Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TRX PLESSEY-SKANTI
Od niedawna jestem posiadaczem transceivera PLESSEY-SKANTI TRP 8250. W rozmowach na osiemdziesiątce okazało się , że w kraju jest dużo posiadaczy tego trx-a w różnych wykonaniach. Istnieje więc potrzeba wymiany doświadczeń w zakresie uruchamiania, usprawnień i modernizacji. Myślę też , że na wzór wątku o PILIGRIMIE trzeba też założyć listę znaków użytkowników TRX Plessey-Skanti .
Reply
Bardzo się cieszę, że zaistniał taki wątek. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem urządzenia TRP 8250 S i przekonany jestem, że mimo jego bardzo dobrych parametrów, możliwości wszelkich modyfikacji są jeszcze bardzo duże. Zebranie informacji na ten temat będzie dla tego forum jak najbardziej chwalebne.
Pozdrawiam pomysłodawcę.
Reply
Witam "rodzinę Plessey`owców",

Mam pytanie, czy ta radiostacja oparta jest na układach scalonych Serii SL600 czy SL1600? A może nawet nie ma w niej tych elementów? Pytam, bo chyba kiedyś chciałem coś podobnego w DW Electronics kupić lecz nie byli zbyt chętni do dzielenia się informacjami na ten temat...

73
SP5RZM Jerzy
Reply
Skanti , to była duńska firma produkująca radiostacje min. dla statków. Wyprodukowała również partię tych radiostacji pod nazwą Plessey dla armii brytyjskiej. Nie ma to nic wspólnego z układami scalonymi serii SL600, czy też SL1600. Pozdrawiam, Janusz.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)