Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SP5WW - Jerzego Węglewskiego
Gratulacje!!
Zaprojektuj nowe, małe płytki, a zamiast przełącznika obrotowego wstaw małe przekaźniki, albo kontaktrony do załączania żądanego pasma. Przełącznik będzie mały i umieszczony na płycie czołowej tam gdzie Ci będzie najwygodniej.
Sposobów jest wiele, przemyśl sprawę.
Powodzenia!
……………
Rysio!
Reply
Część odbiorcza to płytka "Nowy odbiornik SP5WW" plus płytki z przełącznikiem pasm i VFO . A część nadawcza? Planuje obudowę, muszę zaplanować ile miejsca trzeba poświecić, żeby bez specjalnego upychania komfortowo zmieścić całe radio.

Mam zagwozdkę, VFO /trzyzakresowe/ ma dwa gen. 3,5MHz i 14MHz /5.00-5.5MHz/ i i drugi na zakres 21MHz /12-12.45MHz/ opcja 7MHz po zamianie cewek. Pytanie, na 7MHz cewka 8zw 0.6mm plus 150pF, a na 21MHz 14zw 0.5mm plus 68pF. Jaką czestotliwość powinien generować ten na 7MHz, ponieważ u mnie jeden i drugi wariant daje 12MHz - 13MHz?

Drugie pytanie. Jak rozwiązać temat miernika częstotliwości? Przy 3.5MHz trzeba będzie odjąć /9MHz - 5.5MHz/ a przy 14MHz dodać /9MHz + 5.5MHz/??? Za każdym razem trzeba będzie przeprogramować miernik???? A jaka ma być częstotliwość generatora do 7MHz? Przypomnę że cewka 8zw i 14zw dają +- 12-13MHz. 12 + 9 = 21 a 12 - 9 = 3 ...

Na płytce odbiornika działa już wzm. m.cz Smile
Reply
Hej.
To zależy jaki to miernik... Jeśli to jakiś miernik na mikroprocesorze to wystarczy jakieś wejście mikroprocesora wykorzystać, które mu powie czy ma odjąć czy dodać częstotliwość i co wyświetlić.
Jeśli to miernik na licznikach dekadowych to one często posiadają możliwość liczenia w górę/w dół co w praktyce przekłada się na dodawanie/odejmowanie częstotliwości która jest "wpisana" przy pomocy zworek/przełączników na stałe. AVT miało taką skalę daaawno temu ale nie mogę jej znaleźć.
Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
Reply
AVTMOD10. Może ktoś z kolegów posiada oryginalny pasujący do projektu SP5WW przełącznik wielopozycyjny? Może ktoś z kolegów posiada opracowany projekt płytki do systemu z przekaźnikami lub innymi przełącznikami pasm?
Reply
No w opisie stoi: "Jego niewątpliwą zaletą jest możliwość pomiaru z odejmowaniem lub dodawaniem częstotliwości pośredniej, a to poszerza jego zastosowanie do modernizacji konstrukcji odbiorników radiowych oraz nowo budowanych transceiverów." Niestety "albo/albo" bo dodatkowego wejścia które by pozwoliło miernikowi decydować czy nadawać czy odejmować już nie ma....
Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
Reply
Jest przycisk którym wybiera się tryb: dodawanie, odejmowanie, zwykły pomiar. Chodzi mi o to że przy VFO 5.5MHz będzie pasmo 80m i 20m.Przy 9MHz-5.5MHz wskazywać będzie tylko 3.5 - 4MHz, a na 20m wyjdą głupoty. Dobrze myślę?
Reply
(28-01-2020, 0:41)TERMOMIKS Wrote: Jest przycisk którym wybiera się tryb: dodawanie, odejmowanie, zwykły pomiar. Chodzi mi o to że przy VFO 5.5MHz będzie pasmo 80m i 20m.Przy 9MHz-5.5MHz wskazywać będzie tylko 3.5 - 4MHz, a na 20m wyjdą głupoty. Dobrze myślę?

Niestety! Ten miernik (AVTMOD10) NIE NADAJE się do Twojego zastosowania. Nie ma w nim przycisku który masz na myśli. Można jedynie na stałe wpisać pośrednią częstotliwość która będzie dodawana, lub odejmowana od wyniku pomiaru. Ale nie można wpisać odejmowania i dodawania jednocześnie. Za każdym razem gdy zmienisz pasmo pracy z 80 na 20m musiał byś powtórzyć programowanie. Bez sensu!
Instrukcja tu: https://serwis.avt.pl/manuals/AVTMOD10.pdf
Zostaw na ten czas sprawę miernika. Najpierw zbuduj radio na 80/40/20m, tak jak planujesz.
…………………..
Rysio!
Reply
Panowie, nie mogę doczytać na schemacie i w opisie mojego odbiornika RE11/83 wartości elementów C11,R20,R21,R28 oraz diody /jakie?/ D1 i D2.
Czy w filtrze PP9 ma znaczenie z której strony wchodzi sygnał czy jest to obojętne?
Czy C38 przy transformatorze ma jak w C18 i C10 47pF?
Po rozwianiu powyższych wątpliwości można powiedzieć, że płytka jest gotowa do uruchomienia Smile Ależ ona śliczna Wink
Reply
C11 = 100nF
R20/21 = 15k
R28 = 1k
C38 = 47pF (do rezonansu na 9MHz)
D1/D2 = 1N4148 lub inne krzemowe
.................
Rysio!
Reply
I jeszcze jeden nieopisany C17? Na widoku /od strony druku/ przy R17 jest narysowana kreseczka / jakby przerwanie połączenia/ co oznacza?
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 5 Guest(s)