Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Witam. Na stronie http://rd3ay.cqham.ru/DDS_PC.htm została opublikowana ciekawa synteza z kolorowym wyświetlaczem od telefonu komórkowego Simens S65 (LS020B8UD05). Sercem syntezy jest DDS AD9951. Już kilku kolegów: SP6EER, SP3GTG , SP4D i piszący SP4HKQ wykonało tą syntezę i potwierdzamy jej wysokie walory techniczne jak i funkcjonalne. Wyświetlacz oglądany w naturze jest ładniejszy niż na zdjęciach (nie widać prążków). Moja wiedza na temat procesorów ogranicza się do tego że istnieją. Może koś z kolegów programistów przymierzył by się do wykonania naszej własnej "polskiej" syntezy. Zaprogramowany procesor ATMEGA32, można zamówić u Konstantina RD3AY. Koszt wynosił 10 Euro (ale w między czasie mocno podrożały procesory).
Prawdziwy z Ciebie Maruda i malkontent , synteza jest więcej niż OK. Nowoczesny DDS, procek i kolorowy wyświetlacz, niewielkim nakładem uzyskujemy bardzo nowoczesny wygląd radia HM.
A sam błąd, trzeba napisać do kolegi RD3AY i poprawi, każdemu przy tak rozbudowanym projekcie może się przytrafić szczególnie jak pisze w "inostrannym" języku. Kolega kiedyś przerabiał soft na rosyjski, to dopiero był kabaret!
Czy ta synteza ma mnożnik VFO do SDR i homodyn z mieszaczami na kluczach ?
Czy można kupić taką płytkę drukowaną jak na zdjęciach ?
Piligrim SMD w małym pudełku z taką syntezą i jest radio na wyjazdy.
10-11-2010, 19:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2010, 20:19 przez SP8RHP.)
(10-11-2010, 17:41)hm_dipol napisał(a): Prawdziwy z Ciebie Maruda i malkontent , synteza jest więcej niż OK. Nowoczesny DDS, procek i kolorowy wyświetlacz, niewielkim nakładem uzyskujemy bardzo profesjonalny wygląd radia HM.
A sam błąd, trzeba napisać do kolegi RD3AY i poprawi, każdemu przy tak rozbudowanym projekcie może się przytrafić szczególnie jak pisze w "inostrannym" języku. Kolega kiedyś przerabiał soft na rosyjski, to dopiero był kabaret!
Czy ta synteza ma mnożnik VFO do SDR i homodyn z mieszaczami na kluczach ?
Czy można kupić taką płytkę drukowaną jak na zdjęciach ?
Piligrim SMD w małym pudełku z taką syntezą i jest radio na wyjazdy.
Czesc Henryk...
Tak oczywiscie jest mozliwosc takiej pracy
.. poczytaj tylko ;
CYT:
1. Частота на выходе синтезатора равна значению на ЖКИ.
2. Частоте на выходе синтезатора в два раза выше значения на ЖКИ.
3. Частоте на выходе синтезатора в четыре раза выше значения на ЖКИ. То есть используется в таких схемах,
где для получения квадратурного сигнала используется делитель частоты синтезатора на четыре.
Moje podkreslenie odnosi sie do mieszaczy na kluczach.
Tak z ciekawości poskładałem sterownik do syntezy RD3AY w wersji przewlekanej na druku zaprojektowanym przez Zdzisława SP4HKQ.
Kolorowy wyświetlacz mimo małych wymiarów jest bardzo czytelny i wygląda to bardzo fajnie (kolor w HM). Obsługa, dzięki opisom klawiszy na LCD jest bardzo prosta i nie wymaga posługiwania się instrukcją.
Bardzo fajne rozwiązanie do radia urlopowego, w stacjonarnym przydałby się zdecydowanie większy wyświetlacz.
Niestety w oprogramowaniu jest kilka błędów np. w wyświetlaniu częstotliwości (RIT+zmiana pasma).
Na najbliższym spotkaniu HMG na PW będzie możliwość pobawienia się bym co widać na zdjęciach.
Adam ,
Czy mozesz udostepnic PCB tutaj na forum albo podeslac mi. Chetnie sam wykonalbym ta plytke . Drugie pytanie - jak dostac wsad do procka?
Moj email tarniowy@yahoo.com
Witaj Arek.
Z PCB nie ma problemu w każdej chwili mogę ci podesłać. Ale jest problem z wsadem. Konstruktor syntezy Konstantin RD3AY zaszyfrował bootloadera i musisz mieć procesor z wgranym programikiem ładującym. Inaczej synteza nie ruszy. RD3AY sprzedawał te procesory po 10 Euro lub po 15 $ za szt. Jak jest obecnie to nie wiem. Sprzedawał też PCB syntezy po 5 Euro lub 8 $, Ponieważ i tak musisz się skontaktować z Konstantinem jak chcesz robić syntezę w sprawie procka to i zagadaj o PCB. Procesor to Atmega32 w obudowie TQFP. Natomiast w obudowie PDIP to było specjalne zamówienie i tylko kilka sztuk.
Dziekuje Zdzislaw za odpowiedz.
Sprobuje skontaktowac sie z autorem i zobaczymy co i jak.Oczywiscie jak jest mozliwosc to od razu zakupie PCB - zobaczymy czy dalej sa dostepne.
Coś mi się wydaje że oprogramowanie już jest dostępne dla wyświetlacza z komórki jak i drugiej wersji lcd 2x16 ale nie jestem pewien. Pozostanie napisanie do autora, przeczytanie ponad 200 postów na http://www.cqham.ru/forum/showthread.php...ight=ra3ay oraz próba w Proteusie plików .*hex z forum.
Niestety , to jest inna synteza na układzie AD9832. Wersja na AD9951 jest nadal tylko do kupienia razem z procesorem (stan sprzed tygodnia). Projekt jest ciekawy, szkoda że długo trzeba czekać na płytki i procesory, kasa jest w tym momencie pomijalna tylko ten czas i dostępność.