Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
W CDG2000 pierwszy wzmacniacz pomiędzy mieszaczem a zasadniczym filtrem selektywnym jest nieregulowany. Filtr wewnątrz wzmacniacza p.cz. jest tylko filtrem czyszczącym na trzech kwarcach o małym czasie opóźnienia.
Żeby porównywać tą konstrukcję z innymi trzeba popatrzeć na całość konstrukcji.

Analizowanie tylko fragmentu całości to trochę jak dotykanie ogona słonia z zawiązanymi oczami. Można pomyśleć, że to sznurek...

Sześć mosfetów w p.cz. to rzeczywiście trochę za dużo, ale dla próby jak najbardziej, gdy ustawi się ręczie małe wzmocnienie.
Wzmocnienie p.cz. za filtrem w konstrukcjach ze skupioną selektywnością nie powinno przekraczać pozapasmowego tłumienia filtru selektywnego. Nie dotyczy to filtrów czyszczących stojących po drodze. Dla filtru PP-9 to może być aż 85dB, pod warunkiem bardzo dobrego ekranowania samego filtru. Z tym w wielu TRXach są kłopoty. Np. w Digitalu 942 tłumienie filtru PP-9 zamontowanego na płytce wynosi tylko 40dB. Winę za przesłuch ponoszą dwa duże obwody p.cz. na wejściu i wyjściu filtru, które się sprzęgają, ale też przesłuch na diodach przełaczających filtry - omijanie filtru dla emisji AM.
Warto zmierzyć rzeczywisty przesłuch na filtrach zamontowanych na płytkach TRXów. Do tego nie są potrzebne żadne przyrządy tylko dobrze działający i dobrze wyskalowany S-metr. Podłączamy antenę i ustawiamy na stację nadającą z poziomem np. S-9 +40dB. Potem wylutowujemy lub odłączamy filtr selektywny i patrzymy ile jest na S-metrze. Nie powinno być nic, ale to teoria...

Odpowiedz
Analogię do CDG2000 zrobiłem na podstawie zestawienia układu z wykorzystaniem dwóch niezależnych ARW. Tak jak sam pisałeś: ",...mianowicie zrobiono dwie pętle ARW. Jedna przed filtrem, a druga za filtrem." U mnie pierwsza obejmowała tor 9MHz a druga 500khz rozdzielone filtrem. Wziąłem zbyt dosłownie co napisałeś. Oczywiście u mnie drugi filtr nie jest doczyszczający, gdyż jest to filtr z ostrymi zboczami SSB/CW. Układ się różni, bo w CDG2000 wszystko jest na 9MHz... chodziło mi tylko o to stwierdzenie.
Byłem ciekawy jak się będą zachowywać dwie niezależne ARW w torach połączonych jeden za drugim.. stąd użyłem określenia "konfiguracja CDG2000", by obrazowo to pokazać.. a nie kopia rozwiązania CDG2000, czego miałem świadomość.
Być może była to nadinterpretacja z mojej strony jako że jest zbyt duża różnica układów, poza szczegółem że też chciałem przetestować dwie niezależna ARW w torach p.cz. Nazwijmy to w takim razie moją koncepcją dwóch ARW w B-L-U na dwóch p.cz..

Moje obie wcześniej przedstawione propozycje ewentualnej realizacji TRX z dwoma p.cz. na mosfetach obejmują koncepcję podzielenia wzmocnienia pomiędzy torami 9Mhz i 500khz, co eliminuje problem zbyt dużego wzmocnienia toru p.cz. i ewentualnych przesłuchów..
By dokładniej wyjaśnić jak bym to widział:
W torze 9MHz (pierwsza p.cz.) usunął bym trzeci mosfet, pozostawiając pierwszy przed PP9 i za PP9. Biorą one udział w dopasowaniu PP9 oraz formowaniu sygnału SSB. Modulator DSB pozostał by na częstotliwości 9Mhz tak jak dotychczas. W torze 500kHz usunął bym pierwszy mosfet przed FEM. Robi to duży problem z dopasowaniem wejścia FEM po drugim mieszaczu, ale jest do zrobienia. FEM dobrze się dopasowuje do wyjścia mieszacza na UL1042.
Oba tory mogły by pracować na dwóch niezależnych ARW lub pierwsza ARW mogła by być objęta RRW. To tylko koncepcja, która nie wiadomo czy dojdzie kiedykolwiek do realizacji.

Odpowiedz
Jest bardzo dużo rosyjskich konstrukcji z podwójną przemianą, warto na nie spojrzeć. Na ARW patrz z przymrużeniem oka, tylko niektóre rozwiązania ARW są warte uwagi.
Odpowiedz
Główny cel czyli wykonanie, uruchomienie i wykorzystania IF na mosfetach został zrealizowany - powstał przy okazji B-L-U. Teraz pozostała zabawa z różnymi pomysłami, nie koniecznie wykonanie kolejnego transceivera od A do Z.
Jak pokazałem tor p.cz. z 500kHz FEM może być wykonany jako odbiornik na dowolną częstotliwość wykorzystując syntezę. To oznacza że może być torem drugiej przemiany na dowolą częstotliwość. Wystarczy pobawić się torami wejsciowymi jako pierwsza przemiana i tor nadawczy SSB/ CW, zrobić TRX jak z klocków.
Dla wersji TRX z FEM 500kHz wykonałem BPF z czterech kubków 10x10. Na 80m tłumienie lustrzanki jest 40dB na 40m jest 30dB.. mozna za tem zrobic opcję TRX z FEM na te pasma i jednoczesnie moduł drugiej p.cz.
Nie chcę już zmieniać układu p.cz. z mosfetów na inne rozwiązania typu układy scalone szerokopasmowe bo potem jest problem z szumami i trzeba stosować filtry doczyszczajace itp rozwiązania. Zaletą mosfetów i obwodów rezonansowych w drenach jest niski szum.
Odpowiedz
Przy dwóch przeminach trzeba się zastanowić w jaki sposób generować częstotliwość drudiej heterodyny i BFO. Jeśli to będzie robić synteza to potrzebny jest inny program. Można wykorzystać do tego celu wszystkie trzy wyjścia generatora, ale traci się wtedy możliwość bezpośredniego generowania CW.
Można też wykorzystać syntezę w obecnej wersji, ale wtedy trzeba dorobić dodatkowy generator kwarcowy drugiej przemiany i mieszacz do uzyskiwania częstotliwości BFO na 200kHz lub 500kHz.
Warto spojrzeć też na schematy TRXów z seri Digital 931 - 942 - tam są dwie albo trzy przemiany

Może ktoś ma inne pomysły. Może jakieś linki do syntezy do podwójnej przemiany?

