Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autotuner 100w wg N7DDC
Tadku,
nie wiem dla czego chcesz programować kostkę w programatorze. N7DDC wyprowadził na złącze wszystkie sygnały do podłączenia programatora. Dodatkowo, po uruchomieniu urządzenia trzeba skonfigurować kilka parametrów - przecież nie będziesz wylutowywał kostki żeby to zrobić prawda? Zainwestuj w urządzenie o nazwie PICkit 3. Około 30zł na Aliexpress lub trochę drożej na allegro...
73 Sławek
Odpowiedz
Na płytce drukowanej znajduję się złącze do programowania PIC-a (oczywiście po wcześniejszym jego wlutowaniu) oznaczone jako PROG. To samo złącze służy później do sterowania wyświetlaczem.
Odpowiedz
Dzięki za info . Ja mam programatorPIC K150 i tam jest gniazdo ZIF i jakieś oddzielne nad którego przeznaczeniem się nie zastanawiałem .
Odpowiedz
(20-07-2019, 10:46)SP8GPQ napisał(a): Dzięki za info . Ja mam programatorPIC K150 i tam jest gniazdo ZIF i jakieś oddzielne nad którego przeznaczeniem się nie zastanawiałem .

Niestety programatorem PIC K150 nie zaprogramujesz PIC16F1938. Do zaprogramowania możesz użyć prosty programator JDM lub musisz kupić PICkit-3.
Odpowiedz
(21-07-2019, 10:40)SP4SKP napisał(a):
(20-07-2019, 10:46)SP8GPQ napisał(a): Dzięki za info . Ja mam programatorPIC K150 i tam jest gniazdo ZIF i jakieś oddzielne nad którego przeznaczeniem się nie zastanawiałem .

Niestety programatorem PIC K150 nie zaprogramujesz PIC16F1938. Do zaprogramowania możesz użyć prosty programator JDM lub musisz kupić PICkit-3.

Tak . sprawdziłem listę procesorów i nie ma tego w spisie.
Odpowiedz
Przyszły mi płytki do Atu . Miłe zaskoczenie zamówione 5 a przysłali 6 . Przez moje niedopatrzenie werssja 5x5 zamiast 7x7 . Poplątałem się w tych gerberach Smile
Ale nie ma tego złego... Procesory są DIL co trochę ułatwia niedoświadczonemu.    
Odpowiedz
Kupim 1pc PCB na Autotuner 100w wg N7DDC 7x7.
Franta OK2VFS
Odpowiedz
Witam
Złożyłem częściowo płytkę 7x7. Brakuje indukcyjności, przekaźników oraz elementów SWR-miarki.
Zaprogramowałem PIC16F1938 programatorem PICKIT 3.
OLED 0.91 128x32 zaraz po zakończeniu programowania, dopóki ma jeszcze zasilanie z programatora PICKIT3 wyświetla bardzo poprawnie soft 2.9.
Kiedy wyłączę zasilanie i podam je ponownie, OLED jest ciemny. Obojętne czy zasilam układ z zewnętrznego zasilania, czy też ponownie podam napięcie z PICKIT3.
Każdorazowe, ponowne załadowanie programu powoduje poprawne wyświetlanie na OLED. Po odjęciu zasilania i ponownym jego podaniu OLED jest ciemny. Zmiana wyświetlacza na inny nie pomaga.
Czy ktoś z kolegów miał podobny problem?
Czy brak elementów pomiaru SWR na płytce może mieć wpływ?

Proszę o radę.

Dodam jeszcze że pobór pradu kiedy nie świeci OLED wynosi nie całe 6mA.
Zauważyłem że jak poiskrzę trochę plusem, tzn. załączam i odłączam szybko zasilanie to w pewnym momencie OLED startuje i wyświetla poprawnie. Pobór prądu wzrasta do ok. 15mA i wszystko jest ok. Po odjęciu zasilania i ponownym jego podaniu OLED jest znowu ciemny.
73
Pozdrawiam
Wojtek
Odpowiedz
Witaj Wojtku.
Projekt jest tak dopracowany że po poprawnym montażu startuje od razu.
Moim zdaniem masz problem z zasilaniem 5V lub błędne, niepewne podłączenie OLED do złącza na płytce. Sprawdź dokładnie połączenia OLED i złącze na pcb.
Sprawdź też zasilanie tj diodę D3 i stabilizator 5V.
Nie bardzo rozumiem tego: "Obojętne czy zasilam układ z zewnętrznego zasilania, czy też ponownie podam napięcie z PICKIT3" czyżbyś podawał to napięcie na pin 2 złącza programowego? Jeżeli tak to błąd.
Darek
PS.
Układ pracuje poprawnie również bez elementów SWR. Może niepoprawnie wskazywać ale działa na 100%
Odpowiedz
Witaj Darku.

Też mi się wydaje że problem leży w zasilaniu ale sprawdziłem już wszystko i nic.
Napięcie po 78l05 mam na poziomie 5.15V. Może to zbyt dużo?
Pisząc: "Obojętne czy zasilam układ z zewnętrznego zasilania, czy też ponownie podam napięcie z PICKIT3"
mam na myśli to że jak programuję procka to zasilam go w tym momencie tylko z programatora PICKIT3 i wtedy natychmiast po zakończeniu programowania OLED świeci.
73
Pozdrawiam
Wojtek
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości