Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
To "porównanie" to tylko było pokazanie jaki jest poziom tła szumu z pasma na 21Mhz na podstawie wskazań FTdx10, by pokazać odstęp podłoga szumowa naszego odbiornika od szumu z pasma, czyli zobrazować czułość naszego odbiornika... (przy małej czułości odbiornika a dużym poziomie szumu z pasma, też nam może pozornie się wydawać że odbiornik jest bardzo dobry). W naszym przypadku pokazywany szum z pasma 21 Mhz na FTdx10 był poniżej wskazań S1, a ten szum tła pasma wielokrotnie przewyższał podłogę szumową naszego odbiornika z p.cz. na mosfetach.
Natomiast co to innych testów z "oscyloskopem" to myślę by cokolwiek zobrazować to można by pokazać sygnały CW i reakcję ARW, bo dla sygnałów SSB zobrazowanie jest problematyce ze względu na charakter sygnału (zmienność amplitudy i rozciągnięcie wymawianych słów w czasie). To w wolnej chwili coś nagram,... ale..

Kolejna informacja, dziś odebrałem przesyłkę z kolejnymi PCB - kolejnymi modułami do odbiornika/transceivera. Z osobami, które były zainteresowane skontaktuje się prv co do wysyłki...

Jeszcze jedna informacja, którą chciałbym przekazać: ja NIE planuję ani w fragmentach (modułach) ani w całości (gotowego odbiornika/transceivera) zgłaszać tego projektu do konkursu PUK w Burzeninie.
Jednak, jeśli nic nie stanie na przeszkodzie by w tym roku być w Burzeninie i organizator wyrazi chęć zarezerwowania panelu dyskusyjnego, to chętnie podyskutuję na temat tego projektu. Myślę że do września uda się uruchomić choćby jedną gotową wersję transcivera do pokazania na miejscu.

Foto kolejnych PCB.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Piotrze, slot masz zarezerwowany.
Określ się ile chcesz czasu i ewentualnie rozmiar sali ;-) No i nazwij to jakoś atrakcyjnie ale i zrozumiale pls. Szczegóły, dzień, godzina do ustalenia zgodnie z Twoimi możliwościami i wymaganiami.
Pozdro
Maciek
mrn
Odpowiedz
Wow, dziękuje Maćku za tak szybką reakcję i propozycję.... co do szczegółów, nazwa bloku tematycznego, godzina to chyba jeszcze uzgodnimy, ale termin to na pewno sobota, bo ja tylko przyjeżdżam na soboty... sala, wielkość, no nie wiem ilu będzie chętnych,... pewnie jakieś małe grono tych co są tu.. będą lub już realizują ten projekt i wybierają się do Burzeninia...? może ta mała salka na pietrze po prawej od schodów by wystarczyła...
--------------------------------------------------------------------
Nazwa bloku tematycznego: Misja Niemożliwa Blu01: IP3 +40dBm w niskobudżetowym klasycznym transciverze SSB/CW.
Streszczenie odcinka: 1. Zmodernizowana wersja niskoszumowego wzmacniacza p.cz. na mosfetach o dynamice >100dB. 2. Mieszacze na kluczach analogowych FST3125 i SD5400 o wysokim IP3 typu H-mode oraz pierścieniowy wg. Oxnera i Colina Horrabina. Zmodernizowana wersja układu kształtowania sygnału heterodyny na HC04 i HC86. 3. Diplexer do mieszaczy na kluczach teoria a praktyka wykonania - zdania podzielone. 4. Demodulator i modulator na komórkach Gilberta z wykorzystaniem układów S042 i SN16913 czyli wersja Europejska i Japońska.

to było chyba na tyle w programie na ten rok,... kontynuacja (2025): MN Blu2dx - druga przemiana na filtrach elektromechanicznych, doszły by już też jakieś doświadczenia z eksploatacji, problem syntez itd...
Odpowiedz
OK, dziękuję bardzo
Jak znajdziesz moment to bardzo proszę o podesłanie na SP9MRN(at)gmail.com kilku fotek w celach promocyjnych (czyli ze zgodą na publikowanie), bo nie chcę sam wybierać z tu zamieszczonych. Z góry dziękuję.
MAciek

Odpowiedz
@SQ5KVS zgodnie z prośbą, załączam kilka zdjęć - wskazania na oscyloskopie testowe/porównawcze:

1. Sygnały CW z odbiornik p.cz. mosfety - sygnał u góry (żółty) i praca ARW na dole (niebieski).

2. Sygnały SSB odbiornik p.cz. mosfety - sygnał u góry (żłóty) i praca ARW na dole (niebieski).

3. Porównanie sygnałów CW na odbiorniku p.cz. mosfety i z FTdx10. U góry p.cz. mosfety (żółty), na dole FTdx10 (niebieski).
FTdx10 daje sygnał z lekkim opóźnieniem - obróbka cyfrowa.

