Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 698
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1051
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(14-04-2017 2:33)SP3OSJ napisał(a):  Przypadkowo odkryłem to że 74HC595D w tandemie z ULN2803A (pewnie z ULN2003D tez) nie musi miec zasilania (5V) by poprawnie dekodował MOSI. Nie wiem czy 74HC595D zasilany jest wtedy z impulsów które na niego przychodzą z procesora (3V3) czy też zasilanie idzie w jakiś sposób z 12V od ULN2803A - ale to działa, wiec nie trzeba w PA robić stabilizowanego napięcia 5V jesli ma ono zasilać tylko 74HC595D.

Heh, ręce opadają....

Koledzy, czy nie przyszło komuś do głowy składając urządzenie, aby zapoznać się z kartami katalogowymi zastosowanych w projekcie układów ? Budowanie i uruchamianie urządzeń nie polega tylko na powielaniu schematów i obkładaniu PCB elementami zgodnie z dokumentacją. Dobrze też jest zaglądnąć do kart katalogowych zastosowanych elementów żeby wiedzieć dlaczego akurat tak to działa, a nie inaczej.

Arturze, jeżeli zechcesz i zaglądniesz do załącznika do działu Protection Circuitry na stronie 8,
to nagle się okaże, że...... takie zachowanie układu 74HC595 oraz setek innych modeli z takim zabezpieczeniem wejść, jest oczywiste. Nie oznacza to, że tak można to robić, bo to jest proszenie się o bardzo duże kłopoty. Ten egzemplarz działa, inny już nie będzie. Po to są nóżki VCC aby podpinać do nich zasilanie i to nie podlega absolutnie żadnej dyskusji.

Wystarczy tylko chcieć odrobinę zgłębić wiedzę, co nie wszystkim jest na rękę...

.pdf  scla007a.pdf (Rozmiar: 207.24 KB / Pobrań: 821)

73 Paweł
14-04-2017 8:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1052
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
No to Paweł dał nam w święty dzień reprymendę! Może masz i rację Paweł ale jak amatorzy zaczną szukać kart katalogowych do układów których działanie jest znane to nie miałby czasu na dłubaninę. No i oczywiście takie przypadkowe zachowania z pewnością nie są opisane. HuhBig Grin

73
Wojtek
14-04-2017 10:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 888
Dołączył: 26-09-2012
Post: #1053
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
No przepraszam. A skąd jest znane działanie układów? Z poczty pantoflowej? Od wróżki? Smile
14-04-2017 10:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1054
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 12:19 przez SP3OSJ.)
14-04-2017 11:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #1055
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,
Spotkal sie moze ktos z mniejsza moca w pasmie 17m ? Sprawa dotyczy wersji od Artura. Koncowka mocy dziala poprawnie ( jak podlacze generator na wejscie i ustawie 18mhz to mam 15W bez problemu). Wyglada na to ze z "posredniej " wychodzi slabszy sygnal. Tylko dziwne ze tylko w pasmie 17m. Jakies zmiany w oprogramowaniu DSP? ( mam wgrane oprogramowanie do dsp ze strony artura a sterownik najnowszy z rosyjskiego forum).
Arek
K2KP
15-04-2017 4:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1056
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:11 przez SP3OSJ.)
15-04-2017 10:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #1057
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Czesc,
Niestety jak tak zrobie to jest jeszcze mniejsza moc ok 5W. Probowalem z rowniez zmienic odwrotnie band 6 na 8-13.5 a 7 na 13.5-30 ( wtedy 7 bank bedzie pracowal z 20m) i moc na 20m tylko nieznacznie spadla z 20w na 17W. Dodam ze w normalnej standartowej konfiguracji mam na 17m ok 10w.
W zalaczniku pomiary bpf - dla banku 7. Witac ze przenosi od 14.5 do 35 w miare rowno. Tak wiec BPF jest ok.
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2017 2:42 przez K2KP.)
16-04-2017 2:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1058
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:11 przez SP3OSJ.)
16-04-2017 19:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 279
Dołączył: 18-11-2010
Post: #1059
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,
Czy któryś z Kolegów, stosował zamiast AD9952 układ AD9951 w Tulipanie?

Pozdrawiam
G
17-04-2017 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
UA1ARN Offline
Genadi
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 18-03-2012
Post: #1060
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
AD9952 can be replaced to AD9951/54 in Тюльпан-DSP. Internal comparator not used...
17-04-2017 22:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości