15-01-2024, 11:40
Na jaki poziomie są szumy antenowe w fabrycznym odbiorniku porównawczym?
|
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI
|
|
15-01-2024, 11:40
Na jaki poziomie są szumy antenowe w fabrycznym odbiorniku porównawczym?
15-01-2024, 22:57
Zrobiłem ponowny test "szumowy" z porównaniem z FTDX10. Konfiguracja: FTDX10 z włączonym przedwzmacniaczem AMP1, nasz odbiornik testowy z dodanym przedwzmacniaczem na 2N5109. Wpierw same odbiorniki bez anten, potem z wkręconą anteną.
Na FTDX10 - szumy po wkręceniu anteny (szum pasma na 14 MHz) na poziomie wskazań poniżej S1, ale bardzo wyraźnie słyszane. Podobnie słychać w naszym odbiorniku testowym. Możemy na tej podstawie porównać poziom szumu własnego i czułości odbiornika. Film obrazujący test: https://youtu.be/-X3ZEy41i98
16-01-2024, 9:30
ciekawe jak to porównanie wypadnie w paśmie 28MHz
16-01-2024, 9:44
Słuchałem na testowym odbiorniku w paśmie 28 mhz i słucha się całkiem przyjemnie.
Porównywałem ze swoim ICOM 746 na pionowej antenie typu J-ka Szumy były mniejsze niż na Icomie.bez stosowania przedwzmacniacza. Tem układ ma potencjał i ne jest zbyt skomplikowany. Przyjemny w uruchamianiu i bez zaawansowanych drogich układów. Gdy to radio ma fajnie zrobione filtry pasmowe to bez znaczenia w jakim paśmie się poruszasz. Moim zdaniem gdyby był tam trzeci mosfet to za bardzo nie pomaga układowi wręcz bardziej go komplikuje Testowałem kilka podobnych rozwiązań i w/g mnie jest to rozwiązanie optymalne. Można dodać jakiś wzmacniacz w-cz na wyższe pasma ale myślę że przyda się tylko w warunkach ekstremalnych. Zrobienie wokół tej pośredniej dobrych rozwiązań jak detektory, bfo i vfo z dobrym sygnałem powoduje że mamy całkiem fajne radio
Pozdrawiam
Adam SP2SGA
Potrzebuję jeszcze nieco czasu by zrobić wersję końcową mieszacza z diplexerem oraz chcę podłączyć klasyczne VFO zamiast DDS AD9850. W miejsce pre-amp na 2N5109 będzie włączany przedwzmacniacz antenowy na mosfetach z regulacją wzmocnienia. W takiej wersji zrobię jeszcze końcowe porównania z FTDX10 na różnych pasmach.
Chcę zweryfikować jak czystość sygnału heterodyny wpłynie na tło szumowe w odbiorniku.
16-01-2024, 14:38
(16-01-2024, 13:07)SP9LVZ napisał(a): Chcę jeszcze zweryfikować jak czystość sygnału heterodyny wpłynie na tło szumowe w odbiorniku. Testowałem BFO s zyntezy na si5351 i sygnał już na ucho jest fatalny. Na klasycznym BFO jest poprawnie. Ale chcąc mieć dla wygody BFO z syntezy wystarczy zrobić filtr pasmowy na 9 MHZ i ewentualnie zaopatrzyć go we wzmacniacz jak w NWT z regulacją i po temacie. Regulacja przydaje się do prawidłowego zaopatrzenia detektora.
Pozdrawiam
Adam SP2SGA
16-01-2024, 15:44
(16-01-2024, 14:38)SP2SGA napisał(a): Testowałem BFO s zyntezy na si5351 i sygnał już na ucho jest fatalny. Tu mnie zaciekawiłeś, a czym owa fatalność się objawiała?
Praktykujący teoretyk
16-01-2024, 16:00
(16-01-2024, 15:44)SP9FKP napisał(a):(16-01-2024, 14:38)SP2SGA napisał(a): Testowałem BFO s zyntezy na si5351 i sygnał już na ucho jest fatalny. A jest tam masa sygnałów niepożądanych i wszystko pcha się na detektor co powoduje znaczny wzrost szumów a sygnał słyszalny nie jest taki krystalicznie czysty. Jeśli masz taką możliwość to sprawdź sobie. I nie trzeba tam specjalistycznych sprzętów do pomiarów. Wszystko będziesz słyszał
Pozdrawiam
Adam SP2SGA
16-01-2024, 16:35
Chętnie sprawdzę. ale dla maksymalnej czystości eksperymentu narysuj w jaki sposób podłączyłeś Si5351 do detektora, jaką częstotliwość generował syntezer (BFO) oraz jaki kwarc użyłeś jako referencja dla SI.
Praktykujący teoretyk
Odpowiem na szybko.
Kiedyś do SI używałem kwarc 27 mhz Obecnie używam tcxo 27 mhz Podłączenie zgodnie z dokumentacją tcxo a wyjście na 2 nóżkę SI Z uwagi że si płynie w czasie a ja uwielbiam CW więc tak sobie wymyśliłem że takie rozwiązanie będzie ok. Stosuję wąski filtr 300hz więc jakikolwiek dryf jest niewskazany. Na tcxo to nie występuję. Podłączenie później...chwilowy brak czasu. Albo jak mówią oponenci jesteś źle zorganizowany
Pozdrawiam
Adam SP2SGA |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|