Wyszukiwarka prawidłowa. Twój generator należy wpisać w formacie " 570BBC000141DG "
adres 55
częstotliwość startowa 56,32 MHz
adres 55
częstotliwość startowa 56,32 MHz
|
HUSAREK DSP
|
|
Wyszukiwarka prawidłowa. Twój generator należy wpisać w formacie " 570BBC000141DG "
adres 55 częstotliwość startowa 56,32 MHz
07-10-2018, 21:15
Czyli według dokumentacji wszystko dobrze...
Nóżka 2 do plusa, bo BBC.... Częstotliwość się zgadza.... Niestety coś nie bangla: ustawiam w menu si adres 55 ale nie mogę regulować w kalibracji. Przewody posprawdzane, nic nie zamienione...
07-10-2018, 21:27
Witaj,
Przemku, zobacz czy masz transmisje na i2c na nogach generatora w trakcie strojenia / kalibracji.
73 Paweł
07-10-2018, 21:53
Paweł, niestety nie mam. Latają jakieś śmieci.
Idąc dalej mam takie przebiegi bezpośrednio na nogach DISCO (SDA i SCL)... Czy kręcę enkoderem czy nie nic się nie zmienia. Za ADUM leci już jakiś śmietnik...Czyżby to oznaczało że to on jest walnięty? ![]()
07-10-2018, 22:05
Przemek nie chcę Cię martwić, ale niedawno mój kolega kupił na Ebay SI-570, który dawał identyczne objawy i nie mógł go okiełznać. Kupił drugi u innego człowieka i wszystko ruszyło.
Bogdan
07-10-2018, 22:12
Kupuje zawsze w sdrkits....
A co sądzisz o tych przebiegach i w zasadzie ich braku za adum?
Przemku, wylutuj SI570, wyczyść go, jak i pady. Sprawdź czy masz przebiegi na padach po si570. Jak będą ok, to wlutuj si570, najlepiej gorącym powietrzem i sprawdź, czy jest ok.
Pomiary oscyloskopem I2C rób tak, aby mieć 2 kanały na jednym ekranie - szynę danych i szynę zegarową. Wyzwalanie ustaw na opadające zbocze linii danych SDA. Tak będzie więcej widać. Na tych obrazkach masz różne podstawy czasu 10us oraz 5ms - są nieprzydatne. Używasz Rigola ( po obrazkach wnioskuję, że model DS1054Z ) Użyj więc jego właściwości - czyli wbudowanego dekodowania magistrali i2c.
73 Paweł
11-10-2018, 20:58
Paweł, ale si570 dobrze siedzi i jest dobrze przylutowany.
Zastanawiają mnie dwie rzeczy.... To co pisałem wyżej - czyli brak transmisji za ADUM oraz poniższy zrzut z rigola. Wpiąłem się bezpośrednio na nogi DISCO.
11-10-2018, 21:52
Witaj,
Przemku, najpierw ustaw poprawnie oscyloskop. Pierwszy kanał masz ustawiony na AC. Nie dziwi Cię amplituda sygnału w drugim kanale - około 33V ?? Sprawdź sobie, jak masz ustawiony przełącznik na sondzie drugiego kanału - powinien być tak ustawiony, jak w opcji Probe ( 10x - boczna belka z opcjami ). Następnie zmniejsz podstawię czasu, tak, aby na ekranie złapać jedną, góra 2 ramki. Wyzwalanie ustaw na pojedyncze - na obrazku widać, że jest ciągłe. Przy Twoich ustawieniach nie widać stanów START, ACK .... Odepnij wszystko, co masz podpięte do adum-a po stronie SI570 oprócz rezystorów podciągających linie i2c. Na takiej magistrali ma występować logiczna 1 jeżeli nie ma transmisji. Podepnij oscyloskop pod tą "pustą" magistralę i doprowadź do sytuacji, gdzie Discovery wysyła dane przez I2C. Jeżeli wszystko będzie ok, to na magistrali powinny być widoczne przebiegi. Jeżeli nadal będziesz miał brak przebiegów, to oglądnij okolice adum-a, może masz jakieś mikro zwarcia między nogami. Sprawdź również, czy adum ma zasilanie od strony si570
73 Paweł
14-10-2018, 8:43
Jak zwykle człowiek wykłada się na najprostszych rzeczach.
Podejrzewając że nie ma przebiegu na stronie radiowej ADUM1250 uznałem że jest uwalony...BŁĄD!!! Dzięki Pawłowi MVY zostałem skierowany na prawidłowy tor myślenia: "Sprawdź zasilanie po stronie radiowej"... No i co się okazało że na płytce generatora SI570 jest błąd. Wyjście stabilizatora 3,3V nie podaje napięcia na magistralę...bo....bo nie ma ścieżki, trzeba założyć kawałek zwory.... |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|