26-06-2019, 11:01
Jak byś mógł podać, jaki rdzeń zastosowałeś?
Pozdrawiam Ryszard
Pozdrawiam Ryszard
Ryszard 73
|
Analizator EU1KY
|
|
Niestety nie znam symbolu rdzenia. Przewleczone przez niego były przewody zasilania silnika DC z kserokopiarki. Jest to całkowicie przypadkowy rdzeń, jaki wpadł mi w ręce.
Dobrze się spisują rdzenie pozyskane z kabli zasilania sprzętu komputerowego. Naniosłem małe poprawki do firmware KD8CEC, powodujące, że ustawienia są teraz trzymane w katalogu /KD8CEC, a nie w /AA jak to jest w firmware EU1KY. Po wstępnych testach wygląda, że wszystko jest ok. Jak ktoś będzie zainteresowany, to mogę zamieścić skompilowany wsad. Propozycję zmian w wolnym czasie przekażę do autora - KD8CEC
73 Paweł
26-06-2019, 16:58
Mam pytanie!
W jaki sposób należy przeprowadzić kalibrację funkcji L/C w wersji 1.01 CEC, aby było to właściwe? ....................
26-06-2019, 17:42
(24-06-2019, 14:14)DH1AKF napisał(a): Witaj, Pavel, Ja mam wersję AA EU1KY v3 DH1AKF&KD8CECv0.53 Wygląda to tak:
Witam,
Tadku dziękuję, super. Jak już pisałem całość mam opanowaną i pod kontrolą. Rysio! kalibracje robisz tak samo, jak główną kalibrację open, 50, short, tylko tu się to robi z poziomu okna L/C. Po prawej stronie ekranu pod oknem wyświetlającym zmierzoną wartość, masz przyciski SET SHORT, SET LOAD, SET OPEN. Podpinasz pod gniazdo wyjściowe odpowiednio obciążenie short, 50, open i dla każdego klikasz odpowiedni przycisk ekranowy. Na koniec zapisujesz klawiszem Apply & Save. Możesz mieć kilka kalibracji. Domyślnie kalibracja przypisywana jest do "Probe A". Na YouTube u autora firmware jest chyba filmik pokazujący, jak to się robi.
73 Paweł
26-06-2019, 19:08
może się przyda.....Opis funkcji L/C
http://www.hamskey.com/2019/03/release-f...1-for.html Generalnie autor zaleca do max wartości mierzonych 300pF i 50uH, trzeba dobierać częstotliwość (górne przyciski na ekranie) aby generować jak najmniejszy błąd. Pozdrawiam Darek
Witaj Paweł.
Mam pytanie odnośnie kalibracji . Robiłem kalibrację QSL 5,50,500om. Czy kalibrację do miernika L/C mam robić tak samo , czy tak jak autor 0,50,otwarty? Nie wiem też który pomiar jest właściwy . W zależności od zadanej częstotliwości wyniki są różne , ale jedne są wyświetlone białe , a inne czerwone . Króre wybrać . Czy może ktoś podpowiedzieć ?
26-06-2019, 20:03
Dzięki Paweł, Dzięki Darek!
Przez chwilę się zastanowiłem dlaczego dla L/C jest oddzielna kalibracja, no i zwątpiłem. Teraz wszystko jasne. Uruchomiłem właśnie 5-ty już z kolei analizator, tym razem z najnowszą wersją oprogramowania. Dla Kolegów z dobroci. Mam też pewne swoje spostrzeżenia odnośnie uruchamiania. Zauważyłem że przy kwarcu 25MHz dla Si5351 spada górna częstotliwość jaką przechodzi test generatora. Przy kwarcu 27MHz jest 270/1400MHz, natomiast dla kwarcu 25MHz wartość ta wynosi 200/1000MHz. Warto też podnieść poziom sygnału z generatora doprowadzaną do mieszaczy poprzez wymianę rezystorów R6 i R13 na mniejsze wartości, np. o połowę. W jednym z egzemplarzy dałem z R=1,5k na 470, a z R=510 na 220 oHm. Miernik pracuje poprawnie. Holendrzy w swojej dystrybucji płytek stosują wartości rezystorów 1k2/330, jeśli dobrze zapamiętałem. Sądzę więc że zmiana na wartości o połowę mniej, będzie optymalna. Na razie tyle. Muszę się jeszcze nauczyć obsługi WSPR, FT8 itd. w tym mierniku, Na dzień dzisiejszy nie wiem o co tu chodzi. ..................... Rysio!
26-06-2019, 20:06
(26-06-2019, 20:03)SP6IFN napisał(a): Przez chwilę się zastanowiłem dlaczego dla L/C jest oddzielna kalibracja, no i zwątpiłem. Teraz wszystko jasne.ja też się nad tym zastanawiałem, ale myślę że powodem jest to że do pomiaru elementów L-C jest inna sonda pomiarowa niż do pomiaru anten. W linku który podał Darek jest wyczerpująca informacja co i jak oraz gdzie są ograniczenia. Potencjał w sprzęcie jest, oprogramowanie się poprawi Mnie najbardziej brakuje pomiaru Q przy indukcyjnościach oraz drażni mnie miganie ekranu przy pomiarach SWR. Kilka zwiech też zaliczyłem...@KLIMA ja mam nawinięte RG316 z mniejszym promieniem niż zalecany bo typowy rdzeń z kabla VGA to wymusza, od ponad dwóch lat pracuje bez najmniejszego problemu, nie widzę żadnych skutków ubocznych dla kabla...
73 Sławek
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|