Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza SI5351 wg UT5QBC
Masz gdzieś zwarcie po stabilizatorach zasilających procka.Sprawdź czy tam masz wszystko OK. Ścieżki, kondensatory itp.
73` by Marian SP4FYE
Reply
Jednak mam dalej problemy z uruchomieniem easy2018 . Ciągle wyskakuje po uruchomieniu <low Voltage>.
Zauważyłem , że w oknie właściwym pojawia się na ekranie w miejscu pomiaru napięcia wartość 0.0 V . W jaki sposób jest dokonywany pomiar napięcia ?
Napięcie po stabilizatorach jest ok.
Reply
Tadku, aby dokonać pomiaru, musi być podane napięcie na drugi styk złącza goldpin, tego długiego na dole płytki. Oznaczone jako Vin. to idzie na dzielnik 3,3k/33k a następnie na procek. Zewrzyj pin nr1 z 2 i sprawdź. Powodzenia.
73` by Marian SP4FYE
Reply
Dzięki
Ja podaję napięcie na piny opisane 13,8V i GND z prawej strony listwy. Czy mam zewrzeć dodatkowo piny na listwie oznaczone +V i Vin ?

Odważyłem się i sukces . Działa !!!! Jesteś moim idolem Qmar.
Reply
Cieszę się, że pomogłem. Powodzenia w dalszych konstrukcjach.
73` by Marian SP4FYE
Reply
(04-01-2022, 19:14)Qmar Wrote: Cieszę się, że pomogłem. Powodzenia w dalszych konstrukcjach.

bardzo się cieszę . Zdaje się , że nie odpowiedziałem gdzie uzyskać kod ? Ja wysyłałem do sale@qrpver.com . Kolega Yustof . Cena powyżej 7$ bo jakieś dodatkowe opłaty poprzez Westerunion.
vy73
Reply
Witam ponownie , po kilku latach odgrzebałem PCB i elementy, Microb 4 robi znakomite wrażenie. Wykonałem też EASY 2 z 2017 roku ( wersja PCB z 12 przyciskami). To jest ta wersja wymagająca kodu odblokowującego .. i tu pytanie, czy ktoś wie jakie są szanse na zdobycie tego kodu ? A jeśli są to do kogo się zwrócić , wojna u nich zmieniła wszystko , pytam tu , bo nie chcę zbędnie zawracać głowy kolegom z Ukrainy , mój problem w obliczu obecnej ich sytuacji jest wszak trywialny. Pozdrawiam Krzysztof SQ8Z
Reply
Klucz kosztował kiedyś 5$, nie wiem jak teraz. Napisz do ur5ldm@ukr.net zapytanie.
73! Zbyszek
Reply
O.K. dzięki za info , na razie udało mi się nawiązać kontakt z UT5QBC , ale ... z racji na to co sie tam dzieje ma bardzo ograniczone możliwości czasowe , muszę wykazać się cierpliwością .. na razie bawię się MICROB'em ;-) , a 2017 odpalone czeka na klucz . Miałem trzy PCB Microba i kończę już trzecią , w przyszłym tygodniu przyjdą dwa LCD (1,8) i brakujący 32F100CBT6 . Przeleżało się to w szufladzie te kilka lat i czas zamknąć temat ;-) . Jeszcze raz dzięki za info , pozdrawiam SQ8Z
Temat ogarnięty , EASY 2017 już pełnosprawna ....
dzięki Jurij UT5QBC !
Reply
Witam, kolejna wersja tym razem EASY 2018 , własna PCB, montaż, wgranie softu, klucz o Jurija i wszystko działa pięknie. Wszystko po za CAT system. Łączę kabelkiem mini USB na USB A , Windows 11 reaguje ale wyświetla komunikat :
" Nie rozpoznano urządzenia USB
Ostatnie urządzenie USB podłączone do tego komputera nie działa właściwie i system Windows nie rozpoznaje go."
po wejściu w Managera urządzeń pozycja która sie pojawia opisana jest tak:
" Nieznane urządzenie USB (żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się)"
A w ogólnych widnieje taki opis:
"System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)

A request for the USB device descriptor failed."

Pojęcia nie mam jak to ugryźć , nigdy nie podłączałem do USB takiego wynalazku ja wirtualny port USB . Z podłączeniem Syntez via FT232 nigdy nie było problemu .
Jeśli jest ktoś kto to ogarnia proszę o pomoc i poradę

Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)