Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-7 analizator obwodów
Witam.
Wykonałem sprzęgacz do nwt7 na zalecanym rdzeniu w opisie. W jaki sposób dobrać ilość zwoi bo w opisie jest że powinno być 8-10 zwoi. Przy porównaniu ze sprzęgaczem kolegi i NWT500 oraz jego VNA NANO na moim NWT7 i moim sprzęgaczu mam charakterysykę anteny przesuniętą o kilka kHz w stronę wyższych częstotliwości. Mam 9 zwoi. Z tym że mam kabel 75om i dipol na 80m
Stanisław
Reply
Czy poprawnie skalibrowałeś częstotliwość swojego NWT i czy kolega również miał poprawnie skalibrowane urządzenia. Kwarc kwarcowi nie równy i po to w setup jest poprawka. Ilość zwojów w sprzęgaczu nie wpływa na częstotliwość.
73 JERZY SQ9RFC
Reply
NWT moje i kolegi są dobrze skalibrowane. Może NWT 500 jest bardziej dokładne
Reply
Stanisławie nie jest bardziej dokładne w 100% masz nieustawioną dokładnie częstotliwość zegara DDS, Zakładka: Ustawienia , Konfiguracja
Reply
Dziękuję, sprawdzę. Z tego co pamiętam to ustawiałem zegar DDS-a. Po przełączeniu na VFO i ustawieniu 10MHz na wyjściu miałem 10Hz na plusie. Dokładniej się chyba nie da, ale sprawdzę.
Reply
Rzeczywiście, NWT było odstrojone. Pamiętam że kalibrowałem, ale prawdopodobnie generator pod wpływem zbyt krótkiego czasu się odstroił. Będę sprawdzał za każdym razem jak będę używał NWT. Jeśli sytuacja się powtórzy to wymienię generator.
dziękuję
Reply
Odswieże starego kotleta , ale .
Potrzebuje albo strony ( archiwalnej ) z oprogramowaniem dla NWT , albo wsadu do NWT-7 ,ale dla ad-9850 .
Gdzieś mi wcieło .
Z Góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Reply
(26-01-2022, 18:36)SP4MSU Wrote: Odswieże starego kotleta , ale .
Potrzebuje albo strony ( archiwalnej ) z oprogramowaniem dla NWT , albo wsadu do NWT-7 ,ale dla ad-9850 .
Gdzieś mi wcieło .
Z Góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Czy ma to być wersja na module AD9850?
Reply
Post #497 w tym wątku.
Andrzej
Reply
(27-01-2022, 11:24)SP6LUN Wrote: Post #497 w tym wątku.

Dzięki , jest tam , ale ja już u siebie znalazłem .
Pozdrawiam Rysiek
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)