Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-7 analizator obwodów
WIKTG nie masz racji ograniczeniem tych górek nie niest DDS ale właśnie MMIC polecam jakokolwiek metodę analizy obwodów nieliniowych i porównać to ze wzm. Nortona pomiary były podane na tym forum, spokojnie zejdziemy do około 70dB bez śmieci dla fzegary fwyj większych od kilku. Powtarzam jeszcze raz ograniczeniem jest sama liniowość MMIC-a i na niewiele zda się że z niego ciągniesz +5dBm a p-1dBm MMIC-a to 17dBm. DDS bywa ograniczeniem jak chcemy brać za dużo z niego mocy.

WIKTG ponieważ nie zastanowiłeś się nad działaniem układu podanego przeze mnie ani nie posuzkałeś opisu wcześniej to wytłumaczę Ci o co w tym chodzi, niech wzmacniacz wzmacnia sygnał do poziomu 10mW i ma śmieci na poziomie -20dB z generacji harmonicznych w normalnym połaczeniu wyjdzie Ci potworny wielbłąd bo na połowie częstotliwości zobaczysz sygnał na poziomie -20dB w proponowanym przeze będzie znacznie lepiej bo
mmic -nie wygeneruje tego sygnału wyjdzie tylko co daje sam dds czyli przy dobrym ustawieniu około -70dB
ale gdy dojdziemy do częstotliwości mierzonej filtru pasmowego z mocą powiedzmy 10mW na wyjściu plus sygnał -20dB ze śmieci -czyli zniekszształcenia widziane już okiem na oscyloskopie na wzmacniaczu czyli na wyjściu mmic-a będzie 10mW + 0,1mW ! czyli 10,1mW co jest błędem mniejszym niż błąd przetwornika ale tak "źle" będzie tylko dla częstotliwości z zakresu filtru pasmowo przepustowego, poza pasmem mmic po prostu nie będzie wysterowany i nie będzie miał z czego robić śmieci a jak nawet podniesie poziom zakłóceń to tylko o ułamek dB co jak wspominałem jest mniejszm błędem niż błąd samego przetwornika -nieco uproszczone ale mam nadzieje, że jasne i dlaczego ten układ jest tak dobry i nie musi być specjalnie dobry mmic.

Przesymuluj swój filtr lpf i przyjrzyj się tłumieniu odbicia.

Wrzuć jakikolwiek zmierzony na swoim NWT filtr pasmowoprzepustowy
Reply
Proszę bardzo zobaczyć post nr 177 zrzut z ekranu laptopa,
a co do zrozumienia, to wydaje mi się, że wywody były jednak dla mnie jasne.
Natomiast mój post zbyt szybko został przeczytany, pisałem o zniekształceniach powodowanych MMIC-em w paśmie PRZEPUSZCZANIA filtru i dodanych wtedy do synalu użytecznego i nie pisałem o każdym MMIC, tylko o tych KIEPSKICH.
Reply
Ok wyjaśniliśmy sobie pewne sprawy prywatnie -oczywiście głównym problemem jest to by mmica nie upalić czyli najlepiej pracować na mocach poniżej p-1dB,
zniekształcenia w paśmie filtru są nieważne bo jak pokazałem są mniejsze niż błąd samego przetwornika ;-) w poprzednim poście główny problem to co jest koło filtrów
ogólnie w proponowanej przez nas koncepcji można zastosować tanie mmicy -nieżyłowane

Pozdrawiam ;-)
Reply
:-)
hmm.. czytam , patrze i.... WITKG sorry... ;-) ale dyskusja o kiepskich MMIC , jak rozwniez porownywanie pomiarow z "zartu" zawartegi w poscie 176 ... raczej do niczego nas nie zaprowadzi ;-).Kiepskie MMIC maja symbole ;-) wiec uzywajmy ich liczne grono czytajacych tez cos moglo dla siebie praktycznego uzyskac.
Przedstawiajac pomiary w poscie 176 chcialem zwrocic uwage na to ze na ekranie mozemy "malowac" co chcemy... przeciez jasnym jest ze w tym ukladzie nie ma zadnych szans aby uzyskac dynamikie powyzej 90dB ;-) ... bo niby z czego i czym ;-)???
Efekt przedstawiony to podwdzbudzony MMIC ktory zafiksowal pomiar na AD8307 ;-)
gdybym pokazal ze zalaczenie tlumika 10dB zrzuca linie na -18dB to wszystko bylo jasne ;-)... zamknijmy wiec temat postu 176 bo jak skromnie napisalem uzyskany tam parametr "dynamiki " to bzdura ktora nas do niczego nie prowadzi..
A teraz konkretnie, owszem Twoja konstrukcja choc uproszczona wyszla jak najbardziej przyzwoicie, ladnie radzisz sobie z tlem ;-), uzyskana dynamika to zasluga AD8310 ( na AD8307 tego nie osiagniesz), nie wiem jak z impedancja wyjsciowa ale zakladam ze dobrze ;-)... , nie pokazujesz pasma powyzej 35 MHz ...bo tam juz nie ma czym sie chwalic i to oczywiste ... zmierzyles BPF na 7MHz i ladnie ( choc "piki" pojawiaja sie juz na 34 MHz ;-) i jak tak patrze na pi razy drzwi
to zapinajac BPF 28MHz bedziesz mial wielblada na 14 MHz na poziomie jakies -48...-55 dB ;-).... .I o czym tu mowic ?
Koledzy w sumie jest fajnie bo sie troche sprzeczamy... i mamy szanse ze nasze sprzeczki pomoga pojsc dalej ;-) wszak
nawet moje wielblady z postu 176 HI HI sa niczym w porownaniu z tym co zdarzalo sie kolegom dwa lata temu w tym ukladzie , patrz
http://sp-hm.pl/thread-259.html pierwszy post ;-)
dzis jestesmy juz znacznie dalej ;-)
a dzieki naszym dyskusjom wiadomo juz wszem i wobec ze nie robi sie prezentacji osiagnietej dynamiki przy wylaczonej korekcji mat ;-) ,
wszak widzialem juz prosciutkie linijki hihi , dolana na wylaczonej a gorna na wlaczonej korekcji ... i jaki zachwyt to budzilo ;-) ..prawda???
Jednym slowm , bladzimy, kombinujemy i powoli posuwamy sie do przodu .. a to chyba wlasnie o to chodzi ;-)
serdecznie pozdrawiam i z ciekawoscia oczekuje dalszych rozwazan ;-), a ja biore sie za prktyke bo zamiast linii mam szlaczek +/- 0.5 dB ...cos sie nanosi na wejscie PIC'a
vy 73!
Krzysztof SQ8Z
ach i ciagle zapominam,,, zwrocilem CI uwage na LPF ze taki ani do 9850 ani do 9851.... a dodac nalezy ze ten LPF masz lekko niespasowany z DDS ;-) , cos tam sie chyba chce odbijac ???? a moze sie myle ;-)

heh , ciagle o czyms zapomninam...
jest jeszcze jeden element ktorego zastosowanie powinno porawic problemy z ew. smieciami ;-) jest to trafko wykonane recznie na rdzeniu z materialu FT43 ;-).
Ja z lenistwa stosuje fabryczne Coilcrafty i obecnie stosowany PWB3040L ma pasmo przenoszenia 0d 0,5 -400 MHz wiec jesli jakies smieci sa to on to przepusci, Twoje trafo powyzej 50 MHz juz troszke tlumi i powinno obnizyc poziom ew. smietkow ;-).

pozdrawiam

Krzysztof SQ8Z
Reply
....A to ostateczny wygląda i efekt pracy kolegi WIKTG. Trochę się posprzeczał trochę nabył widzy i efekt jest tutaj
--= SWL SP6-01-396 =--
Reply
hmmmmmmm ;-)
nie wierze ;-)
sprzedajacego na allegro znam ;-) , czyzby Robert nie cza=ekajac az projekt ostygnie juz oferowal na allegro czyjes rozwiazanie? zaledwie po tygodniu od pokazania pliku PCB??? co w sumie mozna potraktowac jako "reklame forumowej tworczosci" ????
Czy tez nie daj Boze Robert i WITKG to jedna i ta sama osoba .... co byloby juz hmmmm delikatnie mowiac niesmaczne ;-( ?????
Nie wiem czy mam prawo , ale oczekuje wyjasnienia ot tak po kolezensku ;-)
Ja nikomu nie zaluje... ale ... ;-) ....

DObra poczekajmy, zalozmy ze to zbieg okolicznosci a nie "wyraz drapieznej rzeczywistosci" ;-)

pozdrawiam
Krzysztof SIP
SQ8Z
Reply
Witam

Krzysztof Ty pracujesz a ktoś sprzedaje nie ładnie w sumie , jeszcze niema oficjalnej premiery hi hi a tu sprzedają już nawet znak twórców projektu z płytki usunięto.
W sumie czyj by nie była to i tak. W sumie nie ważne Smile

Nie ładnie

Pozdrawiam

Andrzej
Reply
Andrzeju z tego co widzę to modyfikacja Wiktora a nie Krzysztofa.
Reply
Andrzeju Rafal ma racje to nie jest wzor naszej PCB ;-)
ale jakos tak to dziwnie wyglada... dwa miesiace sie bawimy ;-) a tu ...sru !
Inna sprawa ze ten miernik laduje na allegro po poscie zwracajacym uwage ze nie jest tak doskonaly jak autor pisze HI ;-).
Ale spkojnie.... w sumie mamy wolny kraj i kazdy moze robaic jak uwaza.... byle by uwazal jak robi HI HI.
Wszak wszystcy korzystamy z wiedzy i pracy innych... i tak ma byc...
w sumie przyzwoite bylo by aby jesli ja wystawie OZ2CPU to w zamian tez cos daje od siebie innym i niech sobie korzystaja.
Jesli o mnie chodzi... aby wszystko bylo jasne ,nie mam do nikogo pretensji i "praw autorskich na takim poziomie sobie nie uzurpuje" HI
Pozdrowienia dla wszystkich bez wyjatku
Krzysztof Sip
SQ8Z
p.s.
Uwazam jednak ze sorry ale wszystkie nicki bez Callsign powinny zostac wywalone...
Z drugiej zas strony my jako krotkofalowcy nie wystepujemy tu anonimowo, wiec dlaczego inni moga "wojowac" bez odpowidzialnosci ???
Ta uwaga pod rozwage i dla adminow.
Reply
Krzysztofie nie znam Twojej wersji płytki, opierałem się na zdjęcie z postu #169.
Po dwudziestu minutach przyglądania, a przyjrzałem się rozlaniu cyny, zastosowanych elementów, wykonania transformatora, itp. doszedłem do wniosku, że ta z postu to ta sameaco w ofercie, poza kilkoma wymienionymi już elementami.

Forum, służy raczej do pozyskiwania wiedzy dla Siebie, a nie "na sprzedaż". Samo to, że kolega WIKTG udziela się tylko w tym temacie przemawia za tym, że osoba oferujące analizator i udzielająca się na tym forum jest tą samą.

Nie widziałem takiego wzoru płytki jeszcze nigdzie indziej tylko na naszym forum i poddałem moje spostrzeżenie Waszej analizie.

Nie udzielam się w tym wątku, raczej czekam na zakończenie prób, ale nie mogę znieść takie sytuacji, że poświecenie, wiedza i czas zaangażowanych kolegów jest tak wykorzystana.

Użytkownika z oferty sprzedażowej, obserwuje o kilku lat i nawet zauważyłem że kupuje co taniej sprzedawane analizatory i po kilku dniach są w jego ofercie droższe. Nie mówiąc już o innych wykonywanych i sprzedawanych projektów.

--= SWL SP6-01-396 =--
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)