Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Bardzo dobry program do projektowania filtrów drabinkowych (różne filtry, wykresy, wartości pojemności, aplikacja do badania rezonatorów).
Program do pobrania z cqham.ru Link do programu
Bardziej zaawansowanym programem do projektowania filtrow (nie tylko kwarcowych) jest AADE. Jest on trudniejszy w obsłludze i przed rozpoczęciem używania warto zapoznać się z tutorialem znajdującym się w pliku pomocy.
Do pobrania ze strony: http://www.aade.com/filter.htm
Umieszczam skany artykułu dot. budowy symetrycznych filtrów drabinkowych.
Najważniejsze punkty:
1. Wszystko polega na tym, że kompensuje się pojemność oprawki rezonatora indukcyjnością dołączoną równolegle do pierwszego i ostatniego rezonatora.
2. Tab.1 mówi o możliwej do uzyskania szerokości maks. filtru w zależności od częstotl. rezonatorów, uzyskując przy tym właściwy współcz. kształtu SF i zafalowanie wierzchołka charakterystyki.
3. Tab.2 dot. rys.13(Blau-kolor niebieski). Zależność -impedancji wej. filtra, jego szerokości przenoszenia oraz odstrojenia częstotl iwości środkowej od częstotl. rezonatorów - od kondensatorów równoległych podł.do masy. Pierwsza i ostatnia pojemność jest sumą pojemności zastosowanych w filtrze plus dodatkowa pojemność(dla nieb. 129-82=47pF)tworzącej wraz z indukcyjnością szeregową dopasowanie do obciążenia 50 omów.
4. Układy próbne.
Może zainteresowany i jednocześnie posiadacz analizatora sprawdzi tą metodę i podzieli się wynikami swoich doświadczeń?
Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, obliczamy filtr korzystając z dotychczasowych narzędzi a potem doświadczalnie "prostujemy" charakterystykę filtru manipulując przy pierwszym i ostatnim rezonatorze ?
04-04-2012, 13:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-04-2012, 13:06 przez SQ6COE.)
Witam,
z uwagi na niezbyt korzystny kurs $$, pomyślałem aby spróbować zrobić "drabinkę" na 455kHz,
tylko jakoś nie mogę nigdzie namierzyć kwarców poniżej 1MHz, czy te ceramiczne się do tego nadają,
macie koledzy jakieś doświadczenia w tym temacie??
(04-04-2012, 13:06)SQ6COE napisał(a): Witam,
z uwagi na niezbyt korzystny kurs $$, pomyślałem aby spróbować zrobić "drabinkę" na 455kHz,
tylko jakoś nie mogę nigdzie namierzyć kwarców poniżej 1MHz, czy te ceramiczne się do tego nadają,
macie koledzy jakieś doświadczenia w tym temacie??
Pozdrawiam,
Waldek.
hej,
drabinki na 455 ceramiczne też działają. Gotowe filtry były publikowane w Krótkofalowcu Polskim - głównie chyba do trx Bartek (ale nie tylko).
Tyle że w tamtych czasach to malo kto mierzył dokładnie te filtry - nie było NWT jak dzisiaj
proponowałbym jednak pośrednią 4-9MHz z tanich typowych kwarców
drabinki na 455 ceramiczne też działają. Gotowe filtry były publikowane w Krótkofalowcu Polskim - głównie chyba do trx Bartek (ale nie tylko).
Tyle że w tamtych czasach to malo kto mierzył dokładnie te filtry - nie było NWT jak dzisiaj
proponowałbym jednak pośrednią 4-9MHz z tanich typowych kwarców
73! Artur sp2qca
Tylko, że to ma być do FT-857, a tam 2 p.cz. jest na 455kHz,
jak by była wyższa to już bym coś poskładał i pomierzył.
27-06-2013, 20:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2013, 20:50 przez SP4EJT.)
Waldek ... jeśli jeszcze odwiedzasz to szczególne miejsce w cyber-świecie ..... Znalazłeś kwarce do tego filtru gdzieś lub opracowałeś inny patent ?
Pytam bo też mam to radio... a wobuloskop też mam.