02-09-2019, 9:35
Używam modułu o tym oznaczeniu (ZS-042) z CR2032.
pozdrawiam
Darek
Darek
|
Analizator EU1KY
|
|
02-09-2019, 11:42
Witam,
Przy używaniu baterii CR, bezpiecznie jest usunąć diodę 1N4148 lub rezystor, który jest w szeregu z diodą na płytce modułu. Jeżeli tego się nie zrobi i na dodatek moduł zasili napięciem 5V, bateria CR po pewnym czasie się rozedmie i w najgorszym wypadku wybuchnie.
73 Paweł
02-09-2019, 17:14
Słuszna uwaga Pawła aby wylutować jeden z tych elementów. Przy zasilaniu modułu z 3.3V problem też może wystąpić przy rozładowaniu baterii i po przekroczeniu napięcia przewodzenia diody ale z drugiej strony w miare zużycia baterii nastąpi ograniczenie prądu "doładowania" ze względu na wzrost oporu wewnętrzego ogniwa to może wybuchu nie będzie...?
Dla zasady i bezpieczeństwa lepiej rozłączyć diode albo rezystor przy stosowaniu baterii CR bez względu na napięcie zasilające moduł i tak zrobię u siebie. Dzięki.
pozdrawiam
Darek
Witam,
Jakiś czas temu tu na forum, w jednym z tematów wywiązała się dyskusja na temat stosowania akumulatorków lub mechanizmów doładowujących akumulatorki / baterie przy takich układach zegarkowych Wszystko wyjaśnił Sławek SP9BSL. Osobiście nie widzę żadnego sensu stosowania w podtrzymaniu zasilania takich układów zegarowych akumulatorków, bo i po co. Szybki rzut do PDF-a zastosowanego układu rozjaśni wszelkie watpliwosci. Z mojej strony podpowiem, że prąd pobierany z bateryjki przy zasilaniu układu Vcc=0V i nieaktywnej magistrali i2c ( typowe podtrzymanie pracy zegara bez napięcia zasilającego ) to średnio 850 nA. Łatwo można obliczyć sobie na ile czasu wystarczy taka bateryjka CR.
73 Paweł
07-11-2019, 19:09
Panowie. Parę dni temu odpaliłem analizator bo już żal było jak się wszystko od roku czasu nieposkładane pokrywa kurzem. Ale do rzeczy. Chciałem tylko zakomunikować, bo być może komuś też się przytrafi. Test częstotliwości do 270MHz przechodził prawidłowo, natomiast wyższych już nie. Zacząłem węszyć oscyloskopem po płytce i zonk... dlaczego taki duży okres drgań na kwarcu??? Mierzę częstościomierzem a tu się okazuje że rezonator kwarcowy 27MHz wzbudził się na 9MHz. Overton znaczy się. Zaczął sobie pracować na podstawowej. Zmiana parametrów pojemności w konfiguracji nic nie dawała, innego kwarcu 27MHz pod ręką nie miałem więc wlutowałem 30MHz. Układ na nim ruszył już prawidłowo. Oczywiście musiałem zmienić w konfiguracji wartości na 30MHz.
08-11-2019, 11:58
Miałem tak ale nie z EU1KY tylko z modułem Si5351A. Przy pewnych kwarcach on nie lubi pracować na 27MHz (to może być "wada" Si5351) albo kwarce wrzucane przez Chińczyków nie są jak trzeba (co bym podejrzewał bardziej).
Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
Niestety jedną z typowych wad masowej produkcji jest to, że ilość jest produkowana, a niezbędna kontrola jakości lub przygotowanie wymagane do testów przedprodukcyjnych kończy się niepowodzeniem.
Są rzeczy, które powinieneś kupić w zaufanym miejscu.
13-11-2019, 12:01
Ja kupiłem moduł Si w zaufanym miejscu, znaczy u Hansa Summersa QRP lab. No i też miałem takiego "kwiatka"
Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|