Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autotuner 100w wg N7DDC
Może ktoś z Kolegów wie czy wyświetlacz OLED ze sterownikiem SH1106 będzie pracował w tym układzie poprawnie. Wszystkie które patrzyłem ze sterownikiem SD1306 mają 0,96 cala. Różnice są minimalne między nimi tak na pierwszy rzut oka.
Odpowiedz
(27-01-2020, 17:17)SP4JJH napisał(a): Moje wykonanie ATU N7DCC. wyświetlacz 1,3 cala.

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
Odpowiedz
(28-06-2020, 17:33)SQ4AVS napisał(a): Może ktoś z Kolegów wie czy wyświetlacz OLED ze sterownikiem SH1106 będzie pracował w tym układzie poprawnie. Wszystkie które patrzyłem ze sterownikiem SD1306 mają 0,96 cala. Różnice są minimalne między nimi tak na pierwszy rzut oka.

Podstawową różnicą między SH1106 i SD1306 jest rozdzielczość pozioma i organizacja pamięci 132 vs 128 pixeli. Jeśli program jest napisany dla większej rozdzielczości to wyświetlacz będzie chodził z delikatnym przesunięciem obrazu. Z tego co widzę w źródłach do ATU występuje magiczne 128 więc mogą się pojawić artefakty po prawej stronie wyświetlacza, coś jednak wyświetlić powinien.
73 Sławek
Odpowiedz
Mógłby ktoś podać namiary na wyświetlacz 1,3 cala ebay, aliexpress -sprawdzony. Wszystkie co znalazłem to albo ze sterownikiem SH1106 albo zamiast 1,3 cala to 0,96 cala wystarczy przeliczyć podane wymiary np. https://www.ebay.com/itm/1-3-OLED-LCD-Di...SwHlRbPEAY
Odpowiedz
Rafale,
Ten wyświetlacz (biały) kupiłem we wrześniu 2018r i ze skrzynką działa bez problemu, chociaż ze względu na wymiary urządzenia używam 0.96" - jest wystarczająco czytelny.
73 Sławek
Odpowiedz
Właśnie on ma driver sh1106 stąd moje pytanie.
Odpowiedz
Stąd mam w swoich ATU.
Odpowiedz
(29-06-2020, 6:51)SQ4AVS napisał(a): Właśnie on ma driver sh1106 stąd moje pytanie.

hmm... nie zauważyłem faktycznie, więc masz odpowiedź - działa. Z tego co pamiętam musiałem przesunąć ekran w ustawieniach (komórka w eepromie) więc może dla tego nie było problemu.
73 Sławek
Odpowiedz
Witam,
Rafał spróbuj ustawić w epromie 78 04 dla wyświetlacza 1.30" a powinno zaskoczyć. Warto też przy tych ustawieniach podłączyć ten mały 0,91" - ładnie wyświetla w 4 wierszach a znaki są czytelniejsze niż w dwóch.
Pozdrawiam,
Artur SP1QY
Odpowiedz
Pozdrawiam kolegów świątecznie. W ramach nudy zaimplementowałem do swojego ATU najnowszy soft w wersji 3.1. Po tym zabiegu pozostała mi na dole wyświetlacza jakaś dziwna linijka, która trochę drażni oko. Czy ktoś z Was domyśla się co to za śmieć?

Załączone pliki Miniatury

Bogdan
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości