Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
30-11-2023, 10:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2023, 10:05 przez SP7GRV.)
Witam.
Prąd spoczynkowy na pewno idzie w górę w miare nagrzewania się tranzystora , ale Witku jest to w sumie tak mały przyrost że nie ma to większego znaczenia a pozatym nie chce mi się już ,jak narazie robić żadnych modyfikacji , już przy strojeniu filtrów LPF i modernizacji BPF -spędziłem ładnych parę dni. Ale nie postawiłem jeszcze kropki nad i -kto wie kiedy mnie jeszcze coś najdzie .
Witam
kończę budowę wzmacniacza BIG RU4PN 100W i potrzebował bym pomocy w nawinięciu transformatora T3. Widziałem instrukcję budowy ale nie jest w niej napisane jakiego przewodu użyć. Jeden zwój nawija się oplotem a pozostałe dwa i tu pytanie środkiem z jakiego przewodu? czy ktoś mógł by pomóc?
Potrzebuje kupić TCXO 12.288MHz z dobrą stabilnością bo moje 20MHz trochę płynie.
na KF jest ok ale na VHF chciał bym poprawić bo muszę czekać parę minut aż dojedzie (zrobiłem korektę w ustawieniach -2400).
Może ktoś ma jakieś sprawdzone - gdzie kupić?
(17-12-2023, 10:02)SQ7BCN napisał(a): Potrzebuje kupić TCXO 12.288MHz z dobrą stabilnością bo moje 20MHz trochę płynie.
na KF jest ok ale na VHF chciał bym poprawić bo muszę czekać parę minut aż dojedzie (zrobiłem korektę w ustawieniach -2400).
(17-12-2023, 10:02)SQ7BCN napisał(a): Potrzebuje kupić TCXO 12.288MHz z dobrą stabilnością bo moje 20MHz trochę płynie.
18-01-2024, 19:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2024, 10:39 przez SQ7BCN.)
Na nowej wersji (3.4) płyty głównej jest kilka zmian najistotniejsza dotyczy zmiany wartości elementów C36-C37-R44 jest to filtr pętli PLL DAC5674.Wg dokumentacji układu jest to istotna zmiana, ciekawi mnie czy może ktoś z tym eksperymentował i warto to zmienić?
------------------------------------
Temat przetestowałem już sam...
Wymieniłem też generator TCXO na ECS (0,2 ppm) - korekta w zasadzie zbędna i stabilność bardzo dobra...