Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Przy okazji przeszukiwania piwnicy za pierwszym moim podręcznikiem krótkofalarskim "ABC krótkofalowca" natknąłem się na coś takiego: załącznik 1 :-) Znalazłem skany dokumentacji. Dołączyć? Chcę go reanimować- to brązowe to nie farba - to rdza :-)
Ten odbiornik to chyba konstrukcja SP5QU. Skany są już dostępne na forum elektroda.pl, chociaż chętnie widziałbym je w nieco lepszej rozdzielczości. Jestem ciekaw jak to urządzenie działa, bo użyte w nim filtry radiofoniczne są przecież bardzo szerokie.
Trochę zaspałem :-( Ja mam dokładnie te same skany. Nie wiem jak chodzi - po kilku latach gromadzenia części zapomniałem o nim. Teraz przekopuję piwnicę za resztą płytek do niego - były prawie gotowe. Znajdę - bo nic nigdy nie wyrzucam.
(14-01-2011, 13:05)Atlantis napisał(a): Ten odbiornik to chyba konstrukcja SP5QU. Skany są już dostępne na forum elektroda.pl, chociaż chętnie widziałbym je w nieco lepszej rozdzielczości. Jestem ciekaw jak to urządzenie działa, bo użyte w nim filtry radiofoniczne są przecież bardzo szerokie.
Tam nie był 465 radiofoniczny tylko taki pseudo komunikacyjny do AM. Wtedy trudno dostępny.
(14-01-2011, 14:12)sp9mrn napisał(a): Tam nie był 465 radiofoniczny tylko taki pseudo komunikacyjny do AM. Wtedy trudno dostępny.
Czyli jak rozumiem dzisiaj można by taki odbiornik zbudować używając filtra ceramicznego AM murata 455 kHz - przeznaczonego do radiotelefonów CB?
Jakich efektów należało się spodziewać podczas nasłuchu SSB albo CW przy takiej konstrukcji?
Witam - a po co zmieniać drugą pośrednią - łatwiej "wydłubać' taki filtr z radiotelefonu "Echo 4" . Na Allegro czasem są dostępne uszkodzone wręcz "zwłoki' takich radiotelefonów .
(14-01-2011, 14:12)sp9mrn napisał(a): Tam nie był 465 radiofoniczny tylko taki pseudo komunikacyjny do AM. Wtedy trudno dostępny.
Czyli jak rozumiem dzisiaj można by taki odbiornik zbudować używając filtra ceramicznego AM murata 455 kHz - przeznaczonego do radiotelefonów CB?
Jakich efektów należało się spodziewać podczas nasłuchu SSB albo CW przy takiej konstrukcji?
Po prostu działal :-) było trochę szerzej - więc stacje z boku bardziej przeszkadzały - ale dało się przeżyć.
Teraz można zmienić na 455, bo kwarce do przemiany na 455 są łatwo dostępne. (kiedyś były na 465 z radiotelefonów radmora).
Oczywiście metoda wydłubania z echa (późnego,) lub tukana jest rownie skuteczna.
Witam,
Zrobiłem osobiście taki odbiornik na początku lat 80-tych. Chodziło to radio tak sobie, aczkolwiek byłem nawet z niego zadowolony, bo to było moje pierwsze radio z przemianą. Dzisiaj bym się nie bawił w takie rozwiązania, tylko zbudowałbym odbiornik wg F6BQU - prostszy, tańszy, pojedyncza przemiana i lepszy w działaniu - polecam. A odbiornik SP5QU wstawiłbym do muzeum . Jako pamiątka polskiego krótkofalarstwa. Technika idzie do przodu, to po co się cofać w rozwoju. No chyba, że ktoś z powodów sentymentalnych chciałby popróbować jak takie coś działało.