Porównawczy odsłuch audio był identyczny na obu odbiornikach - można powiedzieć dokładnie tak jak wyglądają prawie identycznie obrazy tych sygnałów.

p/s z wysyłką PCB poszły papierowe schematy, ale przygotuję tu jeszcze szerszy opis uruchomienia całości i jak podłączyć wszystkie bloki ze sobą (mieszacz, p.cz., demodulator/modulator), są opcje na płytce demodulatora, trzeba uważnie to prześledzić przy montażu.

Odpowiedz
Kolego Piotrze,
wyrazy uznania i podziękowanie za wykonane dotychczas prace.
Przydałby się schemat połączeń pomiędzy płytkami, info o prawidłowym doborze poziomu sygnałów i ewentualnie wskazówki na co zwrócić uwagę.

Pozdrawiam
jerzy
Odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa.
Wskazówki się przydadzą, bo drobne błędy na płytkach niestety się pojawiają... teraz przeglądałem płytkę wzmacniacza różnicowego s-metra i jest tam błąd zwarcia połączenia między diodami 1N4841, a ścieżką zasilania. Nie jest jednak krytyczny, bo my te diody pominiemy w montażu i zamiast nich zrobimy zworkę. Były one pierwotnie przewidziane do ewentualnego skorygowania wskazań miernika, ale nie są potrzebne. Można wlutować dla testów tylko jedną diodę z pominięciem środkowych otworów by sprawdzić czy wpływa na poprawnie wskazań s-metra (korekta charakterystyki wychylania wskazówki). Ale nie należy wykorzystywać dwóch otworów środkowych!.
Przepraszam za te drobne błędy, które powstały na płytkach.

Poniżej schemat wzmacniacza różnicowego s-metra i pokazany problem na płytce.

Przygotowałem też schemat połączeń między poszczególnymi modułami (płytkami) z informacją o poziomach sygnałów BFO, które są do ustawienia potencjometrami montażowymi na płytce oraz inne uwagi na opisie.

W załączeniu pdf z opisem do pobrania.

W miarę montażu poszczególnych modułów, jeśli były by jakieś dalsze niejasności będziemy wyjaśniać na bieżąco. Gdyby ktoś zechciał podzielić się swoimi spostrzeżeniami do montowanych i uruchamianych poszczególnych modułów, to było by korzystne. Dla mnie jest może wszystko zbyt oczywiste, by pisać bardzo szczegółowo i mogę pominąć w opisach jakieś problematyczne elementy projektu, a jest zrobionych dużo opcji na płytkach.

Pytania odnośnie elementów do mieszacza: SD5400 są dostępne w SP w TVSAT-SHOP, natomiast trafa ja ściągałem jako sample (darmowe) z MiniCircuits

Załączone pliki
.pdf   Polaczenia modulow.pdf (Rozmiar: 1.46 MB / Pobrań: 592)
Odpowiedz
(04-01-2024, 19:39)SQ4AVS napisał(a): Dobra ja zrobię na MC1496

Może jakaś informacja o postępie? Ja zrobiłem demodulator na tym układzie ale nie bardzo jestem zadowolony z wyniku.
Odpowiedz
Możesz nam przybliżyć co konkretnie wypada źle i wg jakiego układu testowałeś ten demodulator?
Praktykujący teoretyk
Odpowiedz
Mam taką pośrednią od mojego TRX na 50MHz ,teraz leży i odpoczywa bo mam radio z tym pasmem .Odgrzałem temat ale dopiero na niego trafiłem ale też miałem z nim trochę problemów ale gdy wymieniłem obwody i filtr kwarcowy wszystko można było zestroić i dość fajnie chodziło zrobiłem ponad 500QSO CWi SSB.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości