Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom –
w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli
(31-12-2018, 18:03)SP9MK napisał(a): W przypadku skrzynki 7x7 zamienione są wyprowadzenia sterujące przekaźnikami i kolidują one z w/w pinami. W zasadzie najbardziej zależy mi na RA3 czyli podtrzymaniu stanu niskiego na czas strojenia.
Witam
Autor pracuje jeszcze nad oprogramowanie, chociaż jest już wersja 2.3 w której do wyboru są 2 algorytmy strojenia. Pierwszy dla "liniowych" wartości L C tj 10, 20, 40 ... pF oraz 100, 200, 400 ... nH i drugi dla wartości takich jak na płytce. Oba algorytmy nie do końca spełniają wymagania autora więc prace trwają. Po skończeniu pewnie powstanie też instrukcja jak w ATU-100-mini i wówczas wszystko będzie jasne.
Co do twojego pytania to można podeprzeć się założeniami do projektu w których autor określił:
- porty A6 i A7 będą wyjściami dla sygnałów żądania nośnej. Czyli w czasie strojenia na wyjściach stany wysoki i niski. Jaki na którym porcie do sprawdzenia.
- port B1 sygnał od przycisku "reset" i port B2 sygnał od przycisku "auto".
Myślę że w wersji 2.3 porty te podobnie jak w ATU-mini:
B1-to "baypass:
B2 -"auto"
"reset" to krótkie przyciśnięcie przycisku "tune".
Natomiast porty A6 i A7 bez zmian.
Tyle mogę zasugerować.
Darek
16-01-2019, 11:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2019, 11:35 przez SP4SKP.)
(16-01-2019, 10:42)SQ9RFC napisał(a): Szukam i szukam schematu skrzynki 7x7 i jakoś nie mogę znaleźć nigdzie ... Pomożecie ?
Autor nie stworzył schematu skrzynki 7x7. Częściowo można go odtworzyć (szczególnie połączenia z mikroprocesorem) z sąsiedniego tematu Autotunera wg EU2AV przeznaczonego na moce do 1KW https://eu2av.ru/viewtopic.php?f=11&t=87
Wykorzystuje on oprogramowanie z ATU-100 7x7 by N7DDC a więc połączenia z mikroprocesorem są takie same.
Ogólnie schemat układu 7x7 jest oparty na schemacie 5x5 ale steruje większą ilością przekaźników do włączania kondensatorów i indukcyjności oraz wykorzystuje inne porty układu PIC16F1938. Zalecono zmianę tranzystorów sterujących przekaźnikami na 2N7002. W załączeniu zestawienie użycia poszczególnych portów układu PIC16F1938 do sterowania skrzynką 7x7 wg N7DDC
16-01-2019, 11:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2019, 12:21 przez SQ9RFC.)
Схему рисовать не вижу смысла.
I wszystko jasne...domyślaj się teraz człowieku co autor miał na myśli.
Pewnie że dam radę. Wszystko kwestia czasu, ale koniec życia coraz bliżej.
Dzięki SP4SKP.
xls - nie da się po bożemu... w pliku tekstowym ?
Ok nie trzeba... - znalazłem ten projekt mocniejszej skrzynki ...
Marcinie, umieszczanie tutaj plików od wcześniejszych wersji tego tunera powoduje tylko zamieszanie i bałagan. Należy śledzić wątek autora N7DDC (podany w post: #1 tego tematu) gdzie umieszczane są poprawki i aktualizacje oprogramowania. Ostatnia wersja to 2.6. Poprzednie wersje zawierają błędy lub są już nieaktualne bo nie zawierają wiele nowych funkcji, które wprowadził autor do swojego projektu.
Tadeusz
Witam.
Spoglądając na schematy mini Atu-100 widzę raczej kosmetyczne różnice między wersją 1.0 i 2.0.
Raptem dodano klawisze BYP_Button i Auto_Button oraz wyprowadzono sygnały RA7 - Tx_req, RA3 - /Tx_req, RC0 - SWR < 1.5, RC6 - SWR <2.5, RC7 - SWR > 2.5.
Co do oprogramowania zgadzam się że program się rozwija i różni się od wcześniejszych wersji.
Zamieściłem linki i archiwum ponieważ wg. mnie łatwiej jest odtworzyć schemat urządzenia korzystając z plików gerbera czy SprintLayout niż korzystać ze zdjęcia.
Pozdrawiam serdecznie.
Marcin.