15-02-2012, 13:22
Jakie powinny być poziomy napięć (heterodyna, BFO, audio) dla 4-diodowego mieszacza, modulatora i demodulatora zrównoważonego?
TIA
TIA
|
diodowy modulator/demodulator zrównoważony
|
|
15-02-2012, 13:22
Jakie powinny być poziomy napięć (heterodyna, BFO, audio) dla 4-diodowego mieszacza, modulatora i demodulatora zrównoważonego?
TIA
16-02-2012, 20:14
Poziom sygnału generatora przełaczajacego diody dla typowego mieszacza wynosi +7dbm. A dla mieszacza o bardzo dużym IP3 nawet +17dBm.
16-02-2012, 22:05
a nawet + 30dBm
17-02-2012, 11:00
OK. Dzięki. Jakieś 20dBm w miarę nie zniekszałconego sygnału z generatora da się dostarczyć. A jaki poziom audio w modulatorze?
Zależność dla modulatora na dwóch parach diod OA172 (germanowe). Pomiar metodą dwutonową. Napięcie nośnej U=1Vsk
Za: R.Janulis, Jednowstęgowy System Łączności, WKiŁ 1970 ________________________________ 73; Ryszard
17-02-2012, 21:41
Witam,
podzial mieszaczy diodowych na klasy: Very Low Level - osiagana wartosc IPi3 ok. 7dBm Sygnal podawany z LO ok.0dBm Low Level - IPi3 ok.+13dBm LO ok.+7dBm (Typowymi przedstawicielami sa np. SBL-1, IE-500, TUF-i, SRA-1) Medium Level - IPi3 ok. +20dBm LO ok. +13dBm (np.SBL-1MH) High Level - IPi3 ok. +25dBm LO ok. +17dBm (np.TUF-1H) Very High Level - IPi3 ok. +30dBm LO ok. +20dBm Podawanie sygnalu +20dBm na mieszacz klasy np. Low Level mija sie z celem. Na wyjsciu mieszacza nie pojawi sie nic dobrego. Wiekszy sygnal z LO moze nawet uszkodzic mieszacz. Stosowalem mieszacze typu SBL-1 rowniez w funkcji modulatora jak i Produkt Detektor. Rezultaty byly dobre. Wymagane poziomy sygnalow dla danego mieszacza podawane sa przez producenta. (Google). Pozdrawiam Chris
Witam,
podzial mieszaczy diodowych na klasy: Very Low Level - osiagana wartosc IPi3 ok. +7dBm Sygnal podawany z LO ok.0dBm Low Level - IPi3 ok.+13dBm LO ok.+7dBm (Typowymi przedstawicielami sa np. SBL-1, IE-500, TUF-1, SRA-1) Medium Level - IPi3 ok. +20dBm LO ok. +13dBm (np.SBL-1MH) High Level - IPi3 ok. +25dBm LO ok. +17dBm (np.TUF-1H) Very High Level - IPi3 ok. +30dBm LO ok. +20dBm Podawanie sygnalu +20dBm na mieszacz klasy np. Low Level mija sie z celem. Na wyjsciu mieszacza nie pojawi sie nic dobrego. Wiekszy sygnal z LO moze nawet uszkodzic mieszacz. Stosowalem mieszacze typu SBL-1 rowniez w funkcji modulatora jak i Produkt Detektor. Rezultaty byly dobre. Wymagane poziomy sygnalow dla danego mieszacza podawane sa przez producenta. (Google). Pozdrawiam Chris
06-03-2019, 11:27
Nie chcę zaśmiecać nowym tematem, więc tu podpytam
![]() Mam mieszacz klasy Low Level ADE-1, który wymaga +7dBm LO no i tyle mam z generatora. Niestety po podpięciu do mieszacza sygnał spada i to dość mocno na minus dBm. Dałem dodatkowo wzmacniacz +7dBm i niestety to samo, spadek do porównywalnego poziomu jak bez wzmacniacza. Pytanie czy tak to ma być, czy te +7dBm to wymagane wzmocnienie przed wpięciem do mieszacza, czy ma być w spiętym układzie? Może mój ADE jest walnięty? Aczkolwiek posiadam mieszacz samoróbkę i jest podobnie tylko sygnał zostaje trochę większy w okolicy +4dBm. Czy za ten stan rzeczy może odpowiadać niedopasowanie wejść czy może ten typ tak ma. Net milczy na ten temat i wszędzie piszą jedynie że ma być podany odpowiedni sygnał na wejście. Jak to jest z tym dopasowaniem generatora do mieszacza?
06-03-2019, 19:31
Dopasowanie generatora do mieszacza to kluczowa sprawa w przypadku diodowego mieszacza podwójnie zrównoważonego (DBM). Mówiąc o dopasowaniu mam na myśli impedancję wyjściową generatora i wejściową mieszacza. Powinny być równe i dla ADE-1 producent zaleca 50 omów. Innym parametrem jest poziom sygnału heterodyny i tu producent zaleca 7 dBm. To wartość mocy, nie wzmocnienia. Czyli jeśli mierzysz napięcie na wyjściu generatora przed podłączeniem mieszacza to po jego podłączeniu napięcie powinno spać o połowę. Wtedy możemy założyć, że masz dopasowane wyjście generatora do wejścia heterodyny mieszacza. Poziom 7 dBm należy rozumieć jako optymalny z wielu względów, choć kompromisowy, i nie jest bardzo krytyczny. Najprościej ujmując, podłącz rezystor 50 omów w miejsce mieszacza i sprawdź jak zachowa się napięcie na wyjściu generatora. Sonda pomiarowa najlepiej na szybkiej diodzie germanowej np. takiej jak w V640.
Praktykujący teoretyk
Cytat:Powinny być równe i dla ADE-1 producent zaleca 50 omów.Tego w nocie właśnie nie znalazłem ale mam te 50 omów na wyjściu. Cytat:to po jego podłączeniu napięcie powinno spać o połowę. Czyli te +7dBm mam mieć na start czy już po podpięciu mieszacza? Cytat:Najprościej ujmując, podłącz rezystor 50 omów w miejsce mieszacza i sprawdź jak zachowa się napięcie na wyjściu generatora.Mam taki rezystor na stałe ale sprawdzę z dodatkowym jako symulacja obciążenia.[Obrazek: http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/DDS_DL4JAL/m...S_Rset.jpg] Cytat:Sonda pomiarowa najlepiej na szybkiej diodzie germanowej np. takiej jak w V640.Używam sondę na AD8307. Wiem że może nie potrzebnie draże, ale na prawdę szczegółowych informacji o tego typu mieszaczach jest mało. Wszyscy piszą tylko ogólnie znane informacje na zasadzie kopiuj wklej. Po zmianie kondensatora pomiędzy generatorem a mieszaczem z 10n na 25p napicie w podpiętym układzie skoczyło do +4dBm (spadek względem nieobciążonego -3dBm czyli moc spadła o połowę) Przy mniejszym napięciu też widzę że układ pracuje no ale chciałbym dobrać idealnie warunki pracy mieszacza. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|