Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
To może ja krótko o helixie do QO-100. Wykonałem ich trzy i ostatni jest najlepszy.
Nawinąłem drutem 4mm na średnicy 38mm, odstęp 28mm pomiędzy zwojami najłatwiej zrobić rozginając je rurką o tej średnicy.
Transformator ćwierćfalowy mam nie jako kawałek zwoju, tylko jest koncentryczny zbudowany za gniazdem.
Odpowiedz
Najszybciej, najtaniej i co najważniejsze skutecznie... podobnie jak kolega Tomek - helix 3,5 zwoja + czasza 80 cm - najlepsza antena z których testowałem,... na rurce kanalizacyjnej o średnicy 40 mm nawijany helix - drut miedziany 4 mm2, skok między zwojami 30 mm 3,5 zwoi i mała blaszka miedziana (trójkąt ok. 2 x 1,5 cm - dobrać do swojej anteny na minimum swr) na pierwszym zwoju i to wszystko w 10 minut. Trzeba tylko jakąś "podkonstrukcję" do helixa wykombinować (u mnie z rozbiórki oświetlacza na 2,4 Ghz).
Z mocy ok. 5 W do anteny sygnały na satelicie powyżej siły bikonu telegraficznego - to moja aktualna (na zimowe wieczory) antena up-link.
Na start oświetlacz może być w prymitywnym wykonaniu z płytki miedziowanej PCB jako ekran z gniazdem N - jak na zdjęciu i też działa... oświetlacz za 15 zł (najdroższe gnaizdo N).
Dla bardziej zaawansowanych można na ten oświetlacz założyć butelkę po dużej pespi dla osłony helixa, co nieco podroży antenę o ok. 4 zł (ale pepsi można wypić).

Odpowiedz
Piotrze, przepraszam ale po ludzku nie chce mi się przebijać przez 17 stron wątku, ale czy policzył lub tylko oszacował ktoś bilans dla łącza?
Odpowiedz
Jest wszystko opisane na: https://amsat-uk.org/satellites/geo/eshail-2/
Transponder liniowy
2400.050 – 2400.300 MHz Uplink nominalna moc 5W z anteną 22.5 dBi (dish 75cm) lub inna konfiguracja by uzyskać EIRP 59 dBm, polaryzacja RHCP
Transponder cyfrowy
2401.500 – 2409.500 MHz Uplink moc peak 100W (dish 2.4m), polaryzacja RHCP

Pokrywa się to z naszymi testami na transponderze liniowym, na cyfrowym nie pracowałem.

Poziom własnego sygnału banalnie można sprawdzić przez web sdr http://217.133.56.150:8901/ , jest tam nawet wskaźnik stosunku sygnał-szum. Ja tak porównywałem wszystkie testowane oświetlacze wg. sygnału wychodzącego z satelity i mocy 5W do oświetlacza. Helix był lepszy do nawet 3 dB, w stosunku do innych oświetlaczy z anten na pasmo 2,4GHz i anteny typu Grid. Nawet 17 el. YAGI na 2,4 GHz próbowałem, ale to już było bardzo kiepsko. Pewnie trzeba by z 4x takie YAGI zrobić, ale to już za dożo nakładu.
Porównania trzeba robić w tym samym czasie, bo siły sygnałów zmieniają się w ciągu dnia i przy różnych warunkach pogodowych.

Odpowiedz
To ja podam inaczej. 50W z talerza 1.8m to sygnał 1Ms (1.25Mhz szerokości) o poziomie 7db S/N (poziom bikona) odbierany na talerzu 90cm.

W załączeniu mój helix. Używam 5 zwojów i tak polecam.
Wolę mieć mniejszy sygnał na krawędziach i dookoła.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Możliwe, że przyszedł czas na stabilizację RX z LNB.

Sygnał z GPS można uzyskać z takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/329447259...2e0e4LMrFO
i potrzebny jeszcze układ który da radę pracować na dworze ( w puszce IP54) przerabiając 10MHz na częstotliwość dla LNB (25,76MHz).

Panowie, macie jakieś rozwiązania? Mogą być gotowce.

Dodatkowo jeszcze dochodzi temat doprowadzenia sygnału do twin LNB nie przeznaczając jednego gniazda F na doprowadzenie sygnału z GPS.

Nic ciekawego w necie nie znalazłem.
Odpowiedz
http://sq1gu.tobis.com.pl/pl/syntezery-d...or-si5351a
całość kilkadziesiąt zł z odbiornikiem GPS, można ustawić 5 dowolnych częstotliwości do pamięci beż żadnego kombinowania z przeróbką 10 MHz.
W układzie można mieć jednocześnie 10MHz i 25,76... Mhz jako sygnały generowane na różnych wyjściach Si5351

Odpowiedz
Dzięki Piotrze.
Odpowiedz
Dysponuję zaktualizowanym programem do Arduino Nano z funkcjonalnością jak opisałem powyżej. Wszystko co na zdjęciach jest do nabycia w wiadomej części świata... Płytkę bazową trzeba zrobić, mam layout.
Odpowiedz
(16-12-2019, 22:36)SP9LVZ napisał(a): Dysponuję zaktualizowanym programem do Arduino Nano z funkcjonalnością jak opisałem powyżej. Wszystko co na zdjęciach jest do nabycia w wiadomej części świata...
A możesz w takim razie zapodać linki do wiadomej części świata z pewnymi źródłami?

Nie wiem czy już na etapie kupna jest chęć zgarnięcia kasy bez wysyłki, może to po drodze, czy już u nas, ale zaczynają znikać nierejestrowane przesyłki. Jedną pomimo, że nie była rejestrowana dało się śledzić i o dziwo dotarła do mojego punktu pocztowego który jest 200 m od mojego domu. Problem w tym, że nigdy ta przesyłka nie dotarła, a PP stwierdziła, że przesyłki o takim numerze nie ma. Dziwne.
Faktem jest, że w przeciągu 3 miesięcy cztery przesyłki nie dotarły, choć zwrot pieniędzy nastąpił bez problemu.

(16-12-2019, 22:36)SP9LVZ napisał(a): Płytkę bazową trzeba zrobić, mam layout.
Jak ktoś ma wolną to mogę odkupić, lub jak ktoś będzie robił albo zamawiał więcej niż jedną to się dołączę.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości