Liczba postów: 1,194
Liczba wątków: 81
Są dwa rodzaje PKL
stary: dwie oddzielnie zaizolowane żyły w każdej żyle 4 miedziane druty i trzy stalowe fi 0.25
nowy: dwie razem izolowane żyły w każdej 6 miedzianych drutów i i jeden stalowy (podobno o zwiększonej wytrzymałości)
Cena metra porównywalna, z tym że stary można rozkręcić i jest go dwa razy więcej, a nowy nie da się rozkręcić i dodatkowo dwa przewody idą w niewielkiej odległości od siebie co może zmieniać , albo i nie, właściwości falowe anteny.
Co wybrać ? Co kupić ? co jest lepsze ?
Jerzy SQ9RFC
Ponad 60 kolegów zaglądnęło na ren wątek i nikt się nie wypowiedział

Czas nagli, chciałbym szybko dokonać zakupu, bo mój LW z instalacyjnego miedzianego drutu w ślicznym niebieskim kolorze coraz bardziej się wyciąga i prawie ręką z ziemi można go dosięgnąć. Chcę powiesić deltę SP5LA. Poradźcie.
Jerzy SQ9RFC
Liczba postów: 341
Liczba wątków: 16
czolem,
ja zacząłem pisać - ale stwierdziłem że nie wniosę wiele.
To co mogę dodać od siebie: nie polecam rozkręcania przewodów bo później
i tak pozostają lekko skręcone (nie są proste) - ale nie próbowałem czy pod naciągiem wiszą bardziej estetycznie.
Podobno PKL pęka na słońcu - mój kabel wisi pół roku (jako kawał druta za okno) ale nie stwierdziłem pęknięć.
Wydaje mi się że lepiej nie rozkręcac tych przewodów, tylko wziąć podwójny.
73! Artur sp2qca
W nowym kablu jest więcej miedzi, ale i mniej stali - czy teraz granaty słabsze robią? oszczędzają na materiałach? albo ta stalka lepsza? Jeśli nikt więcej nie napisze i mnie nie zniechęci, to wezmę nowy. Tylko po co mi kilometr kabla?
Liczba postów: 213
Liczba wątków: 10
Ja używam "starej" wersji PKL. Do tej pory rozdzielałem żyły. Dziś odmierzając 84m PKL-ki na deltę poziomą stwierdziłem, że rozdzielenie tak długiego odcinka graniczy z cudem, trzeba by specjalną rozwijarkę budować.
Kabel podwójny ma ten plus, że się nie plącze i nie wkręca w trawę podczas zwijania anteny a i dwie połączone żyły mają mniejszą rezystywność. Chyba nie warto oszczędzać biorąc pod uwagę cenę tego wyrobu -> na allegro niespełna kilometrowy odcinek można dorwać za 100zł
PKL nie pęka na słońcu, ale trzeba bardzo dobrze zabezpieczać końce przed wilgocią, bo żyły stalowe podlegają korozji i kabel faktycznie sypie się w krótkim czasie
Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
Ok. będzie nowy. Dziękuję kolegom za pomoc. Do usłyszenia na PKLce :-)
Jerzy SQ9RFC
Liczba postów: 68
Liczba wątków: 4
Ten drugi gdzie zalanew izolacji są dwie żyły to kabel PKA -polowy kabel akustyczny
Liczba postów: 213
Liczba wątków: 10
Ten PKA wygląda na bardziej interesujący od PKL:
/zdjęcie od DW_RADIO z allegro/
Tylko rozciągliwy zapewne...
Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
Jeśli nie rozkręcać PKL to mamy 6 stalowych drutów, a w PKA tylko dwa. :-( Trzeba poczekać, może wypowie się ktoś kto zrobił antenę z PKA. Antena nie lubi płynącego drutu. Z drugiej strony - piszą, że ta stalka w środku ma zwiększoną wytrzymałość ...
Liczba postów: 380
Liczba wątków: 34
Ja robiłem antenę z PKL-ki najpierw wiertarka i rozkręcanie a później rozkręcone druty skręcałem wiertarką by się nie poskręcały same.
Antena jest używana jako wyjazdowa działa już parę ładnych lat i chyba jest "niezniszczalna"

Tego kabla PKA nie znam wiec nie podpowiem.
...przede wszystkim nie zakłócać...