Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
Witam
A ja mam pytanie dotyczące wskazań daty i godziny ( być może temat ten był już poruszony ale po przeglądnięciu tylu wątków nic nie znalazlem )
Otóż po ustawieniu i daty i godziny kiedy wyłączę i później włączę analizator od nowa , godzina ustawia się na 00:00:00 , co może być tego przyczyna?
(16-08-2019, 11:31)EC4AGT Wrote: Witam
A ja mam pytanie dotyczące wskazań daty i godziny ( być może temat ten był już poruszony ale po przeglądnięciu tylu wątków nic nie znalazlem )
Otóż po ustawieniu i daty i godziny kiedy wyłączę i później włączę analizator od nowa , godzina ustawia się na 00:00:00 , co może być tego przyczyna?
Witam
A masz baterię lub akumulator na płytce zegara?
Nie wiem , ja mam moduł taki jaki przyszedł ze sklepu , jedynie mam zainstalowane dwa akumulatorki 3.7 V do pracy w terenie. Druga sprawa to taka ze nie moge polaczyc sie z programem AA600 Analyzer. Mam zainstalowany sterownik karty STM32 Disco ale nie rozpoznaje portu com
16-08-2019, 15:28 (This post was last modified: 16-08-2019, 15:28 by EC4AGT.)
Tez mam takie , i jeszcze inny podobny . Czyli aby data i godzina nie kasowała się należy taki zamontować ? Pytam , bo od dłuższego czasu nie sledze forum i nie jestem na bieżąco
Także chce powrócić do tematu programu AntScope. Znowu nie chce działać. Analizator jest wykrywany tzn port Com 1 , ja wybieram AA600 tak jak poleca autor projektu . Kiedy wydam polecenie Run wyskakuje okno po angielsku o błędzie komunikacji. Ja używam programu w wersji 4.3.4 Sep 8 2017 , także próbuje z wersja 4.2.22 Jun 30 2010 i nic
16-08-2019, 17:11 (This post was last modified: 16-08-2019, 17:11 by EC4AGT.)
Witam
Wlasnie znalazlem Twoja stronę , dziękuje za pomoc. Pozostaje problem z AntScope
Z tego co wyczytałem w internecie , w menadżerze portów powinien się pokazać port z opisem ST , czy to prawda ? Ja mam tam gdzie sa porty COM i LPT tylko com 1 i LPT1
Po podlaczeniu analizatora do portu com 1 pokazuje ze został wykryty RigExpert AA600 ale nie mogę uruchomić programu bo wyskakuje błąd
A tak przy okazji , jaka jest najnowsza wersja oprogramowania ? Ja mam AA v3.0d build 2018-10-20 14:34 . Chodzi mi o wersje DH1AKF
Wlasnie znalazlem Twoja stronę , dziękuje za pomoc. Pozostaje problem z AntScope
Z tego co wyczytałem w internecie , w menadżerze portów powinien się pokazać port z opisem ST , czy to prawda ? Ja mam tam gdzie sa porty COM i LPT tylko com 1 i LPT1
Po podlaczeniu analizatora do portu com 1 pokazuje ze został wykryty RigExpert AA600 ale nie mogę uruchomić programu bo wyskakuje błąd
A tak przy okazji , jaka jest najnowsza wersja oprogramowania ? Ja mam AA v3.0d build 2018-10-20 14:34 . Chodzi mi o wersje DH1AKF
Cześć Wojtek,
Przeczytaj historię programu analizatora, ostatnio AA_CEC_V1.01.zip lub AA_CEC_V1.0A.zip opracowany przez KD8CEC, link tutaj.
Następnie, jeśli najnowsza wersja anteny nie działa,
wykonaj obniżkę, wypróbuj wcześniejszą wersję.
Dla mnie też to drugie nie działa, ponieważ op. system nie pozwoli ci zaktualizować tego, czego brakuje w tym programie. Mam uruchomiony SetupREAntScope040305.exe.
Mam nadzieję, że mógłbym pomóc.
16-08-2019, 19:34 (This post was last modified: 16-08-2019, 19:35 by EC4AGT.)
W analizatorze nie mogę znalesc gdzie sa ustawienia portu, przeglądam instrukcje ale nigdzie nie widzę.
Komputer widzi ze analizator jest podłączony kiedy kabel jest podłączony do trzeciego portu zaczynając od lewej . W menadrzeze nie widze zmian choc po podlaczeniu analizatora w komputerze pojawia sie sygnal ze cos jest podlaczone
( na miarce swr Arduino program AntScope działał )
To ostatnie zdjecie to jest po polaczeniu analizatora , uruchomieniu programu Antscope i podaniu zasilania do analizatora