Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
(04-05-2021, 7:55)SQ4AVS napisał(a): "Powiem wprost szlak mnie trafił i to już kolejny raz ...."
Wielu z nas ma do czynienia z programami, błędy są nie tylko w naszych softach ale też w softach takich firm jak Microsoft, Google, czy nawet w sterownikach które posiadamy w domu.
Ogarnięcie samemu przy bardziej złożonych projektach wszystkich kombinacji jest bardzo czasochłonne w bardziej złożonych projektach i licząc od powstania projektu trwa miesiące licząc po 8 godzin pracy dziennie (wiem robię to zawodowo), dodatkowo pewne błędy występują pseudolosowo, raz na ileś sytuacji w takiej sytuacji proponuję:
1 jeśli coś się zdarzy, spróbować namierzyć i opisać szczegółowo sytuację w której wystąpił błąd,
2 przesłać opis błędu ze sposobem wywołania Autorowi oprogramowania,
3 Uwzględnić że Autor oprogramowania ma życie zawodowe, rodzinne
4 z ciekawości spróbować podliczyć ile autor "zarobił" na takim projekcie, proszę uwzględnić ile zarobił by w pracy w tym czasie,
5 rozważyć jakie koszty poniósł, programatory, czasami płatne kompilatory, wtyczki itp
6 zastanowić się może nad wsparciem finansowym projektów, ja wspieram czasami Qucs Studio, Libre Office
Po spełnieniu tych warunków gwarantuję że wszystkim oszczędzi się nerwów autor łatwiej poprawi błąd (wiem że Autor softu Husarka często robi modyfikacje na "życzenie") i wszyscy będą bardziej zadowoleni

Czy można kupić oprogramowanie od autora dla amatora radia z Rosji? Jesteśmy tylko dwoma radioamatorami, którzy zbudowali ten transceiver. Szkoda postawić go na półce.
Czy można kupić oprogramowanie od autora dla amatora radia z Rosji? Jesteśmy tylko dwoma radioamatorami, którzy zbudowali ten transceiver. Szkoda postawić go na półce.
Odpowiedz
Proszę skontaktuj się z autorem. Adres jego jest w Twoim Husarku.
Odpowiedz
Можно, но практически автор ПО назвал цену наконец, но адрес куда послать не дает. Должен сам догадаться, что адрес за отдельную оплату. И опять ожидание ... .
Odpowiedz
Ponieważ aktualna dokumentacja projektu (schematy) są porozrzucane po całym wątku, czy mogę prosić kogoś o podesłanie zbiorczej paczki aktualnych schematów do Husarka DSP? Najlepiej pełen komplet.
Marcin
Odpowiedz
Są porozrzucane dlatego, że po opublikowaniu podstawowej wersji Husarka DSP koledzy z Forum rozbudowali go o inne LPFy, BPFy, oraz większej mocy wzmacniacz PA. Dodany został też moduł regulacji mocy, sterowania zewnętrznym PA jak i skrzynką antenową. Pytaj a koledzy , czy ja odpowiemy.
Odpowiedz
Ok dziękuję za informację. Interesuje mnie moduł regulacji mocy, oraz opcja wbudowania ATU100 by N7DCC. Husarek, który posiadam (nie jestem jego budowniczym) jest opcją 100W, a chciałbym mieć możliwość pracy z mniejszymi mocami (w ustawieniach nie znalazłem takiej opcji). Podłączenie atu100 jest drugorzędne.

Jeszcze dla pewności zapytam o dwie kwestie:
1. rozumiem, że piny do podłączenia klucza sztorcowego (czy bug) mogą być użyte jako miejsce podłączenia zewnętrznego PTT?

2. Chcąc mieć opcję głośnik/słuchawki lepiej dodać opcję rozłączenia głośnika po podpięciu słuchawek, czy taka funkcjonalność jest już zaimplementowana w discovery (w co wątpię)?

Mam adapter w wersji V6, jaka jest przewaga wersji V8 nad 6, czy warto szukać płytki i składać nowy adapter? Oraz do czego służą piny oznaczone "FWD", "REV" "A3" ? Czy są używane w jakiś sposób w Husarku
Marcin
Odpowiedz
PTT przy CW służy do zewnętrznego klucza. Moduł Discovery posiada wyjście głośnikowe i słuchawkowe. Wyjście słuchawkowe jest wykorzystane do nadajnika. Pozostaje do użytku zewnętrznego wyjście głośnikowe. Wyjście to jest w układzie mostka. (nie wolno jednego z wyprowadzeń zwierać z masą. Można rozłączać głośnik po podpięciu słuchawek wykorzystując odpowiednie gniazdo jack. Prosty sposób zmniejszenia mocy to wpięcie tłumika przed PA. Husarek w późniejszych wersjach oprogramowania posiada możliwość ustawiania poziomu mocy w menu.
Adapter w wersji V8 przystosowany jest do współpracy ze skrzynką antenową. W wersji V6 „ciekły” zabezpieczające diody zenera. FWD i REV to nic innego jak wejścia z mostka pomiarowego SWR.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Dziękuję za schemat i odpowiedź. Rozumiem, że mostek pomiarowy jest domyślnie zaimplementowany i nie trzeba nic dodatkowego budować? (przepraszam za moje głupie pytania, to moja pierwsza tak zaawansowana konstrukcja, którą próbuję zrozumieć i uzupełnić dokumentację)

Czy wiecie może gdzie mogę kupić płytki lub gotowe adaptery w wersji v8 ?
Marcin
Odpowiedz
Marcin,
jako uzupełnienie do wypowiedzi Janusza SP5BMP, przedstawiam ewolucję modułu adaptera w Husarku DSP od v5 do v8. Projekt płytki PCB v8 widziałem tutaj na forum, ale nie wiem czy ktoś je rozprowadzał, ja zakończyłem mojego Husarka DSP z adapterem w wersji 6 z (DW_Radio) i z powodzeniem pracuję na nim od czerwca 2019. Moc do wyboru 5W i 18W, nie mam sterowania ATU, ale za to mam dobre anteny i jakoś sobie radzę bez ATU.

73 Roman SQ2RH

Odpowiedz
(21-06-2021, 21:32)SQ2RH napisał(a): Marcin,
jako uzupełnienie do wypowiedzi Janusza SP5BMP, przedstawiam ewolucję modułu adaptera w Husarku DSP od v5 do v8. Projekt płytki PCB v8 widziałem tutaj na forum, ale nie wiem czy ktoś je rozprowadzał, ja zakończyłem mojego Husarka DSP z adapterem w wersji 6 z (DW_Radio) i z powodzeniem pracuję na nim od czerwca 2019. Moc do wyboru 5W i 18W, nie mam sterowania ATU, ale za to mam dobre anteny i jakoś sobie radzę bez ATU.

73 Roman SQ2RH

W jaki sposób przełączasz pomiędzy 5 i 18W? Przeglądałem instrukcję do Husarka ale niestety nie dopatrzyłem się tej opcji.
Marcin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości