Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
mam pytanie do kolegów którzy uruchomili wzm. G6ALU na tranzystorach RD16, co za tranzystor stosowaliście zamiast ZTX-a ?
Witam
Ja mam zastosowany 2N3904 i jest ok,mam na wyjściu ok 15 W i to bez przedwzmacniacza przy filtrach BPF jak ma SP2JJH,moi koledzy z "okolicy" podobnie.ZTX występowały ładnych parę lat temu chyba w komputerkach SPECTRUM.
pozdr Janek sp5iwi
Moje poprzednie problemy wynikały z tego, ze płytka została wycięta z niewielkim zapasem i miała taką małą "obramówkę" z miedzi, która zwierała mi gniazdo BNC na wejściu do masy. Stad wydawało się, ze wzmacniacz nie pracuje. Jednak teraz, przy sterowaniu z NWT oddaje ponad 20W, przy prądzie dochodzącym do ponad 3A i napięciu 13.8V.
A oto już działające cudo, reszta trx-a się buduje.
I to jest super wiadomosc ;-)...
martwily mnie Twoje poprzednie posty... bo wspomniany MPS2369 to w sumie chyba tanszy plastikowy 2N2369 ;-) .. czyli nie powino byc problemow.
Pytanie : ile masz na wyjsciu z NWT ??? Wystarczy ze podasz co pokazuje w funkji miernik mocy na zwartych we/wy ;-)
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
p.s.
jesli sterowales z NWT.... jak wyglada wzmcnienie w funkcji czestotliwosci 1...30 MHz ????
z gory dzieki za info ;-)
Różnica była niewielka, rzędu 3 - 4W (między 3 a 28MHz - mierzone na reflektometrze Radioshack dedykowanym na zakres HF plus CB oraz na sztucznym obciążeniu DL-30A - 15W ciągłej) ale teraz to nic pewnego, bo nieszczęścia chodzą parami. Chcąc uruchomić wzmacniacz, używałem NWT jako miernika poziomu i chyba nawet wspomnianymi w poprzednim poście kilkuset mV uwaliłem sondę logarytmiczną. Natomiast z poprzedniego doświadczenia pamiętam, że mój NWT miał około -10dB na wyjściu. Szczerze mówiąc to poczekam, aż przyjdą mi nowe AD8307 z Chin (jak zawsze tanie i niezawodne źródło zaopatrzenia) i spróbuję dokładniej określić zależność mocy wyjściowej od częstotliwości.
Dzieki za odpowiedz,
roznice w mocy wyjsciowej , mierzone ta miarka ... wyglada to dobrze.. w sumie obawialem sie czy nie bedzie to np. 25W dla 3,5 ...... 12 W dla 28MHz , a z tego o czym piszesz to raczej nam nie grozi.... jest o.k..
Szkoda tego AD8307 :-(.... ja aby uniknac takich niespodzianek ... mam pod reka OZ2CPU z tzw. "posobnikiem" przez niektorych zwanym "tlumikiem " HI ;-)
mam za oknem 50 ohm KF sztuczne obciazenie 2kW ;-) i w sumie zakres pomiarowy
od mW do 1kW ;-).... ponadto cos mi nie pasuje w tym powmiarze mocy w NWT
odnoze wrazenie ze zawyza o conamjmniej 3...4 dBm ...
ale to szczegoly ;-)
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
21-02-2012, 7:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2012, 7:20 przez SQ1GYQ.)
Cześć
TO fajnie jak się okazuje że tam można pospolite tranzystory wrzucić, więc nie pozostaje nic innego jak kompletowanie części no i czekam na wyniki Krzysztof twojej walki z tym wzmacniaczem jakieś foto hi hi
Witam, zapomnialem o tym watku,
uruchomilem PILIGRIMA , o czym pisalem na watku PILIGRIM.
Wzmacniacz G6ALU , na oryginalnej PCB, tranzystor na wejsciu jak podpowiedzial kolega "malowany inaczej" to oryginalny 2N2369 w metalowej obudowie ( udalo mi sie zlapac te traznystorki kilka lat temu na jakiejs wyprzedazy i bede je mial do konca swiata ;-).
Wzmacniacz po zlozeniu, podlaczeniu, i ustawieniu pradow spoczynkowych dokladnie jak w instrukcji G6ALU.... sterowany z PILIGRM motherboard via BPF SP2JJH oddaje po LPF filtrach moc 15....18W na wszystkich pasmach KF ( od 1,8 do 28 MHz).
Zastosowalem skromny radiator, ale pracujac na delcie 80m w pasmie 7 MHz gdzie SWR jest okolo 1:3, sygnal nadal jest czysty a radiator pod koniec QSO robie sie ledwie letni.
Jednym slowem...konstrukcja jest super, skladac, podlaczac i ma dzialac .
Nic nie kombinowac, bo moc wyjsciowa mozna zwiekszyc spokojnie do 25 W ( koszte jakosci tego co z PA wyjdzie) tylko po co? roznica miedzy 15 a 25 W zadna.
Te 15 W spokojnie wysteruja ew. PA na tranzystorach i czy 150 czy 400W sie wydmucha. Moc ta wystarczy tez do sterowania PA lampowego ;-).
Polecam te konstrukcje, a za kilka dni odpale ten PA na PCB domorobne.
Pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z