To są moje sugestie zrobienia nowych modułów do innych rozwojowych wersji TRXów z podwójną przemianą.
Odpowiedz
Na dzisiejsze czasy sprawa wydaje się być prosta z generowaniem sygnałów do drugiej przemiany. Jest synteza Easy w której wpisuje się f przemiany i wygeneruje BFO dla drugiej p.cz.. ale potrzebny jest rezonator do generatora do przemiany z I pcz na II pcz.
Co w syntezie "nostalgicznej" z B-L-U?.. jako że mamy do dyspozycji kod programu, wystarczy w linni wzoru wyliczenia częstotliwości BFO odjąć wartość przesunięcia na drugą p.cz. wtedy dostaniemy tak jak Easy BFO dla drugiej przemiany (zamiast generować BFO przykładowo 9001500 kHz będzie 501500 kHz)... trzeba jednak rezonator generatora przemiany np. 9,5MHz lub 8,5 MHz dla przejścia z 9MHz na 500kHz. Trzeba jeszcze mieć na uwadze, że w zależności od wyboru częstotliwości generatora przemiany może nam się odwrócić wstęga.
Łatwe rozwiązanie które kiedyś pokazywałem to druga synteza dowolnie prosta która wygeneruje f potrzebną do przemiany (zamiast rezonatora) i BFO. Była by to synteza niezależna od głównej syntezy która obsługuje trx jako heterodyna pierwszej przemiany. Druga synteza nie musi mieć już wyświetlacza ani żadnych funkcji czyli dowolną najprostszą można zastosować ktora generuje dwa sygnały. Ja kiedyś użyłem do tego celu syntezę VK3HN.
Odpowiedz
Swego czasu stosowałem dodatkowy mieszacz, do którego doprowadzałem BFO 9001500 z syntezy i generator 9500000MHz. Na wyjściu dostawałem BFO dla p.cz. 500kHz.
Przy takim rozwiązaniu trzeba dobrze przemyśleć połączenia masy, izolować stopnie dodatkowymi trafami, aby nie powstały dodatkowe prążki.
Zaleta taka, że w syntezie nic nie przerabiamy. Nie zawsze mamy dostęp do kodu źródłowego.
Odpowiedz
Jednym z zasadniczych powodów zrobienia drugiej przemiany na 500kHz jest uniknięcie stosowania generatorów BFO dla stosunkowo wysokiej p.cz. 9MHz gdyż ona bardzo przenika na wejście czułej p.cz. Czyli chodzi o ty by te częstotliwości 9001500 (8998500) wyeliminować z układu. Wiemy jakie są skutki. Na nikskich częstotliwościach ten problem jest mniejszy. Dlatego przy obecnej prostocie zrobienia syntezy na Si5351 wykonanie drugiego niezależnego generatora dla uzyskania generatora do przemiany, częstotliwości 9500000 i 500 kHz BFO wydaje się być optymalnym rozwiązaniem. Synteza mini mieszcząca się w pudełku od zapałek (bez wyświetlacza bo jest nie potrzebny) to np. SugarCube ZL2PD. Biorąc pod uwagę możliwość przestrajanie częstotliwości 9500000 syntezą otrzymamy dodatkowo funkcję shift - przesuwanie ch-k filtrów między sobą czyli płynne zawężanie pasma przenoszenia. W przedstawionym przez ciebie rozwiązaniu funkcji shift nie da się zrobić bo by pływało jednocześnie BFO.
Możliwości generowania potrzebnych częstotliwości jest dużo, każdy może wybrać jakie dla niego jest najbardziej odpowiednie i najmniej kłopotliwe.

SugarCube

Odpowiedz
Z tym shiftem to bym dyskutował. Warunkiem dobrego działania jest mniej więcej taka sama stromość zboczy filtrów. Tylko z dobrymi filtrami będzie to dobrze działać. Jeśli pierwszy filtr spełnia jedynie rolę zapobiegającą intermodulacji to jest on najczęściej prostszy np. 4-kwarcowy i wtedy stosowanie shiftu ma mały sens.
Jak pisałem wcześniej filtr EMF stosujemy często w celu uzyskania znakomitego audio, które jest do uzyskania przy jego pomocy. Jest jednak warunek - pierwszy filtr musi być szerszy i mieć dla SSB około 4,5kHz. Aby nie psuć fazy taki filtr też musi być dosyć prosty np. 4-kwarcowy. Wtedy shift też jest problematyczny.
Trzeba się też zastanowić czy regulując generator drugiej przemiany nie powiązany z główną syntezą nie będziemy jednocześnie zmieniać częstotliwości odbieranej stacji...
Odpowiedz
Wariantem może być zastosowanie standardowych filtrów FEM górno i dolnowstęgowego połączonych kaskadowo z mieszaczem pomiędzy nimi i generatorem o podwojonej częstotliwości pośredniej. Przestrajanie tego generatora powoduje przesunięcie zboczy filtrów odpowiednio w górę lub w dół dając porządany shift i zwężenie charakterystyki bez utraty stromości zboczy filtrów.
Stosowny schemat można znaleźć tutaj: http://cqham.ru/lib.htm Бунин С.Г., Яйленко Л.П.
Справочник радиолюбителя-коротковолновика." str.82
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości