Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autotuner 100w wg N7DDC
Jaką masz moc na wyjściu TRX-a w czasie strojenia. Jak będzie za mała, to może tak się zachowywać.
73 Paweł
Odpowiedz
5w, sprawdzalem przy wyzszych i bylo to samo, radio to ftdx 1200, najmniejsza moc 5w, na atu pokazuje 5.2
Odpowiedz
Możliwe że elementy L/C które zamontowałeś mają inne wartości niż te wpisane w eeprom. Można je zmierzyć miernikiem RLC wchodząc w tryb testowy skrzynki.
73 Sławek
Odpowiedz
raczej nie sadze zeby wartosci wprowadzone w komorki pamieci mialy wplyw na strojenie, to jest raczej informacja pogladowa co ma wyswietlic , a pomiar jest pobierany z mostka, bo skoro recznie moge sie wstroic w minimum i na wyswietlaczu pokazuje minimalny swr jaki ustawilem recznie, a w trybie automatycznym tylko omiata i nie zatrzymuje sie w najnizszym punkcie pomiaru , dopiero kiedy zwieksze minimum pomiaru daje jakis efekt, moze powodem sa elementy ktore zastosowalem, mam na mysli diody nie smd a przewlekane bat41
Odpowiedz
Sprawdź rdzeń na którym nawinięty jest mostek pomiarowy.

Rdzeń wyglądający jak BN43-202 lub BN43-1502 NIE ZAWSZE NIM JEST.

Indukcyjność uzwojenia wtórnego ( 10 zw.) powinna zawierać się w granicach 80 - 110 uH.
Odpowiedz
Moj bardzo mierny miernik RLC, pokazuje 110 +120 uH. Walka trwa, moze przyczyna tkwi w tym ze sprawdzam plytke na wiszaca, czyli podlaczone zasilanie i wej--> TRX wyj--> wersa tuner przelot --> antena carolina windom 40. Lub moze cos sknocilem w produkcji wlasnie mostka pomiarowego, pierwotne to rowne kawalki drutu fi 1mm, a wtorne 10 zw fi 0.3 moze 04 mm
Odpowiedz
Moje wykonanie ATU N7DCC. Obudowa Hammond HM1455K1601 skrócona do 140mm. PCB według autora,wyświetlacz 1,3 cala.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Witajcie,

Piękna robota - wiadomo, Waldek...
73 Staszek SP2GNB
Odpowiedz
(27-01-2020, 17:17)SP4JJH napisał(a): Moje wykonanie ATU N7DCC. Obudowa Hammond HM1455K1601 skrócona do 140mm. PCB według autora,wyświetlacz 1,3 cala.

Witam.
Jak rozwiązałeś połączenie przycisków z przednim panelem? Jakie to przyciski?
Możesz zrobić zdjęcia połączenia przedniego panelu z główną płytką?
Odpowiedz
W jaki sposób zamocowałeś wyświetlacz OLED żeby nie zwierał . Może klej i taśma dwóstronna?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości