Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mieszacz H-mode FSA3157
Mieszacz H-mode na przełącznikach FSA3157

Mieszacz RF jest w ciągu najważniejszych elementów tzw. FRONT-END-u odbiornika komunikacyjnego. Dostęp do nowych technologicznie elementów daje nam możliwości wykonania go z oczekiwaniem wysokich parametrów. Aktualnie standard stanowi mieszacz na "kluczach" w różnych odmianach - pierścieniowy, H-mode, TIM.. itp,.
W opisywanej przeze mnie na forum konstrukcji B-L-U wykonałem wg. mojej wersji mieszacz na kluczach D-MOS SD5400, które są wykorzystywane w transceiverach z górnej półki firmy ICOM. Mieszacz ten spełnił oczekiwania. Firma YAESU wykorzystuje w top transceiverach klucze FST3257 podobnie jak zrobił to Elecraft. W tym przypadku, wykonany w wersji z dzielnikiem 74AC74 niestety mieszacz nie spełnił oczekiwań ze względu na ilość produktów niepożądanych pochodzących od sterownika syntezy i samej syntezy. Z generatora na Si5351 generowana była częstotliwość VFO x 4. Tak wysoka częstotliwość dzielona następnie przez 4 w 74H74 dawała wiele niepożądanych prążków. Koncepcja mieszacza w tej wersji była nie do przyjęcia.

Pozostała jeszcze inna możliwość, która miała dobrą opinię wystawioną przez PA3AKE Martein'a Bakker'a. Chodzi o mieszacz na przełącznikach FSA3157.
Przytoczę poniżej tłumaczenie jego tekstów z publikacji internetowej na temat jego testów różnych mieszaczy:
Cytuję:
Prawie zrezygnowałem z mikserów typu SPDT, ponieważ nie mogły dorównać mikserom SPST FST3125 lub FSAV332 pod względem IMD. Ale kiedy w końcu przetestowałem FSA3157, który wypadł nawet lepiej niż FSAV332 i FST3125, byłem zaskoczony....
Zarówno mikser FSA3157, jak i NC7SZ384 nie odczuły żadnego problemu z IMD, ponieważ mikser składa się z dwóch lub czterech oddzielnych układów, a nie tylko z jednego...
Początkowo wydawało się niemożliwe zbudowanie miksera z przełącznikami Fairchild, który osiągałby lepsze wyniki niż +40dBm IIP na wszystkich pasmach HF. Okazało się jednak, że jest to możliwe, z tym że transformatory odgrywają bardzo dużą rolę w obrazie IP3 razem z przełącznikami. Najlepsze wartości występują na pasmach, na których jest to najbardziej potrzebne, mianowicie 80m i 40m. Wartości te łatwo przekraczają +46dBm, co bardzo utrudnia budowę otaczających podsystemów (BPF i filtr dachowy), aby nie narażały one IP3 miksera.
Moje wyjaśnienie - chodzi o to, że parametry pod względem IIP3 BPF i filtru kwarcowego mogą być nieosiągalne na tym poziomie co sam mieszacz.
Opisuje on, że wykonanie filtrów dachowych z niskiej jakości rezonatorów popsuje cały tor wejściowy odbiornika.
Stosowanie 74AC74 do filtracji ostóg (spurs) - to testowałem z FST3257.
Cytuję dalej:
Jestem przekonany, że redukcja ostróg (spurs) uzyskana za pomocą nieregulowanych mikserów typu dzielenia przez 2 kwadrat 74AC74 jest w dużym stopniu zależna od przypadkowej tolerancji/różnicy składowych. Oznacza to, że dobry poziom redukcji spurs, chociaż możliwy, prawdopodobnie nie jest zbyt powtarzalny w tej konfiguracji.
Moja uwaga - w moich testach wykorzystanie 74AC74 jako układu kształtowania sygnału poprzez dzielenie przez 4 powodowało generowanie spurs zamiast ich oczyszenie.
Cytuje dalej:
FSA3157 w połączeniu z podstawowym kwadratowym 74AC04 i transformatorem ADTT1-1 jest bardzo dobry, jeśli chodzi o redukcję odbić. Bez żadnego filtrowania DDS (poza filtrem antyaliasingowym 200 MHz) średni poziom 130 odbić na 15M wynosił -9,3 dB poniżej MDS. To jest całkiem ciche!

Nie ma już potrzeby, aby port RF „widział” 50-omowe rezystancyjne zakończenie w celu zmniejszenia poziomu odgałęzienia. Nie potrzeba pół- lub pełnych diplekserów przed mikserem. To znacznie upraszcza konstrukcję! I w konsekwencji nie ma dodatkowych (choć niewielkich) strat wprowadzanych przez te dipleksery pogarszające NF front-endu.
Koniec cytowania PA3AKE

W związku z bardzo dobrą opinią o samych FSA3157 wykonałem układ mieszacza rewersyjnego typu H-mode ale bez użycia 74AC74. Jako układ kształtowania sygnału zastosowałem układ FIN1002M High Speed Differential Reciver na bazie koncepcji mieszacza VK3AQZ.
Wykorzystując własne wcześniejsze doświadczenia z wielu wykonanych i testowanych mieszaczy na kluczach zastosowałem transformatory minicircuits o przełożeniu 1-4 zamiast 1-1 czy 1-2 jak proponował stosować VK3AQZ.

