Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa HMG-easyATU
witam będę bardzo wdzięczny, i oczywiście pokryje koszty.
Odpowiedz
... miąłme zestaw PCB + większe elementy ( rdzenie + przekaźniki + C itp)

.. ale kilka dni temu kolega juz zaklepał ;-( .... zapytam cczy sie nie rozmyslił

===

Strojenie ... HOME mozna zrobić ZEROWANIE L C

A można tez spojrzeć na NUMERYCZNĄ jak na "gameboja"
8 L+
2 L-
4 C-
6 C+
1 L- C-
9 L+ C+

7 L+ C-
3 L- C+

5 :-) NIC

:-)
Odpowiedz
5 C OFF

Do zestrojenia mej wędki na 10m taka opcja jest wymagana!
Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
Odpowiedz
5 puste... bo za blisko innych
i niechcący saksujesz nastawy... ;-)

można zrobić 5 - zapisz do komórki pamięci 100 ... taka podręczna pamięc ;-)
Odpowiedz
Witam wszystkich serdecznie w zwiazku z rozpoczynającą się budową skrzynki (pierwsze prasowanie jutro żelazko wolne 2 poło2y i 2 x 1/4 brak w domu więc zaczynam), a pytanie mam odnośnie zaprogramowania atmegi, czy mogę liczyć na pomoc.
Odpowiedz
jeślina forum nie ma porady- to programem dybkowsiego

http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/MAX6V2a/ISP_...SP3SWJ.htm

podobnie jak miniMAXa - tylko inne FUSY i inne PINY ( ale stosownie do nazw)

dorwij jedynie komputer z LPT - kilka drutów i załatwione :-)
Odpowiedz
Photo 
Witam
Jak na pierwszy raz zabawy z żelazkiem moim skromnym zdaniem nieźle. jutro wiercenie i cynowanie jak czas pozwoli. Na cynowanie w robotce brakło czasu. Czy zamiast przekaźników JQX-115F-012-1ZS3 1p 16A/HF RoHS można użyć Przekaznik RM85-2011-35-1012 W 1p 16A Pbf z powodu trudności z zakupem JQX-ów. RM-y mogę mieć po 3,85zł /szt. u Piekarza.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Sławek, prasowanka jak na pierwszy raz wyszła bardzo ładnie, jak zrobiłem dopiero za drugim podejściem.
Aktualnie przekaźniki JQX115 są oznaczane jako HF115. Relpol to solidny, krajowy producent przekaźników i z powodzeniem możesz zastosować typ RM84 lub RM85. Przy mocach 100W mogą być z zapasem na 8A, najlepiej z jedną parą styków (kotwicą przełączającą). Przekaźniki 2-u stykowe będą wnosiły większe pojemności do układu.
Pamiętaj podczas wiercenia, że przekaźniki rodziny RM mają grubsze nogi niż JQX i dość ciasno wchodzą na płytce.
Odpowiedz
Witam
Zakupiłem RM85-2011-35-1012 W 1p 16A i niestety 8 szt., które są koło siebie nie wchodzi brak miejsca na 2 szt. za ciasno wiec wiozłem się za przeprojektowanie płytki aby weszły prace idą mozolnie ale do przodu.
Odpowiedz
Moje Relpole są trochę grubsze ale na wcisk wchodzą w płytkę. To może być problem złej skali wydruku. Przekaźnik ma około 12,7mm szerokości x8 daje 101,6mm pomiędzy pierwszym a ostatnim przekaźnikiem. Zmierz ile jest na twojej płytce i jaką szerokości mają przekaźniki. Ja bym dokupił 8 HF115 zamiast robić nowy druk (JQX są RCS a HF115 u Piekarza, inny typ w Maritex).
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości