czolem,
swoje badania kondensatorow robiłem z kilku powodów:
1. tak jak pisałem - w pdf-ach z Eelektroniki Dla Wszystkich nie do końca mogłem się połąpać w powiązaniu nazw (MKT, MKSE, KSF, itd) z wykresami i wyciagnąć jakieś wnioski
2. patrząc na swoje kondensatory, nie byłem pewien co do niektórych co do ich typu
3. dla walorów poznawczych - mam miernik z pomiarem tangens theta, to skorzystałem z tego faktu ) i mam nadzieje że Koledzy z wyników badań również)
4. przyznaję że jestem pedantyczny i lubie zrobić coś najlepiej jak mogę

ALE NIE JESTEM ADUIFILEM !
Wnioski:
- w 100% zgadzam się z Henrykiem: jak wszystkie kondensatory są takie same to nie ma się co martwić współczynnikiem temperaturowym (o ile nie jest zbyt kiepski)
- dodatkowo badając temat, trafiłem w książce Piotra Góreckiego "Wzmacniacze operacyjne" str. 212, wzór (27) na rezystancję szeregową wynikającą ze strat:
Rs = tg THETA / ( 2 * PI * f * C)
dla kondensatora MKT który ma tg Theta = 50 x 10-4 i C=47nF, f=1kHz wychodzi:
Rs = 0,005 / (2 * 3,1415 * 1000 * 47 *10-9) = 0,005 / 0,000295 = 16,9 ohma
Czyli:
jeśli użyjemy zwykłych kondensatorów MKT to ich straty są do pominięcia bo dla najnizszej wartości w przesuwniku (1100 ohm) te 17ohm to 1,5%. A do tego przesuniemy całość układu o te 17 ohm (wszystkie gałęzie). Dlatego (i ze względu na wsp. temperaturowy) ważne żeby wszystkie kondensatory były jednakowe i DOBRANE na pojemność.
To chyba wyjaśnia sprawę jakie mają być
pozdrowienia
Artur sp2qca