Zdjęcie wykonanego testowo mieszacza

Jak pisze Martein trudno jest zepsuć ten mieszacz, jeśli pcb jest wykonane prawidłowo z symetrycznymi krótkimi połączeniami RF parametry będą powtarzalne w stosunku do jego pomiarów.
Poniżej tabela z pomiarami jego mieszacza na FSA3157.

Można zatem przyjąć, że podobne parametry ma wykonany testowo mieszacz.

Jakie efekty?.. mieszacz testuję z modułami B-L-U z p.cz. 9MHz (filtr PP9A2).
Odbiór jest bardzo dobry, "czuć" niskie tłumienie mieszacza poprzez czułość odbiornika na wyższych pasmach bez pre-amp.
Dokonałem pomiarów tłumienia mieszacza wraz z diplexerem, jest na poziomie 5,5dB. Jest bardzo dobry wynik, powtarzalny na wszystkich pasmach od 80m-10m.
Teraz najważniejsze - produkty niepożądane od sterownika syntezy i samego generatora Si5351. To są dwa różnego rodzaju zakłócenia. Można je usłyszeć czy zmierzyć bez sygnału z anteny... to co opisuje Martein czy mieszacz jest "cichy" czy "głośny". Mieszacz na FSA3157 jest cichy, a nawet cichszy niż wersja na SD5400.
Nie wiem na ile ma na to wpływ sam mieszacz na FSA3157 a na ile układ FIN1002M kształtujący sygnał VFO.
Efekt jest taki, że nie ma praktycznie żadnych produktów niepożądanych na wszystkich pasmach osłu***

Załączone pliki Miniatury

.pdf   mieszacz FSA3157 sp9lvz.pdf (Rozmiar: 174.32 KB / Pobrań: 361)
Odpowiedz
Nie sądzę by zastosowanie dodatkowego komparatora przy SI5351 miało znaczący wpływ na liczbę i poziom pasożytów. Dużo ważniejsze jest prawidłowe poprowadzenie mas, odsprzężenie zasilania czy doprowadzenie sygnału VFO choć wprowadzenie dodatkowego transformatora mogło poprawić separację VFO i mieszacza.
Czy aby na pewno na nóżce 5 FIN1002 jest 4Vpp?
Praktykujący teoretyk
Odpowiedz
Sprawę poprawy sytuacji z produktami niepożądanymi można przypisać wielu czynnikom dlatego też napisałem to z pewną wątpliwością na ile miał na to wpływ FIN1002M... jednak efekt całości jest bardzo dobry..
Kluczową rolę odgrywa oczywiście montaż, połaczenia masy, prowadzenie przewodów sygnałowych i ekranowanie.
Co do napiecia p-p na wyjsciu FIN1002M.. to przy ustawieniu na oscyloskope pełnego pasma pokazuje 4V p-p przy ograniczeniu pasma do 20MHz pokazuje 3V3 co by pasowało z napięciem jego zasilania.. być może wynika to z jakiegoś błędu interpretacji przebiegu przez oscykoslop... więc przyjmimy, że powinno być to 3V3.

Jeśli chodzi o porównania pracy mieszaczy, to testuję je w tej samej konfiguracji układu odbiornika - synteza na sterowniku ESP32 Si5351 wraz z torem p.cz. na mosfetach z PP9A2 i demodulator na ADE-1. Mam jeden zestaw B-L U do testów. W zwiazku z tym można zaobserwować jaki wpływ ma rodzaj zastosowanego mieszacza na produkty niepożądane słyszane w odbiorniku oraz inne parametry. Konfiguracja mieszacza odgrywa pod tym względem kluczową rolę.
Wg tych porównań najlepiej wypadają mieszacze na kluczach, ale jak widać wśród nich też są lepsze i gorsze rozwiązania, natomiast mieszacze na komórce Gilberta czy dodowe to jest niższa pólka.
W związku z tym rozważając projekt dobrego odbiornika zasadniczą sprawą jest topologia układu - jego rozwiązanie poszczególnych układów.
Na dziś bezkonkurencyjnie wypadła wersja trx na 80 i 40m z mieszaczem na SD5400 i p.cz. 500kHz z filtrami elektromechajicznymi i demodulatorem na diodach germanowych. Wg. oceny "cichy mieszacz" ta wersja jest najbardziej cicha. Jakość odbioru przewyższa wersję z PP9A2.
Odpowiedz
Ok, być może zmierzył zafalowanie na czole impulsu, to dla jasności dla powtarzających układ. Plus dla Ciebie, że drążysz temat w poszukiwaniu optymalnego rozwiązania.
Niewątiwie pogodzenie wszystkich aspektów dobrego mieszacza (szerokie pasmo, wysoka dynamika, niskie szumy i pasożyty) nie jest możliwe i stąd prosta droga do kompromisu.
Cenny jest rzetelny (osobisty) wybór który z ww przytocznych parametrów dla nas jest najważniejszy. Reszta jest oczywista.
Trzymam kciuki.
Praktykujący teoretyk
Odpowiedz
Ten mieszacz należy do grupy mieszaczy typu TIM -termination insensitive mixer czyli mieszaczy mało wrażliwych na dopasowanie.
Odpowiedz
A z czego to wynika? Nie widzę żadnych terminatorów które miałyby pochłonąć odbicia.
Praktykujący teoretyk
Odpowiedz
Kwestia wyjaśnienia które mieszacze można zaliczyć do TIM - może ktoś to opisze? Rafał?... ja nie czuję się kompetentny w tym zakresie.
Jeśli chodzi o ten prezentowany mieszacz na FSA3157, to ma on na wyjściu diplexer, wartości indukcyjności i pojemności wg. schematu. Czyli od strony p.cz. ma zamknięcie dla pochłaniania odbić. Na dodatek jest on podłączony do płytki p.cz. B-L-U, która ma na wejściu obwód rezonansowy i mosfet, a nie jest włączony wprost na filtr kwarcowy. To jest też element minimalizacji odbić sygnałów. W przypadku podłączania mieszacza wprost na filtr kwarcowy (uwzględniając oczywiście jakiś element dopasowania) mamy największy problem w tym zakresie bo filtr odbija wszystko poza jego zakresem przenoszenia.
Natomiast w tej wersji na FSA3157 nie zrobiłem terminatora - tłumika od strony BPF, tak jak zrobiłem to w wersji mieszacza pierścieniowego na SD5400. Tam w kierunku BPF jest 3 dB tłumik dla pochłaniania odbić pozapasmowych na kierunku BPF. Niestety dodaje to dodatkowe tłumienie 3dB po stronie odbiorczej i nadawczej, którego nie ma w mieszaczu FSA3157 (większa czułość rx, większy sygnał tx). Jak stwierdził Martein nie ma potrzeby by port RF w mieszaczu typu H-mode na FSA3157 widział 50 omowe zakończenie.
Kwesta pomiarów parametrów to oddzielny szeroki temat. Jeśli chciałby ktoś pomierzyć dokładnie ten mieszacz to mam jeszcze PCB do niego.
Odpowiedz
Cała matma związana z tego typu mieszaczami jest mocno złożona natomiast sam proces syntezy takiego mieszacza jest stosunkowo prosty. To są dwa mieszacze sterowane przez spliter z sumowaniem na wspólnym obciążeniu. Szczegółowo synteza takiego mieszacza jest opisana w załączniku. Do tej kategorii mieszaczy należą również mieszacze dwupierścieniowe stosowane powszechnie w literaturze ze wschodnią granicą. Zawsze chciałem taki mieszacz wykonać z dopasowaniem na kp903 który czeka już kilka lat na realizację Wink

Załączone pliki
.pdf   a a mieszacze pasywne TIM.pdf (Rozmiar: 432.92 KB / Pobrań: 318)
Odpowiedz
Dla potwierdzenie testów PA3AKE zmontowałem drugi mieszacz na transformatorkach ADTT1-1 (przełożenie 1-1) oraz dałem dwa rdzenie żółte T37-6 do diplexera.
Po poprawnym zmontowaniu mieszacz działa od pierwszego włączenia, co najważniejsze po zestrojeniu obwodów diplexrea nie ma więcej już żadnej regulacji.
W efekcie tłumienie diplexera na 9 MHz jest nieco niższe niż na rdzeniu czerwonym.. jest na poziomie 0,1 dB.
Co do całości mieszacza. Ma tłumienie wtrącenia większe niż na transformatorkach ADT4-5WT o ok 0,6dB. Tłumienie wychodzi ok 6,1dB. Na wynik wpłynęła też mniejsza strata diplexera na dwóch żółtych rdzeniach która wypadkowo pomniejszyła stratę.
Osłuchowo wersja na ADTT1-1 jest jeszcze czystsza niż na ADT4-5WT, jeśli coś może być lepsze od czegoś dobrego. Zgadza się to z opisem PA3AKE. Na każdym z pasm osłu***

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
(29-04-2025, 7:18)SP9LVZ napisał(a): Generalnie chodzi o to, by w jak najmniejszych ilościach przypadków używać przedwzmacniacza antenowego, który degraduje osiągnięty bardzo wysoki IP3 mieszacza.

Wzmacniacz może pomóc w stabilizacji impedancji widzianej od strony wejścia przez mieszacz i wpłynąć na liczbę szumową całego toru odbiornika. Może też pomóc w prawidłowym obciążeniu obwodów wejściowych co przełoży sie na tłumienie sygnałów lustrzanych. W FTDX-10 są 3 (!) wzmacniacze w.cz. z tego jeden pracuje cały czas. Podobnie zrobił N6NWP Jacob Makhinson w swoim wejściu lata temu.
Rzecz w tym by rozważnie wybrać topologię i wzmocnienie.
Praktykujący teoretyk
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości