08-12-2011, 22:27
Patrząc na schemat rozumimem że podłączyłeś sie oscyloskopem pod PINy 14 układów scalonych. Ukłąd może stanowić nieliniowe obciążenie i stąd może to zniekształcenie - nie wiem bo nie robiłem pomiarów akurat tego układu ale sądząc po tym że ma w sobie bipolarne tranzystory to może tak być -złącze BE tranzystora to tak jakby dioda.
Zmierz oscyloskopem sygnały na wejściu przekaźnika, czyli zaraz po wyjściu z generatorów. Jeśli będą bardzioej kształtne to to cco napisałem wyżej może okazać sie prawdą.
Pytanie : wiesz co to są częstotliwości harmoniczne ?
Zmierz oscyloskopem sygnały na wejściu przekaźnika, czyli zaraz po wyjściu z generatorów. Jeśli będą bardzioej kształtne to to cco napisałem wyżej może okazać sie prawdą.
Pytanie : wiesz co to są częstotliwości harmoniczne ?

Spróbuję jutro nagrać dźwięki jaki towarzyszą przestrajaniu - poza kilkoma silnymi piskami słychać też parę słabszych. Muszę tylko najpierw ponownie dobrać kondensatory przy cewce VFO - wymieniłem kondensator strojeniowy. Stary był zwykłym kondensatorem z radia AM o maksymalnej pojemności około 330pF (pojedyncza sekcja). Nowy (wyposażony we własną skalę) ma o wiele więcej, bo 550pF. Poprzedni łączyłem z cewką bezpośrednio, a i tak nie wystarczało zakresu przestrajania na pokrycie całego pasma (rezygnowałem z kawałka części telegraficznej). Tutaj chyba będzie odwrotnie i zakres przestrajania wyjdzie poza pasmo - będę musiał dobrać kondensator sprzęgający go z cewką...