware tak sie stalo.

Po wgraniu nowego firmware - nowszej/starszej wersji należy zrobić reset do ustawień domyślnych. Inaczej mogą pojawić się takie przypadkowe pojedyncze "artefakty". Od jakiegoś czasu w firmware jest zaimplementowana funkcja sprawdzająca zgodność zawartości pamięci FRAM i jak coś jest nie tak, to z automatu przywracane są ustawienia fabryczne. Zauważyłem, że nie zawsze ten automat działa prawidłowo.

73 Paweł
25-04-2017 22:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości