Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
Modyfikacja - funkcja VNA na płytkach gdzie wlutowany jest sam układ generatora .

Odpowiedz
Tak, wszystko jest zrobione poprawnie na tej płycie za pomocą CLK2.

Justas LY2BOK
Odpowiedz
Czy koledzy mogą się podzielić informacją jak wykonać dławik wejściowy do obecnej wersji analizatora EU1KY. Mam nawinięte teraz 4 zwoje na rdzeniu pozyskanym z kabla komputerowego jak sugeruje autor. W różnych wykonaniach widzę różne rdzenie i inne ilości zwoi. Autor podaje na stronie, że długość nawiniętego kabla na rdzeń od wejścia do miejsca uziemienia na płytce nie może przekraczać 1/4 długości fali maksymalnej częstotliwości pracy analizatora. Jak to się ma w praktyce w wykonanych urządzeniach?
73! Zbyszek
Odpowiedz
Zbyszku, bo to zależy kto ma jaki rdzeń, wielkości i średnice są różne bo i kable VGA są różne. Mnie weszło 4 zwoje RG316 i zmieściłem się poniżej lambda/4 dla 146MHz, wyżej mi nie trzeba bo mam inny sprzęt. Ten balun działa jak sprzęgacz do pomiaru prądu płynącego do anteny i jak każdy tego typu układ jest kompromisem między minimalną częstotliwością a maksymalną. Yuri to opisał na swojej stronie. Od dołu pracuje rdzeń, od góry masz limit w postaci lambda/4 gdzie występuje rezonans i nie ma pomiaru prądu z kolei pomiar napięcia szybuje do góry.
73 Sławek
Odpowiedz
Dzięki Sławek za wyjaśnienie. Potestuje mniejsze rdzenie na 70cm.
73! Zbyszek
Odpowiedz
Dla pasma 70cm to mały rdzeń i dwa zwoje bo jest tylko 17 cm kabla do zagospodarowania , może przy odpowiednich wymiarach 4 zmieścisz..
Odpowiedz
Nie zapominajmy o współczynniku skrócenia zmniejszającego efektywną długość kabla do zagospodarowania.
Pozdrawiam, Artur, SP1QY
Odpowiedz
Podczas pomiarów pojawił sie pewien problem z kalibracją.
Pomiar (po kalibracji) rezystora kalibracyjnego 500 omów wygląda następująco:

.bmp   E001.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 1,050)
Wartości dla częstotliwości będących wielokrotnością 100kHz są w miarę dokładne.
Pomiędzy nimi wyniki o zdecydowanie mniejszej dokładności.
Ze źródeł programu wiadomo, że kalibracja jest wykonywana dla wielokrotności 100kHz.
Poniżej ten sam pomiar bez kalibracji:

.bmp   E000.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 917)
Wyniki są niedokładne, ale bez "ząbków" z pierwszego zdjęcia.
Wynikało by z tego, że błędne wyniki są wynikiem błędnego wyliczenia pośrednich wartości kalibracji. Jeżeli tak rzeczywiście jest, problem powinien być powtarzalny w innych egzemplarzach analizatora.
Andrzej
Odpowiedz
Witam, zmień ustawienia z pozycji OSL_NSCANS z 1 na 3. i ponowna kalibracja, miałem podobnie i pomogło.
Odpowiedz
Zainteresowała mnie metoda kalibracji częstotliwości , którą opisuje KD8CEC ;
http://www.hamskey.com/2019/04/how-to-fr....html#more
Tylko nie rozumiem dlaczego do zmierzonej róznicy częstotliwości dodaje 1000Hz?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości